Din motive diverse – de la probleme medicale, la principii etice sau precepte religioase – sute de milioane de oameni din întreaga lume au exclus din alimentația lor carnea. Unii au renunțat la orice tip de proteină animală, adoptând o dietă strictă, vegană, alții au ales o dietă vegetariană sau lacto-ovo-vegetariană.

În oricare dintre situații, natura ne pune la dispoziție ingrediente variate și uimitoare din care să pregătim mâncăruri gustoase și, cel mai important, sănătoase.

Iată cum prepari 3 mâncăruri delicioase fără carne.

Tartă cu roșii și telemea

Ingrediente

1 pachet aluat cu unt pentru tarte (250 g)

100 g sos de roșii

500 g roșii

50 g cașcaval

2 linguri ulei de măsline

½ linguriță busuioc uscat

150 g telemea veche de oi

sare

piper

2-3 crenguțe cimbru, opțional

Preîncălzești cuptorul la 200 °C. Pui aluatul de tartă într-o formă tapetată cu hârtie de copt. Amesteci sosul de roșii cu busuiocul uscat, apoi îl torni peste aluat, într-un strat uniform. Presari cașcavalul  ras.

Speli roșiile, îndepărtezi cotorul, apoi tai rondele de 5-6 mm grosime. Le așezi în tavă, le condimentezi cu sare și piper, apoi le stropești cu uleiul de măsline. Dacă dorești, pui câteva crenguțe de cimbru proaspăt.

Dai tarta la cuptor 10 minute, apoi o scoți și presari telemeaua fărâmițată. Reduci temperatura la  170 °C și mai coci 15-20 de minute.