Mai mult de jumătate dintre respondenți în cadrul unui sondaj consideră că România nu ar trebui să se unească cu Republica Moldova. Aproape 40% dintre cei chestionați au o părere bună despre președinta Maia Sandu.

Conform sondajului realizat de Avangarde, doar 33% dintre români cred că, la un moment dat, în viitor, România ar trebui să se unească cu Republica Moldova, în timp ce 54% nu sunt de acord cu unirea iar 13% nu pot aprecia sau nu răspund, anunță G4Media.

Potrivit sondajului, dacă mâine sar organiza un referendum pentru unirea cu Republica Moldova, 31% ar vota pentru unire, 50% ar fi împotrivă, iar 19% nu sunt hotărâți sau nu răspund.

Sursa: Avangarde
Sursa Foto: Avangarde

Majoritatea respondenților, 40% susțin demersul  Republicii Moldova  de a se integra în UE. Însă 40% cred că Republica Moldova nu ar trebui acceptată în NATO de urgență, iar 31% au răspuns că acest lucru trebuie să se întâmple.

La întrebarea: „În cazul unei invazii militare a Rusiei în Republica Moldova credeți că România ar trebui să ajute cu trupe statul moldovean?”, doar 29% au răspuns da, în timp ce 56%, au răspuns nu.

Sursa: Avangarde

La întrebarea „Dar cu tehnică militară”, răspunsurile diferă semnificativ: 48% sunt de acord, 35% împotrivă,  iar 17% nu pot aprecia sau nu răspund.

Întrebați ce părere au despre președinta Maia Sandu, 38% dintre români declară că au o părere bună, iar 2% foarte bună. 19% au declarat că au o părere proastă, iar 2% foarte proastă.  36% declară că nu au nicio părere sau spun că nu știu cine este Maia Sandu.

76% nu cred că ar fi o varianta bună ca Maia Sandu să candideze la președinția României. Doar 5% cred că este o variantă, restul nu știu sau nu răspund.

În ce privește orientarea Moldovei între Occident și Rusia, cei mai mulți români cred că țara este împărțită jumătate-jumătate.

Sursa: Avangarde

La întrebarea Cum percepeți dumneavoastră personal Republica Moldova?,  57% spun că se raportează neutru, 31% mai degrabă pozitiv și 9% mai degrabă negativ.

Sondajul a fost realizat de Avangarde în perioada 26 – 29 aprilie, pe un eșantion de 850 de subiecți, prin metoda interviului telefonic, având o marjă de eroare de 3,4%. Sondajul „Sentimentul unionist în România; anticipând viitorul” a fost autofinanțat.