Cepoi Larisa este femeia care nu se poate considera decât împlinită în toate. Este Manager Administratis/HR al ICS „Land Support Systems” SRL – Companie care se ocupă de cartografiere digitale, proiectare, măsurători terestre, etc. A măsurat Chișinăul în lung și în lat, asta deoarece a copilărit în acest oraș - iată de ce are dreptul să spună că îi este natal. Cum l-ar umple cu energia sa creativă și ce idei inovative are pentru capitală, aflați mai jos de la intervievata noastră, tot ea membră AFAM și a Clubului „Human Resources” din RM.

Ce amintiri sau locuri deosebite vă leagă de Chișinău?

Chișinăul este orașul care îmi ține trează amintirea veșnicii copilării, a plimbărilor alături de părinți prin parcurile înverzite, ieșirile duminicale la circ, la grădină zoologică… Orașul în care am crescut, am copilărit și m-am dezvoltat are un loc aparte în sufletul meu. Este locul care are culorile cele mai vii și frumoase în ochii mei, are tradiții, arhitectură, oameni buni și gospodări. Mirosul franzelelor proaspete, a covrigilor aurii și a ciocolatelor de la fabrică „Bucuria” îmi aduceau dulceața în viață. Chișinăul e orașul ce mă face să retrăiesc cele mai plăcute momente petrecute alături de cei dragi sufletului meu.

Îmi amintesc cu drag de primele clipe și de  orele când abia țineam arcușul viorii în mână la Școală Muzicală Nr. 5 din Chișinău în care am studiat 4 ani și, după ce în ajunul zilei de 8 Martie am lăsat vioara în troleibuzul 22 și am ieșit grăbită să ajung să-mi felicit profesoara cu un bughet de flori, m-am dezamăgit că nu am m-ai găsit-o, că nimeni nu mi-a adus-o înapoi și nu am mai frecventat lecțiile de muzică. După ani buni și astăzi mai trec pe la școala care mi-a acordat unele strune ale vieții, care și-au lăsat amprente, mulți dintre profesori din păcate nu mai sunt, dar vie și plăcută a rămas amintirea.

Datorită acestor momente am început plimbările pe străzile orașului alături de sora mea mai mare, fără părinți – iar asta ne dădea încredere și mai multă. Au fost memorabile clădirile foarte înalte, monumentul lui Ștefan cel Mare și sutele de întrebări ce i le puneam mamei. Plimbatul cu troleibuzul era o plăcere enormă pentru mine. Călătoriile dintr-un capăt al orașului în altul ne lua suficient timp pentru a-mi potoli curiozitatea.

Cum vedeți astăzi orașul, cu ce ochi?

Chișinăul astăzi e văzut cu alți ochi, pentru că a suferit schimbări între timp, dar rămâne orașul copilăriei mele, despre care îi povestesc cu drag copilului meu. Din păcate nu putem vizita împreună toate locurile pe care le-am văzut alături de părinții mei – unele nu mai funcționează, altele au rămas părăsite și uitate de timp.

Îmi plac parcurile capitaliei, oamenii care încă depun suflet, vor să facă o schimbare și speră în viitorul unei capitale curate și educate. Mă întristează faptul că nu mai pot fi organizate unele ieșiri alături de persoanele dragi, precum era pe timpuri, pentru că mulți dintre ei au ales o altă capitală pentru copiii lor.

Vreți să schimbați ceva în Chișinău?

Realizez faptul că a face ordine într-un oraș nu e un lucru ușor, dar nici imposibil. Cert este faptul că îmi doresc că să ne fie auzite cererile: vrem o capitală curată (la care trebuie să contribuim și individual), vrem locuri de joacă pentru copii noștri, vrem un sistem sănătos și condiții pentru oamenii de valoare rămăși încă să slujească acest oraș.

Aveți un loc în capitală unde vă simțiți cel mai bine? De ce?

Locurile preferate din Chișinău rămân parcurile mari și frumoase ale orașului – acolo este loc pentru fiecare. Ne place enorm să ne jucăm, relaxam și ne încărcăm bateriile pentru activitățile zilnice anume în sânul naturii. Băiețelului meu, Damian, îi place enorm să meargă în parcul „Grădină Botanică” și să se plimbe acolo cu bicicleta, să se tolănească pe iarba verde-gălbuie și să mă inunde cu tot felul de întrebări. Vizitele în aceste locuri ne aduc o plăcere enormă. Natura nu ne cere mare recompensă decât să o păstrăm curată!

Ce altceva faceți ca antreprenor și ca cetățean pentru prosperarea orașului?

Îmi doresc să-mi văd copii savurând din plăcerea copilăriei într-un oraș în care au trăit și părinții lor și de fiecare dată las ordine în urma mea, îi ajut pe alții prin exemplu meu, chiar dacă unora le par stranii gesturile mele. Plantez copaci, păstrez ce au plantat alții și cel mai important: îmi învăț și copilul să facă la fel, încerc să dezvolt bunul simț și dragostea față de lucrurile sfinte în noua generație.

Cum vedeți Chișinăul nepoților dvs.?

Peste 10-20 de ani văd în Chișinăul meu mulți tineri activi, revenind acasă, plini de viață și inspirație de a reînnoi, de a schimba unele lucruri spre binele orașului. Îl văd mai luminos, mai curat, mai verde și mai bogat.

 

Proiectul „Chișinău – orașul sufletului meu” este realizat de Revista EA.md în parteneriat cu Asociația Femeilor Antreprenoare din Moldova (AFAM) și este dedicat Sărbătorii Hramul Orașului Chișinău.