Citești o carte și de-abia aștepți să vizionezi filmul. Ești curios să vezi cum arată personajele, să le asculți replicile și să analizezi toate detaliile și apoi să le spui prietenilor: în carte aceasta nu s-a întâmplat. Unele filme nu dezamăgesc. Fanii cărților apreciază efortul regizorului și al actorilor. În alte cazuri, însă, filmul lasă fanii cu un gust amar.  Totuși, există unele adaptări ale cărților atât de proaste, încât aproape toată lumea este de acord că filmul nu ar fi trebuit să fie făcut niciodată. Iată cele mai proaste adaptări, despre care aproape toți criticii și spectatorii sunt de acord că au fost neinspirate.

  1. Busola de aur

Nota pe IMDB: 6, 1

Actori: Nicole Kidman, Daniel Craig, Eva Green, Ian McKellen, Dakota Blue Richards.

Adaptarea cinematografică din 2007 a cărții The Golden Compass (Busola de aur) de Philip Pullman avea toate premisele unui film bun: o aventură fantastică  pe care cititorii au îndrăgit-o;  o distribuție fantastică, cu unii dintre cei mai buni actori. Subiectul romanelor din seria His Dark Materials (Materiile întunecare) pune accent pe probleme complexe, precum ipocrizia religiei organizate, ambiția și orgoliul oamenilor de știință. Adaptarea din 2007 a încercat să elimine conținutul controversat, astfel filmul e unul fără profunzime și nu valorifică cele mai bune aspecte ale cărții.

Dacă v-a plăcut seria de cărți ale lui Pullman, recomandăm serialul His Dark Materials (Materiile întunecate), care poate fi vizioant pe HBO Max.

2. The Giver (Darul lui Jonas)

Nota pe IMDB: 6,4

Actori: Jeff Bridges, Brenton Thwaites, Meryl Streep, Alexander Skarsgård, Katie Holmes, Cameron Monaghan, Taylor Swift.

În perioada în care distopiile cu adolescenți erau populare, a apărut filmul bazat pe cartea lui Lois Lowry. Filmul este încă o adaptare cinematografică care ignoră conceptele care au diferențiat povestea originală de restul. Filmul din 2014 este prima adaptare pe ecran a romanului din 1993. The Giver (Darul lui Jonas) este un roman popular pentru adolescenți care se concentrează pe o lume distopică ce pune adesea întrebarea ce înseamnă să fii un individ într-o societate a conformismului. Însă adaptarea din 2014 i-a dezamăgit pe fani. Cartea te provoacă să gândești, filmul nu pune accent pe evoluția personajelor și se concentrează mai mult pe prezentarea unei lumi distopice. În fond, originalitatea romanului nu se regăsește și în film.

3. The Hobbit: The battle of five armies (Hobbitul: Bătălia celor cinci oștiri)

Nota pe IMDB: 7,4

Actori: Martin Freeman, Ian McKellen, Richard Armitage, Evangeline Lilly, Luke Evans, Lee Pace, Benedict Cumberbatch,  Stephen Fry

Hobbitul este un roman al lui J.R.R. Tolkien, în care se relatează aventura lui Bilbo Baggins. Acțiunea are loc înainte de evenimentele din Stăpânul inelelor.  Romanul pune accent pe prietenie și curaj. Bilbo descoperă lumea ce se află în afara comitatului său, învățând lecții despre iertare, mândrie. Romanul rămâne a fi unul dintre preferatele mele. Primul film e uimitor, lumea e frumoasă, personajele interesante. Al doilea film, am putea spune că e drăguț. Al treilea nu trebuia să existe. Primul filmul e adorabil și îl vizionez o dată pe an. Al treilea e un chin pentru mine. Legile gravitației nu se aplică lui Legolas, care nici nu are ce căuta în poveste; războiul celor 5 armate pune accent mai mult pe luptă decât pe încercarea lui Bilbo de a-i împăca pe elfi și pe pitici.

4. Twilight (Amurgul)

Nota pe IMDB: 5,3

Actori: Kristen Stewart, Robert Pattinson, Taylor Lautner

Twilight este primul capitol din seria Twilight de Stephanie Meyer, o colecție de cărți care urmărește povestea de iubire dintre Bella și Edward. Scene demne de milă, prost scenarizate, care au constituit mai degrabă un material comic decât un film serios. Kristen Stewart (Bella) are aceeași expresie a feței pe toată durata filmului, Edward pare că nu are personalitate, în schimb, strălucește și se comportă ca un criminal în serie ce-și urmărește victima.

Celelalte filme ale seriei urmează aceeași formulă ca și prima, ceea ce a dus doar la un răspuns critic  nefavorbail. Mulți fani ai cărții au considerat că portretizările personajelor lor iubite sunt superficiale.

5. The Great Gatsby (Marele Gatsby)

Nota pe IMDB: 7,2

Actori: Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan, Joel Edgerton, Tobey Maguire, Lisa Adam

Romanul lui F. Scott Fitzgerald, Marele Gatsby, este o poveste de dragoste clasică. Cartea a fost adaptată de patru ori până acum, ultima dată în 2013.

Filmul din 2013 a primit recenzii nefavorabile din partea multora, în special a cititorilor. Nici Leonardo Dicaprio și Tobey Maguire nu au putut salva filmul. Acesta sacrifică substanța pentru stil. Vizual e fascinant, hainele și accesoriile personajelor sunt superbe, fiind martorii vieții de lux a americanilor din anul 1922.

6. The Lovely Bones (Din raiul meu)

Nota IMDB: 6,6

Actori: Saoirse Ronan, Rachel Weisz, Mark Wahlberg,  Susan Sarandon, Stanley Tucci

The Lovely Bones de Alice Sebold este o carte emoționantă, care te va face să plângi. Însă adaptarea cinematografică din 2009 a lui Peter Jackson nu a pus accent pe mesajul romanului.  The Lovely Bones este o reflecție asupra morții și a durerii. Acțiunea este povestită din perspectiva unei tinere care își privește familia din ceruri.  Peter Jackson  pune accent mai mult pe aspectul vizual decât pe drama personajelor și acceptarea morții. E o carte pe care trebuie să o citești.

7.Divergent Series: Allegiant

Nota pe IMDB: 5,7

Actori: Shailene Woodley, Theo James, Jeff Daniels, Miles Teller, Ansel Elgort, Zoë Kravitz

Am citit seria și chiar dacă pe mulți cititori i-a revoltat finalul, mie mi-a plăcut. Primele două filme le-am privit și sincer vorbind nu prea țin minte mare lucru. La al treilea film mi s-a terminat răbdarea și am rămas dezamăgită. Pare că regizorul a luat doar numele personajelor din carte și atât. Ultimul film a fost primit atât de prost încât partea a doua a fost complet abandonată. Dacă ne dorim să urmărim o adolescentă într-o lume distopică, avem Jocurile foamei.