Este esențial să ne pregătim organismul pentru anotimpul rece, când virozele devin tot mai frecvente. Pe lângă o alimentație corespunzătoare, cătina, cunoscută și sub numele de „ginsengul românesc”, poate fi de mare ajutor datorită proprietăților sale extraordinare. Nutriționista Codruța Pantelimon ne-a explicat, în exclusivitate pentru Click!, beneficiile acestei plante, apreciată și de Irina Loghin, care este considerată un adevărat cocktail natural de vitamine și minerale.

„După sezonul minunat al verii, iată-ne în fața celei mai imbatabile surse de antioxidanți, energie și vitamina C, și anume, cătina. În acest sfârșit de săptămână însorit, de toamnă, mi-am propus să fac o drumeție la pădure, surse deja cunoscute din alți ani, pentru a reface stocul de cătină, păducel, măceșe și ce-oi mai găsi pe acolo. Dar, să mă opresc azi asupra beneficiilor de netăgăduit ale cătinei.

Pe lângă faptul că abundă în antioxidanți,  fortificând sistemul imunitar, bobițele portocalii de cătină au și proprietăți antibacteriene, antiseptice, antiinflamatoare și regeneratoare, făcându-le un adevărat supliment alimentar”.

Este utilizat pe scară largă, inclusiv în industria cosmetică

Cătina este utilizată pe scară largă, atât ca ceaiuri și siropuri, cât și în industria cosmetică:

„Conține și o mare cantitate de betacaroteni, din familia vitaminei A, antioxidanți puternici, acizi grași omega, vitamina E, C și peste 20 de minerale, râvnite de noi toți, printre care calciu, zinc, fier și seleniu. Ce să mai, un adevărat panaceu universal, dăruit de natură exact în momentul propice nevoilor noastre de suplimentare naturală.

Culmea că, în unele regiuni de pe planetă, cu o climă uscată și rece, cătina este o hrană binefăcătoare pentru animalele de curte. În concluzie, cătina este un aliat de nădejde, este un supliment nutritiv fără dovezi de toxicitate (știință o spune). Atenție, însă, adresați-vă medicului specialist, pentru orice nelămurire sau în caz de consum împreună cu alte pilule”, mai susține Codruța Pantelimon, pentru Click!

„Cătina, în combinație cu mierea, un supliment nutritiv de nădejde”

Specialista în nutriție Codruța Pantelimon a mai completat, pentru Click!

„Este minunat să avem posibilitatea să o culegem direct din natură, însă nu uitați că piețele și plafarele abundă în această perioadă de cătină. Se storc, combinându-le apoi cu miere, pentru un mai mare boost de energie.

Ce rămâne le usuc și le combin cu diverse fructe uscate, făcând un aromatic ceai în perioada rece. Mai mult, studiile au demonstrat că tratarea pielii cu ulei și cremă de cătină/semințe au avut un efect terapeutic maxim asupra regenerării dermului, fără efecte secundare”.

„Frunzele sunt bogate în proteine și în minerale”

Și frunzele se pot consuma, fiind bogate în proteine și în minerale:

„Să nu uităm și de frunzele ei, căci sunt extrem de importante, bogate în proteine și în minerale, având efecte anticoagulare, facilitând circulația sângelui, scăzând ușor și tensiunea, „somatizand” excelent și cu afecțiunile neurologice, endocrine și hepatice. 

Contraindicațiile consumului de cătină

Există însă și reversul medaliei. În unele cazuri, dacă suferiți de probleme de sănătate, cătina poate face mai mult rău decât bine organismului. Pe site-ul sfatulmedicului.ro sunt precizate unele contraindicații:

„Nu se recomandă femeilor însărcinate și mamelor care alăptează și nici persoanelor cu tensiune scăzută sau care urmează deja un tratament anti-hipertensiv, nu se recomandă înaintea operațiilor, căci poate favoriza apariția sângerărilor, poate să scadă glicemia. De asemenea, alergia la cătină reprezintă un motiv extrem de important pentru a nu consuma produse care conțin cătină”.

Distribuie articolul: