Pe 8 aprilie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat majorarea tarifelor reglementate pentru distribuția gazelor naturale, aplicate de întreprinderile SRL Taraclia-gaz și SRL Cahul-gaz, afiliate companiei SA Moldovagaz.

 

ANRE susţine că modificările aduse tarifelor pentru serviciul de distribuție a gazelor naturale prestate de Taraclia-gaz și Cahul-gaz au fost determinate de factori economici obiectivi și necesitatea recuperării devierilor tarifare acumulate, transmite  mold-street.com.

Astfel, în cazul consumatorilor din zona deservită de SRL Taraclia-gaz, ANRE a stabilit următoarele tarife:

  • Distribuția gazelor naturale livrate prin rețelele de presiune înaltă – 861 de lei/1.000 de metri cubi (fără TVA), cu 180 de lei sau 26,4% mai mult decât tariful în vigoare;
  • Distribuția gazelor naturale livrate prin rețelele de presiune medie – 2.280 de lei/1.000 de metri cubi (fără TVA), cu 467 de lei sau 25,76% mai mult decât tariful în vigoare;
  • Distribuția gazelor naturale livrate prin rețelele de presiune joasă – 9.336 de lei/1.000 de metri cubi (fără TVA) cu 1.708 lei sau 22,4% mai mult decât tariful în vigoare.

În cazul consumatorilor din zona deservită de SRL Cahul-gaz, ANRE a stabilit următoarele tarife:

  • Distribuția gazelor naturale livrate prin rețelele de presiune înaltă – 949 de lei/1.000 de metri cubi (fără TVA), cu 173 de lei sau 22,3% mai mult decât tariful în vigoare;
  • Distribuția gazelor naturale livrate prin rețelele de presiune medie – 3.260 de lei/1.000 de metri cubi (fără TVA), cu 535 de lei sau 19,6% mai mult decât tariful în vigoare;
  • Distribuția gazelor naturale livrate prin rețelele de presiune joasă – 6.613 lei/1.000 de metri cubi (fără TVA), cu 1.008 lei sau 18% mai mult decât tariful în vigoare.

„Este esențial de subliniat faptul că aceste modificări tarifare nu vor avea impact imediat asupra prețului final plătit de consumatori pentru gazele naturale, deoarece tarifele de distribuție reprezintă doar o componentă din structura prețului final”, precizează ANRE.

Totodată, autoritatea de reglementare spune că „ajustările sunt compensate prin optimizări în alte segmente ale lanțului valoric, în special în contextul fluctuațiilor majore ale prețurilor gazelor naturale pe bursele internaționale și implicit incertitudinea prognozelor evoluțiilor prețurilor în trimestrele II-IV a anului 2025”.

De notat că şi alte întreprinderi de distribuţie a gazelor din cadrul Moldovagaz au depus solicitări de majorare a tarifelor cu 15-30%, în funcție de reţele şi regiune.

Datele din facturile de plată a gazelor arată că, în cazul consumatorilor casnici, costul serviciului de distribuţie a oscilat în ultimele luni între 28% şi 36% din preţul reglementat, respectiv ajustarea are un impact major de circa 10%.

Distribuie articolul: