Șapte focare de gripă aviară au fost confirmate în Republica Moldova. Conform Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), focarele au apărut în trei localități din raionul Nisporeni și una din Edineț. Specialiștii recomandă fermierilor să păstreze păsările în gospodării, iar cetățenilor să achiziționeze carne de pasăre doar din surse autorizate.

Focarele au fost înregistrate între 25 și 27 septembrie, cu 2 cazuri în Marinici, 2 în Heleșteni și 1 în Călimănești (raionul Nisporeni), iar alte 2 focare în Goleni, raionul Edineț.

ANSA avertizează că gripa aviară se poate răspândi rapid, motiv pentru care păsările trebuie ținute în curți și ferite de contactul cu râuri, lacuri sau alte surse deschise de apă. Fermierii trebuie să monitorizeze simptomele bolii, cum ar fi pierderea poftei de mâncare și dificultăți respiratorii. În cazul confirmării gripei aviare, păsările vor fi sacrificate, iar ouăle și furajele distruse, urmate de dezinfectarea zonelor afectate.

ANSA subliniază că gripa aviară poate fi transmisă și oamenilor, astfel încât este esențial să cumpărăm produse avicole doar din surse autorizate și să respectăm măsurile de igienă.

Distribuie articolul: