Aderarea completă a României la Schengen nu aduce schimbări semnificative pentru cetățenii Republicii Moldova la traversarea frontierei. Principala modificare constă în verificări suplimentare, ceea ce ar putea prelungi timpul de procesare la punctele de trecere a frontierei, în special în perioadele de vârf, informează Poliția de Frontieră a Republicii Moldova.

Un aspect pozitiv este că, după ce vor traversa frontiera dintre Republica Moldova și România, călătorii nu vor mai fi supuși controalelor de frontieră în interiorul Uniunii Europene.

„Pentru cetățenii Republicii Moldova, aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen reprezintă un element pozitiv, deoarece după finalizarea procedurilor aferente aderării acestora și ridicării controalelor la frontierele interne, nu va mai fi nevoie să treacă controlul la frontiera dintre România și Bulgaria sau România și Ungaria. Respectiv, acest fapt va diminua din timpul călătoriilor către statele Europei Centrale și de Vest”, explică reprezentanții Poliției de Frontieră.

Poliția de Frontieră vine cu o serie recomandări în cazul în care intenționați să călătoriți în statele membre ale Uniunii Europene:

– Verificați valabilitatea pașaportului biometric pentru a beneficia de regimul de călătorie fără vize în Uniunea Europeană;
– Verificați ca pașaportul să fie valabil pentru cel puțin 6 luni de la data planificată a călătoriei;
– Consultați sursele oficiale pentru a fi la curent cu cerințele privind călătoria și șederea în spațiul Schengen;
– Planificați călătoriile în perioade mai puțin aglomerate pentru a reduce timpii de așteptare;
– Verificați fluxul de trafic consultând pagina oficială a Poliției de Frontieră https://border.gov.md/index.php/camere-web sau traficul online https://www.politiadefrontiera.ro/ro/traficonline/ sau contactând la Linia verde;
– Asigurați-vă că dispuneți de documentele confirmative care să confirme scopul călătoriei.

Amintim că din 1 ianuarie 2025, România dar și Bulgaria aderă deplin la spațiul Schengen.

Spațiul Schengen permite unui număr de peste 400 de milioane de persoane să călătorească liber între țările membre fără a trece prin controale la frontieră.

Distribuie articolul: