Vocea de aur a Basarbiei, cea mai mare voce a operei europene interbelice, Maria Cebotari se naște la data de 10 februarie, 1910. Se naște într-o familie numeroasă, fiind al cincilea copil din cei doisprezece ai profesorului Ion Cibotaru.

Talentul înnăscut al viitoarei artiste a fost observat de profesorul, compozitorul și dirijorul Mihail Berezovschi ce i-a ghidat primii pași în lumea muzicii la Școala Normală de fete „Florica Niță” și „Capela Metropolitană” din Chișinău. Berezovschi este cel care o îndreaptă pe Maria Cebotari către Conservatorul „Unirea” din Chișinău, pe care aceasta îl absolvește cu succes în anul 1929.

Tot în anul 1929 face parte din trupa „Teatrului de Artă” din Moscova unde își cunoaște primul soț, liderul trupei- contele Alexandr Vîrubov. Se mută, împreună cu trupa, la Berlin unde este discipola de canto a lui Oskar Daniel și, de sub ghidarea căruia, intrepretează primele arii mari- Mimi din opera  „La Boheme” a lui Puccini, Euridice din opera lui Gluck „Orfeo ed Euridice”.

După anul 1935, la recomandarea marelui Strauss, Maria Cebotari se mută definitiv la Berlin și ajunge să cânte la „Opera de Stat” din Berlin, deținând titlul de primadonă timp de zece ani. Susanna în „Figaro”, Zerlina în „Don Giovanni”, Sophie în „Der Rosenkavalier”- toate aceste roluri interpretate cu succes îi duc faima în lume și ajunge să strălucească pe scene precum „Royal Opera House” din Londra, „Opera de Stat” din Viena, „La Scala” din Milano.

În 1938, celebra artistă divorțează de contele Vîrubov și se căsătorește cu actorul austriac Gustav Diessl, cu care a trăit până la sfârșitul vieții acestuia. Se mută la Viena unde activează la „Opera de Stat” și interpretează alte arii memorabile precum Salome și Donna Anna în „Don Giovanni”, contesa Almaviva în „Le Nozze de Figaro”.

Pe lângă prestația scenică absolut fenomenală, Maria Cebotari se afirmă și în lumea cinematografului. Filme celebre precum „Odessa în flăcări” de Carmine Gallone, „Trei femei” de Verdi, precum și faimoasa interpretare a rolului „Madame Butterfly” o clasează printre vedetele populare de cinema ale timpului. Talentul ei uriaș și frumusețea răpitoare ar fi fost demne de Hollywood, dar soarta a avut propriile reguli de joc pentru artistă.

Gustav Diessl s-a stins în urma unui atac de cord la 20 martie, 1948 și nu durează mult până când Maria Cebotari îl va urma în lumea celor veșnice.

În anul 1949, Maria Cebotari deja suferea de boala cumplită ce i-a marcat destinul, cancer la plămâni, iar în timpul spectacolului „Le Nozze de Figaro” cântăreața își interpretează rolul în pofida durerilor severe provocate de boală. Nefiindu-i luată în serios suferința, la 31 martie 1949, artista cade în timpul spectacolului „Der Bettelstudent”, la Viena. Operația făcută pe 4 aprilie i-a descoperit starea gravă, cu metastaze în ficat și pancreas.

Maria Cebotari se stinge din viață la numai 39 ani, pe data de 9 iunie, 1949. Cei doi fii ai săi pe care i-a avut împreună cu actorul Gistav Diessl au fost adoptați de către pianistul britanic Clifford Cuzron și soția sa, Lucille Wallace.

În anul 2005, regizorul Victor Druc scoate documentarul „Aria” despre viața și creația Mariei Cebotari, dar fiindcă, în cadrul filmului, Maria Cebotari se autoidentifică drept româncă, proiecția acestui film, din cauza guvernării comuniste, a întâmpinat dificultăți.

Maria Cebotari a fost acea voce versatilă și irepetabilă ce a dat viață opereleor compozitorilor Puccini, Mozart, Strauss, Verdi. Mult după moartea ei, lumea a recunoscut-o drept „cea mai mare Madame Butterfly” care a existat vreodată. Este cazul să ne mândrim și să cinstim memoria acelei ce s-a născut din neamul nostru și ne-a dus faima în toată lumea. Iar amintirea ei nu ar trebui să se rezume doar la denumirea unei străzi din Chișinău.

 

Distribuie articolul: