Echinocțiul de toamnă din 2023 survine astăzi, pe 23 septembrie, la ora 9:50. Acest eveniment semnifică momentul în care Soarele trece ecuatorul ceresc, trecând din emisfera cerească nordică în cea sudică, conform informațiilor de pe digi24.ro.

Echinocțiul de toamnă marchează începutul toamnei astronomice. În perioada următoare, ziua se va scurta în emisfera nordică, în timp ce noaptea va crește, culminând cu cea mai lungă noapte la solstițiul de iarnă, în ultima lună a anului, decembrie. În același interval, trecem la ora de iarnă în ultima duminică a lunii octombrie. Trebuie menționat că această dată variază de la an la an, deoarece anul calendaristic nu coincide cu cel tropic. Din momentul introducerii calendarului gregorian în 1582, echinocțiul de toamnă a căzut pe 21, 22, 23 sau 24 septembrie, cel mai frecvent pe 22 sau 23 septembrie.

EchinocÈ›iul reprezintă momentul în care ziua È™i noaptea au o durată egală în orice loc de pe Pământ. Cuvântul “echinocÈ›iu” derivă din franceza “équinoxe”, care provine din latinescul “aequinoctium”, compus din “aequus” – “egal” È™i “nox”, “noctis” – “noapte”. Există două echinocÈ›ii în fiecare an: cel de primăvară È™i cel de toamnă.

Echinocțiul de primăvară este momentul în care Soarele traversează ecuatorul ceresc, trecând din emisfera cerească sudică în cea nordică, de obicei în jurul datei de 20 martie. Acest moment marchează începutul primăverii în emisfera nordică și al toamnei în cea sudică. Punctul de intersecție al eclipticii (proiecția orbitei Pământului pe sfera cerească) cu ecuatorul ceresc se numește punctul vernal. De la această dată, durata zilei (în comparație cu cea a nopții) va crește constant până la solstițiul de vară din 21 iunie.

EchinocÈ›iul de primăvară va continua să aibă loc pe 20 martie în anii următori, dar la ore diferite, conform Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”.

Al doilea echinocțiu al anului este momentul când Soarele traversează ecuatorul ceresc, trecând din emisfera cerească nordică în cea sudică, în jurul datei de 23 septembrie. Acesta reprezintă echinocțiul de primăvară în emisfera sudică și echinocțiul de toamnă în emisfera nordică. Punctul de intersecție al eclipticii cu ecuatorul ceresc în acest moment se numește punctul autumnal. Pe măsură ce trecem în perioada următoare, ziua se va micșora în emisfera nordică, iar noaptea va crește, culminând cu solstițiul de iarnă. Echinocțiul de toamnă va cădea pe 22 septembrie în 2024 și 2025, apoi pe 23 septembrie în 2026 și 2027, pentru a reveni la 22 septembrie în 2028.

Distribuie articolul: