Agricultorii trag un semnal de alarmă după înghețurile din ultimele zile. Reprezentanții fermierilor avertizează că recoltele de sfeclă de zahăr, grâu și rapiță ar putea scădea din cauza acestui fenomen.

În același timp, copacii fructiferi din livezi, precum cireșii, piersicii, strugurii și migdalii, ar putea fi afectați. Alexandr Slusari, fostul director executiv al asociației „Forța Fermierilor”, menționează că, în noaptea de duminică spre luni, în zonele Briceni și Ocnița s-au înregistrat temperaturi minime de până la -7 grade Celsius.

 

Nici în centrul și sudul țării situația nu este cu mult mai bună. Dincolo de plantațiile multianuale, cum ar fi caisul și migdalii, unele soiuri de cireș, piersic și struguri, există mare risc pentru culturile de toamnă. Poate să înghețe rapița și va fi semnificativ micșorată recolta de grâu și a culturilor de grupa a doua, care au fost semănate recent. Este riscul de înghețuri pentru semănăturile sfeclei de zahăr”, afirmă Slusari.

În opinia politicianului, după trei ani consecutivi de secetă, fermierii din Moldova riscă să confrunte o nouă criză majoră, cauzată de înghețuri.

Alexandru Brînză, actualul președinte al asociației „Forța Fermierilor”, estimează că pagubele vor fi considerabile. Potrivit acestuia, fermierii au nevoie de câteva zile cu temperaturi pozitive pentru a determina dacă înghețul a cauzat daune.

„Dacă vorbim de zona Ungheni, unde mă aflu la moment, avem 2 zile consecutive cu temperaturi de -5 și -5 grade. Poate fi o minune și să scape mai ales culturile multianuale (livezile)”, a precizat Brînză pentru Realitatea.

Distribuie articolul: