Prima atestare istorică a consumului de cafea apare în manuscrisele arabe, aproximativ în sec. XV- lea. Inițial, cafeaua se prepara în același mod în care se prepară și astăzi, din boabe prăjite și măcinate; și se considera o băutură destinată consumului în timpul ritualurilor religioase.

Foarte rapid după prima apariție, cafeaua se răspândește în întreaga Peninsulă Arabă, acaparând teritorii tot mai vaste: Persia, Turcia, Africa. În Europa cafeaua apare prima dată la venețieni, de unde se răspândește pe întreg continentul. Prima cafenea cunoscută se deschide la Roma.

Marii importatori de cafea pe continentul european sunt olandezii, care o încep a cultiva intens pe insula Java, una din coloniile lor. În Lumea Nouă, cafeaua este exportată în sec. al XVIII- lea, de atunci devenind o cultură populară în Brazilia și America Centrală.

Pe glob există mai multe specii de arbore de cafea, cele mai populare fiind două dintre ele. Denumirile lor științifice sunt Coffea arabica și  Coffea Canephora.

Cafeaua Arabica

Aproximativ 60% din totalul de producție de cafea este cafeaua arabica. Originara din Etiopia, bogată în arome, dulce și puțin acidă, acest tip de cafea are bobul alungit și de culoare vierzuie. Arborelui de cafea arabica i se mai spune cafea de munte sau cafea arabă.

Secretul unei cafele arabica de calitate înaltă constă în altitudine cât mai înaltă a plantației, de 1000 și chiar 2000 m.

Se cultivă pe larg în America Centrală și de Sud, dar și în unele zone din Asia și Africa. De menționat că acest soi este mai sărac în cofeină decât alte soiuri, dar are o aromă mai intensă.

Cafeaua Robusta

Acest soi a fost descoperit aproximativ în anul 1800 și este de baștină din Africa Centrală și de Vest, din zone precum Guineea sau Uganda. Spre deosebire de cafeaua arabica, acest soi crește cu succes și la altitudini mai mici sau la nivelul mării, de 600 – 800m.

Cultivată la scară largă în Indonezia, Brazilia și Africa, acest soi este mai rezistent la atacurile dăunătorilor, dar și se adaptează mai ușor la diverse condiții de climă. De asemenea, în comparație cu arabica, este mai rodnic – înflorește de câteva ori pe an.

A ce miroase cafeaua?

De obicei, cafeaua este clasificată după țara sau regiunea de unde provine. Așa aspecte precum aroma, gustul, aciditatea, depind mult și de tehnologia preparării, dar și de pământul de baștină. După cum vinurile prezintă acel terroir, la fel și cafeaua îmbină ceva special din regiunea de proveniență.

În prezent, cunoaștem următoarele regiuni și, după ele, subtipuri de cafea:

  1. Typica – una din cele mai importante varietăți ale cafelei arabica, cultivată mai mult în America Centrală;
  2. Columbiana – cafea recoltată în Columbia;
  3. Bourbon – una dintre cele două varietăți esențiale ale cafele arabica, cultivată pe insula Bourbon (Reunion);
  4. Java – băștinașa insulei indoneziene Java;
  5. Catimor – reprezintă un hibrid între varietățile Caturra și Timor. Creată în Portugalia, are nevoie de anumite condiții de fertilizare, dar se coace repede;
  6. Kona – cultivată pe pantele munților Hawaii;
  7. Mundonovo – se întâlnește cel mai des în Brazilia, fiind ideală pentru clima acestei țări;
  8. Catuai – un soi deosebit de rezistent la diferiți factori negativi;
  9. Cattura – o variație a soiului Bourbon, iar numel i se trage de la orașul Cattura, unde a fost plantată prima dată.

Nu putem să nu numim și cafeaua gourmet, de cea mai înaltă calitate, produsă aproape exclusiv din boabe arabica. Printre cele mai populare sunt: Colombian Supremo, Tarrazu, Guatemalan Antigua, Ethiopian Sidamo, Jamaican Blue Mountain etc.

Care sunt cele mai consumate tipuri de cafea?

  • Cappuccino – la nivel mondial, una dintre cele mai populare tipuri de cafea. Un cappuccino are două straturi – primul de cafea espresso, al doilea un strat de lapte spumat.
  • Caffe Americano – se prepară foarte simplu, adăugându-se apă fierbinte peste o ceașcă de espresso.
  • Caffe Latte – se confundă foarte ușor cu cappuccino, căci este la fel formată din espresso și lapte spumat.
  • Macchiato – reprezintă o ceașcă de espresso peste care se toarnă lapte aburit, direct din ceașcă.
  • Mochaccino – o cafea mocha nu este decât o caffe latte peste care s-a adăugat ciocolată rasă, sirop sau pudră de cacao.
  • Irish Coffee – o ceașcă de espresso peste care se adaugă aproximativ 20-25 ml de whiskey, zahăr și frișcă.
  • Vienna – include două cești de espresso tari peste care în loc de lapte și îndulcitori se adaugă frișcă.

După petrol, cafeaua este al doilea cel mai comercializat produs din lume și nu e de mirare, căci greu găsești om căruia să îi treacă dimineața fără o cafea delicioasă și aromată. Dacă ai încheiat de citit articolul, te îndemn să-ți prepari chiar acum o ceașcă de cafea și să te bucuri de peisajul colorat de afară.

Distribuie articolul: