Venirea pe lume a copilului mult așteptat este urmată de câteva zile euforice, petrecute în maternitate, printre asistente medicale și doctori, gata să te ajute în timpul primelor interacțiuni cu nou-născutul. Ajunși acasă, însă, proaspeții părinți ar putea experimenta o stare de anxietate, legată de îngrijirea bebelușului, care de acum încolo este doar responsabilitatea lor. Care sunt cele mai importante aspecte de care trebuie să țină cont mama și tata pentru a face față noii misiuni:

Îngrijirea copilului – sarcina ambilor părinți

Este foarte important, mai ales pentru părinții care au primul copil, să afle cât mai multe detalii despre tot ce se va întâmpla cu bebelușul lor în perioada imediat următoare. Externarea din maternitate poate avea loc chiar și peste 24 de ore de la naștere, pentru a aduce copilul cât mai repede în mediul familiei și al casei. De aceea, însușirea activităților de îngrijire a nou-născutului sunt începute din primele momente de viață. Acest proces ajută la stabilirea unei legături afective între părinţi şi copil, oferind multe posibilităţi de contact direct. Bebelușii sunt mai sensibili la agresiunea factorilor de mediu, iar mama, prin grija ei zilnică, îi ajută să se dezvolte sănătos. Însă îngrijirea sugarului nu trebuie să-l lase pasiv pe tată. Îngrijirea bebeluşului nu este privilegiul exclusiv al mamei, iar prezenţa tatălui este la fel de importantă.

Alăptarea, pe primul loc!
Până la momentul externării este important ca tânăra mămică să poată pune corect copilul la sân. Neonatologul și personalul medical sunt mereu la dispoziția mămicilor pentru a le explica și a le răspunde la întrebări despre acest proces. Alăptarea prezintă un număr mare de avantaje: nutritive, legate de sănătate, imunitate şi dezvoltare, psihologice, sociale şi economice.

Igiena zilnică a bebelușului

Orificiile naturale trebuie curăţate şi îngrijite cu atenţie. Evitaţi curăţarea în adâncime a urechilor şi nasului, cu beţişoare de vată. Ceara din urechi are rol de protecţie şi antiseptic. Ştergeţi şi curăţaţi curburile urechii şi în spatele acestora, astfel încât să nu rămână umede. Curăţaţi năsucul cu soluție fiziologică și bucăţi mici de vată, în fiecare nară separat, nu prea adânc, cu delicateţe, pentru o respiraţie liberă. Ochişorii trebuie curăţaţi cu vată şi apă fiartă, călduţă. Fiecare ochi va fi spălat de la tâmple spre nas şi cu tifoane separate, pentru a evita transmiterea infecţiilor de la un ochi la altul. Nu uitați de băiță și de igiena intimă, atât la băieței, cât și la fetițe. Mulţi bebeluşi sunt îndrăgostiţi de apă. Ei se calmează, se relaxează şi le place să se joace în apă, întrucât le aminteşte de viaţa din uterul mamei. Nu uitaţi să vă spălaţi pe mâini înainte de a atinge bebeluşul, dar și după schimbarea scutecului.

Ce facem cu cordonul?

Esențial în îngrijirea cordonului ombilical este menținerea lui uscat și curat. Toaleta cordonului ombilical se face la necesitate sau în fiecare zi, folosind soluții antiseptice și lăsând cordonul liber la aer, fără pansament, pentru a se usca și detașa mai repede. După aceasta continuați prelucrarea cu soluție antiseptică, până la cicatrizarea completă. Evitați soluțiile antiseptice cu iod (de tip Betadine), este contraindicat sugarilor.

Semne bune și nu prea
Părinții trebuie să fie informați despre toate semnele normale în prima lună pentru un bebeluș, despre semnele care trebuie să-i alarmeze și despre momentele când e cazul să apeleze la un medic sau chiar la urgențe. Trebuie să discute  tot ce este relevant pentru dezvoltarea bebelușului: temperatură, plânset, scaun lichid, iritații de piele și multe altele.

 

Distribuie articolul: