Moldovagaz a ratat oportunitatea de a achiziționa gaz pe timpul verii, când prețurile erau mai mici. Acum, compania cumpără gaz la costuri mult mai ridicate și solicită majorarea tarifelor. Încă din vară, Sergiu Tofilat a avertizat Moldovagaz să revizuiască condițiile de licitație pentru achiziția gazului, deoarece, în forma actuală, nu va participa nimeni. Același avertisment a venit și din partea Ministerului Energiei și Energocom. Cu toate acestea, Vadim Ceban a ignorat aceste recomandări.

Această situație favorizează în special Rusia, care își consolidează astfel influența asupra Republicii Moldova. Prim-ministrul Dorin Recean a greșit anterior prin sprijinul acordat lui Vadim Ceban ca lider al Moldovagaz, însă mai există timp pentru a corecta această decizie.

Sergiu Tofilat subliniază că prin declarațiile sale nu solicită demisia Guvernului și nu consideră că moțiunea de cenzură a PSRM reprezintă o amenințare reală.

 

Noi nu am fi ajuns în situaţia asta dacă prim-ministrul Recean nu se opunea să organizăm concursul la Moldovagaz în luna mai şi să numim o conducerenouă. Vadim Ceban putea fi demult istorie. Nu cer demisia Guvernului şi nicidecum nu cred în moţiunea de cenzură a PSRM. Eu cred că prim-ministrul Recean a făcut o greşeală când a mizat pe Vadim Ceban. Dar încă nu-i târziu să reparăm această greşeală.

Moldovagaz a eşuat cu achiziţia gazului vara, când preţul era mai mic. Iar acum îl cumpără la preţuri mult mai scumpe şi cere majorarea tarifului. Cum se primeşte, voi acum puteţi cumpăra gaz, dar vara n-aţi putut?! Asta se numeşte ori incompetenţă, ori rea voinţă. De ce noi trebuie să plătim pentru greşelile voastre?

Moldovagaz ştia încă din octombrie că va creşte tariful. La şedinţa de la ANRE, trebuia să scot informaţia cu arcanul de la Moldovagaz, de parcă e firma lor privată. Moldovagaz a făcut ultima procurare de gaz pe 15 noiembrie. Dar cererea de revizuire a tarifului au depus-o abia pe 26 noiembrie, cu 11 zile mai târziu, exact după vizita la Gazprom. Voi credeţi în coincidenţe? Eu – nu. Cât timp îţi trebuie să semnezi o cerere, 11 zile?

Încă vara am avertizat Moldovagaz: să schimbe condiţiile în baza cărora fac licitaţii de procurare agazului, pentru că nu va participa nimeni. Acelaşi lucru le-a zis şi Ministerul Energiei, şi Energocom. Ceban a ignorat aceste cerinţe, el se pricepe mai bine cum de procurat gazul.

La fel, eu am informat conducerea ţării că administraţia de la Moldovagaz trebuie schimbată. Mai mult ca atât, le-am dat şi soluţia – proiect de lege să putem numi administrare externă dacă Gazprom se împotriveşte. Dar nu s-a făcut nimic, mi s-a spus că vor rezolva după alegeri. Nu am fost auzit, de asta am ieşit public să informez oamenii ce se întâmplă, şi împreună să punem presiune pe autorităţi.

Marţi la ora 10 vor fi dezbateri la parlament pe subiectul achiziţiei de gaz. Trebuie să ne lămurim cum am ajuns în această situaţie şi ce facem mai departe.

Distribuie articolul: