Anul trecut, aproximativ 2.000 de șoferi au fost sancționați pentru nerespectarea regulilor de transport al copiilor sub 12 ani. Aceștia au primit amenzi cuprinse între 600 și 1.200 de lei, fiind penalizați și cu două puncte pe permis.

 

Solicitat de agenția Moldpres.md, ofițerul de presă al Inspectoratului Național de Securitate Publică, Ana Chiselița, a specificat că, doar în luna ianuarie a acestui an, 115 șoferi au fost amendați pentru transportarea copiilor fără scaune auto speciale.

„În Regulamentul Circulației Rutiere este indicat că transportarea copiilor cu vârstele de până la 12 ani se face doar în scaune auto speciale. Polițiștii verifică sistematic dacă șoferii respectă regulile de transportare a minorilor. Conducătorii auto trebuie să țină cont de prevederile legale, întrucât acest aspect este foarte important pentru siguranța participanților la traficul rutier. În acest sens, îndemnăm repetat toți conducătorii vehiculelor să atragă o atenție sporită asupra regulilor de transportare a copiilor”, a spus Ana Chiselița.

Solicitată de Moldpres, Virginia Mandalac, coordonator de proiecte în cadrul Automobil Club din Moldova, a remarcat că deși prevederile legale menționează vârstă de 12 ani pentru a putea trece la cuplarea centurii de siguranță, scaunul auto se alege în funcție de înălțimea și greutatea copilului.

„De la naștere și până la vârsta de 12 ani, corpul copilului suferă o serie de transformări majore. Scaunele auto pentru copii (sistemele de reținere) trebuie să fie adaptate acestor schimbări pentru a oferi o protecție maximă la fiecare etapă de creștere. Înainte de a instala un scaun auto este foarte important să studiați instrucțiunile de instalare a acestuia, precum și manualul de utilizare a mașinii pentru a fi siguri că instalați sistemul corect. Consecințele fixării incorecte pot fi la fel de grave ca și transportarea copilului fără un dispozitiv corespunzător. Bancheta din spate este cea mai recomandată, atât pentru scaunele pentru copii orientate cu fața spre sensul de mers, cât și cele orientate cu spatele spre sensul de mers. Locul de mijloc este considerat a fi cel mai sigur, în cazul prezenței centurii de siguranță în trei puncte. Următoarea poziție sigură sunt scaunele din părți”, a afirmat Virginia Mandalac.

Potrivit acesteia, copiii sunt pregătiţi să folosească centura de siguranţă a mașinii atunci când: sunt destul de înalţi pentru a sta pe scaunul maşinii într-o poziţie corectă; îşi pot rezema spatele de bancheta maşinii; îşi pot poziţiona genunchii într-o poziţie firească, naturală, peste scaunul maşinii; pot sta cu toată talpa piciorului pe podeaua vehiculului; partea de sus a centurii de siguranță trece peste umăr și nicidecum gât sau față, deoarece persistă riscul de asfixiere.

Distribuie articolul: