Noile tehnologii câștigă tot mai multă popularitate, iar oamenii au devenit atrași de imagini mai mult decât de text. Știați că foarte multe dintre filmele celebre și îndrăgite de privitori sunt inspirate din cărți, iar la baza lor stau romane care au fost publicate cu mult timp în urmă? 

Romeo și Julieta

Povestea îndrăgostiților care și-au sacrificat viața în numele dragostei a devenit foarte cunoscută în întreaga lume. Romeo și Julieta, o tragedie scrisă de William Shakespeare, a fost publicată în anul 1597. Aceasta urmărește soarta a doi tineri care luptă împotriva prejudecăților sociale, a urii între familii, a ambiției vanitoase și a destinului.

Lucrarea s-a bucurat de mai mult de 30 de versiuni de film, unele silențioase, altele – versiuni sonore în diferite limbi.

Robinson Crusoe

Robinson Crusoe de Daniel Defoe se bucură de atenția publicului încă din anul 1719. Cartea este o autobiografie de ficțiune a presupusului autor, descriind supraviețuirea și viața acestuia după naufragierea sa pe o insulă tropicală din largul coastei Venezuelei de astăzi.

Cartea a cunoscut numeroase adaptări cinematografie, începând cu anul 1902 și până în 1997, precum și adaptări de desene.

Cei trei Mușchetari

Romanul lui Alexandre Dumas relatează aventurile unui tânăr care trăiește cu visul de a deveni un mușchetar al regelui, acesta nefiind parte din cei trei mușchetari din titlu. Cartea a fost publicată în anul 1844. Romanul s-a bucurat de foarte multe adaptări cinematografice începând cu 1912 cu un film francez mut, fiind urmat de alte ecranizări, printre care animații japoneze, seriale și filme 3D.

Jane Eyre

Este cel mai cunoscut roman al scriitoarei Charllote Bronte. Inițial, acesta a fost publicat sub pseudonimul Currer Bell în anul 1847. Cartea prezintă o autobiografie despre experiențele eroinei din copilărie și până la maturitate, scoțând în relief toate momentele dificile și fericite prin care trece protagonista. De-a lungul timpului cartea a cunoscut mai multe ecranizări: în anul 1943, în 1996, în 1997, în 2006, iar cel mai recent film a fost lansat în anul 2011.

Citește și: 5 cărți bune de citit în această vară, recomandate de Bill Gates (Video)

12 ani de sclavie 

Este o autobiografie lansată în anul 1853 de către Solomon Northup. Autorul a sensibilizat publicul prin povestea personajului. Aceasta prezintă istoria unui om liber afroamerican care este răpit și vândut ca sclav într-o plantație din Louisiana. Cartea nu a cunoscut mai mult decât o singură adaptare cinematografică, dar ecranizarea a primit trei premii Oscar în anul 2013, inclusiv pentru filmul anului.

Mizerabilii

Este cel mai cunoscut roman al autorului Victor Hugo. Acesta a fost terminat în anul 1862, când autorul se afla în exil. Cartea prezintă o poveste despre onoare, dragoste și obsesie care se desfășoară în Franța. În centrul cărții se află un băiat sărac, care a fost condamnat la închisoare pentru ca a furat o bucată de pâine. În ceea ce privește adaptările cinematografice, cea mai cunoscută a fost filmul din 2012, care a câștigat trei premii Oscar.

Anna Karenina 

Este o carte scrisă de Lev Tolstoi și publicată în foiletoane, în intervalul 1875 – 1877, fiind un roman al vieții de familie. Opera este considerat cel mai „cinematografic” roman al lui Tolstoi și a beneficiat de numeroase ecranizări. Prima adaptare a romanului a fost în anul 1911, fiind urmată de alte peste 15 la număr. Cea mai recentă este un mini serial apărut în 2015 cu denumirea „The beautiful life” (n.r – tr. en. Viața frumoasă)

Aventurile lui Sherlock Holmes

Aventurile lui Sherlock este o colecție de 12 povestiri polițiste scrise de Sir Arthur Conan Doyle. Acestea îl au în rolul principal pe faimosul detectiv Sherlock Holmes, cunoscut pentru abilitățile sale criminalistice de a rezolva cazurile. Aceasta fost adaptată de nenumărate ori atât pentru filme, cât și pentru piese de teatru, iar personajul a fost interpretat de peste 70 de actori diferiți în peste 200 de filme. Conform unei estimări făcută de ziarul The Times, după 1964 vânzările în întreaga lume a povestirilor cu Sherlock Holmes au trecut pe locul doi, după Biblie.

Marele Gatsby

Considerată una din capodoperele anilor ’20, Marele Gatsby ilustrează povestea de iubire dintre milionarul Gatsby, cu un trecut sărac, și Daisy, căsătorită cu un bărbat bogat, poveste, care se dovedește a fi imposibilă.  Este un roman scris de autorul american Francis Scott Fitzgerald și publicat prima oară în anul 1925. Istoria urmărește lumea celor bogați, decăderea valorilor, dragoste neîmplinită și visuri nemuritoare.

Cartea a cunoscut mai multe adaptări cinematografice, în 1926, 1949, 1974 și 2013. Ultima ecranizare din 2013 l-a avut în unul din rolurile principale pe actorul Leonardo DiCaprio. Filmul a obținut premiul Oscar în 2014 pentru cea mai bună scenografie și pentru cele mai bune costume.

Seria Stăpânul Inelelor

Seria „Stăpânul Inelelor” a intrat în istorie, atât în literatură datorită universului creat de J. R. R Tolkien, cât și în istoria cinematografiei cu un număr de 17 Oscaruri. Cartea a fost scrisă în anii 1937 – 1949, iar partea sa esențială a fost creată în timpul celui de-al doilea război mondial. Acțiunea cărții se petrece într-o preistorie imaginară, unde ținuturile sunt populate de oameni și de alte specii umanoide (elfi, gnomi), precum și de multe alte creaturi reale sau imaginare. Narațiunea este focalizată pe Inelul Puterii, până la declanșarea unui război.  Cartea a fost adaptată pentru radio de patru ori, de trei ori pentru cinematografie și de câteva ori pentru piese de teatru.