Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins cererea de revizuire a dosarului penal pentru corupere pasivă și trafic de influență în cazul fostului premier Vlad Filat. Ex-prim-ministrul, condamnat anterior la nouă ani de închisoare, dintre care a ispășit patru, a solicitat revizuirea sentinței în baza unei hotărâri CEDO, care a constatat încălcarea dreptului acestuia la un proces echitabil.

Decizia de respingere a fost luată de magistrații Ion Malanciuc, Lilia Roic-Botezatu, Oxana Parfeni și Stella Bleșceaga. Totuși, judecătorul Ghenadie Eremciuc a formulat o opinie separată pe marginea cererii.

Potrivit completului de judecată, hotărârea CEDO a vizat lipsa publicității procesului în cazul lui Vlad Filat, fără a identifica erori sau deficiențe procedurale care să pună sub semnul întrebării legalitatea soluției irevocabile adoptate în dosar.

În opinia sa separată, judecătorul Ghenadie Eremciuc a apreciat că sunt îndeplinite „toate condițiile pentru constatarea unei nulități absolute, care ar permite remedierea încălcării prin refacerea procesului în condițiile respectării publicității, de către instanța de apel, printr-o nouă rejudecare”.

Am semnat decizia menționată, în temeiul legii, care obligă judecătorii ce fac parte din completul de judecată de a semna hotărârea judecătorească adoptată de majoritatea membrilor din completul de judecată respectiv, însă exprim dezacordul cu soluția adoptată de către Completul de judecată al Curții Supreme de Justiție în prezenta cauza penală, deoarece nu am susținut soluția adoptată și consider, că urma a fi adoptată o decizie conform art.462 alin.(1) lit. b) și alin.(4) Cod de procedură penală, de admitere a cererii de revizuire (cu completările ulterioare) declarată de către condamnatul Vladimir Filat împreună cu avocații acestuia, Osoianu Tudor și Berliba Viorel, cu casarea totală a deciziilor Colegiului penal al Curții Supreme de Justiție din 25 februarie 2021, 12 decembrie 2017 și 22 februarie 2017, precum și decizia Colegiului penal al Curții de Apel Chișinău din 11 noiembrie 2016 și dispune reluarea examinării cauzei penale nr.1rh-2/2023 privindu-l pe Filat Vladimir Vasile de către Curtea de Apel Chișinău, în alt complet de judecată, din următoarele considerente: Prin publicitate se înțelege desfășurarea judecății în prezența și sub controlul opiniei publice. Ea presupune dreptul de a relata cele întâmplate, în cursul cercetării judecătorești, în timpul dezbaterilor – de a difuza informații în presă, la radio, televiziune sau prin alte mijloace publice. Cerința publicității ședinței este îndeplinită, din momentul ce accesul publicului în sala de ședință este liber, chiar dacă în timpul judecății nu s-a aflat nici o persoană străină de cele chemate în cauză”, se arată în opinia separată a lui Eremciuc.

Filat a venit cu o reacție pe rețelele sociale și a catalogat decizia CSJ drept halucinantă și ilegală.

„După cum am anticipat ieri, astăzi Curtea Supremă de Justiție a respins cererea mea de revizuire bazată pe hotărârea CtEDO, printr-o decizie ilegală, halucinantă, adoptată pe întuneric ca hoții. Urmează să prezint public “dosarul Filat”, motivele și persoanele care nu doresc reexaminarea dosarului meu într-un proces public și aflarea adevărului.  Mâine voi anunța timpul și locul”, a scris Vlad Filat.

După șapte ani de examinare, la sfârșitul lunii ianuarie 2023, CEDO a constatat violarea drepturilor fostului premier, Vlad Filat, la un proces de judecată echitabil, iar statul trebuie să-i achite și un prejudiciu moral de 7500 de euro.

Vlad Filat a fost șeful Cabinetului de Miniștri în perioada 2009 – 2013, iar ulterior deputat pe listele partidului Liberal Democrat. În 2015, acestuia i s-a ridicat imunitatea parlamentară, fiind imediat reținut, pentru corupere pasivă și trafic de influență. Câteva luni mai târziu, Filat a fost condamnat la nouă ani de închisoare, decizie menținută de Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție. Pe tot parcursul cauzei, fostul prim-ministru nu și-a recunoscut vina și a declarat că dosarul său este unul politic.

Distribuie articolul: