Numai la auzul cuvântului soacră ne aducem aminte de o mulţime de situaţii încordate experimentate pe propria piele sau de momente penibile povestite de cunoştinţe care n-au avut norocul să fie primite cu braţele deschise în sânul familiei soţului. Atitudinea greşită este cea ofensivă, în opinia specialiştilor, atâta timp cât starea permanentă de război te va epuiza nervos şi va afecta, într-un final, relaţia cu partenerul de viaţă.

Eternul război dintre soacră şi noră este foarte simplu de explicat dacă este redus, în opinia specialistului în managementul stresului Debbie Mandel, la un singur aspect edificator: două femei îndrăgostite de acelaşi bărbat.


Uşor de spus, greu de făcut, dar pentru ca viaţa alături de soacră să fie mai dulce ar trebui să i se dea de înţeles că nu încearcă nimeni să-i ia locul în inima copilului ei, aceasta fiind, până la urmă, principala cauză care stă la baza multor neînţelegeri. Cea mai bună strategie este poziţionarea pe o poziţie de neutralitate, consideră specialista.

Umorul atenuează ostilitatea

Astfel, simţul umorului ar trebui să fie arma cea mai eficientă în relaţia cu mama soacră. Imaginează-ţi că eşti un personaj de sitcom, încearcă să vezi ridicolul unei situaţii şi să te amuzi pe seama ei. Important este să încercăm să găsim stropul de umor din propria noastră poveste.

Deturnează direcţia criticilor 

Atunci când mama soţului dă startul tiradei de critici, încercaţi să ascultaţi timp de câteva minute reproşurile, cu calm, apoi schimbaţi discuţia. Scoateţi la iveală nişte fotografii cu copiii sau apelaţi la ajutorul celor mici ca să-i spună bunicii o poezie, un cântecel sau să-i povestească o întâmplare de la şcoală sau de la grădiniţă. De asemenea, puteţi să-i cereţi un sfat legat de o problemă anume sau să mutaţi subiectul spre un domeniu care o interesează. Mai există posibilitatea să vă găsiţi un aliat în persoana socrului sau a unei rude, fie ea mătuşă, verişoară etc.

Minte-te frumos

Totul poate fi reinterpretat cu puţină creativitate, în aşa fel încât să mai eliberăm din frustrările şi furia care se acumulează. De exemplu, dacă soacra nici măcar nu vă spune pe nume atunci când se referă la dumneavoastră, consideraţi că se comportă astfel pentru că este o persoană sensibilă, care evită să vă numească în vreun fel toacmai pentru că nu vrea să vă jignească sau să vă deranjeze în vreun fel.

Vorba dulce…

Complimentaţi-vă soacra în mod susţinut pentru acele calităţi de care aţi vrea să beneficiaţi şi dumneavoastră. Este un lucru pe care îl facem adesea atunci când vrem să obţinem un lucru pozitiv de la copii şi chiar de la animalele de companie, de ce nu ar funcţiona şi în cazul soacrei, se întreabă experta Debbie Mandel.

Este o bucătăreasă desăvârşită şi pregăteşte nişte prăjituri delicioase, iar copiii sunt topiţi după ele, nimeni nu se pricepe să îngrijească florile ca ea, sunteţi încântată că aveţi o soacră atât de pricepută la treburile casnice. Iar laudele pot continua la nesfârşit.

Aşa că în loc să vă supăraţi că vine în vizită şi vă reproşează că cei mici nu au parte decât de dulciuri din comerţ, rugaţi-o să se ocupe ea de aspectul acesta, devreme ce pentru dumneavoastră este regina prăjiturilor de casă. Va fi încântată de faptul că i se cere părerea şi că vă poate arăta cum se face treaba, chiar dacă nu va arăta acest lucru. Dacă dă curs invitaţiei, înseamnă că metoda funcţionează.

Informaţia înseamnă putere

Încercaţi să-i arătaţi că o apreciaţi pentru a forma o legătură între voi. Îndemnaţi-o să vă facă confidenţe, să vă povestească despre anii tinereţii, despre cariera ei, despre cum a reuşit să depăşească momente grele din viaţă. Aflaţi ce cântăreţi îi place să asculte şi surprindeţi-o cu un cadou muzical sau cu bilete la concertul artistului preferat.