Mai mulți semnatari au inițiat o petiție, prin care cer separarea domeniului cultură de actualul Minister al Educației și reînființarea Ministerului Culturii. Semnatarii petiției susțin că, comunicarea cu ministerul actual este „anevoioasă, deseori neproductivă”, iar programele și proiectele culturale sunt implementate cu întârziere. În prezent, petiția a fost semnată de peste 106 de persoane, informează AGORA.md.

„Constatăm că potrivit Hotărârii Parlamentului Nr. 189 din 21-07-2017 privind aprobarea structurii autorităților publice centrale de specialitate, Ministerul Culturii a preluat domeniile de activitate ale Ministerului Educației, ale Ministerului Tineretului și Sportului și domeniul de cercetare al Academiei de Științe a Moldovei, cu modificarea denumirii în Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. (…) Comunicarea cu ministerul actual este anevoioasă, deseori neproductivă, ducând la stoparea proceselor de lucru dintre minister și instituțiile din subordine, pe de o parte, și minister și organizațiile necomerciale și comerciale din domeniul cultural, pe de altă parte. Toate acestea duc la implementarea programelor și proiectelor culturale cu întârziere”, se arată în textul petiției.

Semnatarii mai sunt de părere că lipsa unui minister dedicat sectorului cultural poate cauza pierderi ale monumentelor istorice, prin demolare sau incendiu.

„Din cauza pasivității statului pe parcursul celor 30 de ani de independență, sectorul cultural are acum nevoie urgentă de o relansare din temelii, de standardizare a actelor normative la nivel european, de investiții capitale în muzee, biblioteci, teatre și alte lăcașe de cultură, de readucerea omului de cultură în centrul societății, ca model social. Toate cele expuse mai sus și multe altele sunt posibile doar atunci când există o voință politică îndreptată spre interesul cetățeanului și un Minister al Culturii unic, profesionist și ferm, care se va dedica asumat și în exclusivitate acestui deziderat”, mai este punctat în textul petiției.

Petiția o puteți semna aici.

Foto: Pexels.com