O angajată din cadrul Curții de Conturi îl acuză pe Marian Lupu de abuz în putere. Tatiana Vozian, șefa Direcției generale metodologie planificare și raportare, susține că i-a fost inițiată o anchetă de serviciu deoarece nu a acceptat avansurile șefului său, Marian Lupu.

Tatiana Vozian a relatat într-o postare de pe o rețea de socializare că pe numele ei a fost inițiată o anchetă de serviciu pentru nerespectarea normelor de conduită. Motivele însă au fost inventate după ce nu a acceptat avansurile din partea șefului său, Marian Lupu.

„Ce se întâmplă cu femeile lidere la Curtea de Conturi care nu se supun condițiilor și nu acceptă avansurile sexuale ale lui Lupu?  Eu, unica femeie angajată la Curtea de Conturi care am candidat la funcția de membru al Curții, de când Lupu e presedinte, refuzând avansurile lui, m-am pomenit în situația în care mi-a fost fabricat dosar intern privind nerespectarea normelor de conduită a Curții de Conturi. Subemanciparea mea ca femeie lider cu o reputație ireproșabilă din partea lui Marian Lupu este determinată de refuzul meu de a-i accepta condițiile pentru a fi recunoscută ca membră a echipei lui. De altfel, Lupu nu e deranjat de natura unor relații amoroase dintre unii colegi la Curtea de Conturi, ba mai mult le aranjează deplasări de serviciu peste hotarele țării și îi motivează financiar prin cumul de funcții. Descurajarea unor astfel comportamente s-a finisat cu aplicarea mie a ,,mustrării aspre” și pătarea reputației mele profesionale, pentru a nu putea avansa în carieră, inclusiv în funcția de președinte al Curții de Conturi. Acestea sunt metodele transpuse la Curtea de Conturi dintr-un regim oligarhic și dictatorial din care provine Marian Lupu, pentru a-și asigura funcția de președinte al Curții de Conturi a Republicii.” Moldova

Poziția Curții de Conturi

Corespondentul ,,Adevărul” a solicitat opinia șefului Curții de Conturi, dar Marian Lupu nu a venit cu un răspuns până la momentul publicării articolului.

Într-un comunicat de presă, Curtea de Conturi neagă acuzațiile, calificându-le ca insinuări și calomnii aduse la adresa instituției, dar și a întregului colectiv. În comunicat se menționează că angajata a fost învinuită de comportament abuziv cu încălcarea normelor și că sesizările au parvenit de la angajații aflați în subordinea acesteia.

„În mod regulamentar, Comisia de disciplină a examinat sesizările parvenite de la angajații din subordinea persoanei menționate, aceasta fiind învinuită de comportament abuziv cu încălcarea normelor etice. În contextul examinării sesizărilor depuse, dosarul a fost probat, iar persoanei învinuite i-a fost oferit pe deplin dreptul la apărare.

De menționat, că angajata a pornit acțiuni de intimidare a unui grup de angajați ai Curții de Conturi, care au fost intervievați de Comisia de disciplină, în contextul examinării dosarului. De asemenea, au fost supuși intimidărilor și unii membri ai Comisiei de disciplină, fapt care a culminat cu tentativa de intimidare a președintelui Curții de Conturi.

Situația elucidată denotă acțiuni calomnioase și denigratoare față de unii angajați ai Curții de Conturi, cât și tentative de prejudiciere a imaginii instituției, per general. Este regretabil faptul că angajata instituției cu funcție de manager și care se declară drept lider a eșuat în aplanarea conflictelor din cadrul subdiviziunii pe care o conduce, adoptând un comportament agresiv, fapt care a condus la aplicarea sancțiunii disciplinare.”   

 

 

Distribuie articolul: