În anul 2022, ne-am despărțit de multe vedete.  În semn de admirație și recunoștință, vă prezentăm lista celebrităților care au murit în anul 2022.

Maxi Jazz (Faithless)

Maxi Jazz, DJ și solist al trupei Faithless, a murit în somn pe 23 decembrie, relatează Associated Press. El avea 65 de ani. Colegii săi de trupă au anunțat vestea pe 24 decembrie, numindu-l pe Jazz  „un om care ne-a schimbat viața în atât de multe feluri”. Născut la Londra, Jazz – pe numele real Maxwell Fraser – a devenit celebru ca fondator și DJ al postului de radio pirat Soul Food Café System în anii 1980. El a înființat trupa Faithless alături de membrii Rollo Armstrong, Sister Bliss și Jamie Cotto în 1995. Au lansat șase albume cu Jazz în calitate de solist până la plecarea acestuia în 2016.

Irene Cara

Interpreta Irene Cara a murit din cauze necunoscute, la vârsta de 63 de ani, în luna noiembrie. Și-a început cariera din copilărie, apărând în emisiuni de televiziune și interpretând personajul principal Sparkle Williams în drama muzicală originală „Sparkle” din 1976.

Cel mai cunoscut rol al ei pe ecran a fost cel al cântăreței și actriței aspirante Coco Hernandez în filmul curajos din 1980, „Fame”. În 1984, Cara a câștigat un premiu Oscar pentru melodia „Flashdance…What a Feeling” pentru filmul „Flashdance”.

Aaron Carter

Muzicianul și fostul copil-vedetă Aaron Carter a fost găsit mort în locuința sa din Lancaster, California, pe 5 noiembrie. El avea 34 de ani. Născut în Tampa, cântărețul și rapperul a devenit celebru atunci când a cântat în deschiderea turneului trupei Backstreet Boys a fratelui său mai mare, Nick Carter. Și-a lansat albumul de debut, Aaron Carter, mai puțin de un an mai târziu, dar popularitatea sa a crescut după lansarea celui de-al doilea album, Aaron’s Party (Come Get It), care a inclus hiturile „I Want Candy”, „That’s How I Beat Shaq” și „Bounce”. În 2001, Carter și-a făcut debutul în actorie când a interpretat „I Want Candy” în serialul Lizzie McGuire de pe Disney Channel. În același an, și-a făcut debutul pe Broadway în rolul lui JoJo the Who în musicalul Seussical. A mai lansat două albume – Oh Aaron din 2001 și Another Earthquake din 2002, înainte de a lua o pauză de la muzică până în 2017. Carter a lansat ultimul său album Love în 2018. În timpul carierei sale, a mai apărut în Sabrina the Teenage Witch, All That și în reality show-ul House of Carters de la E!. De asemenea, a participat la Dancing With the Stars în 2009, clasându-se pe locul al cincilea alături de partenera sa  Karina Smirnoff. Carter, care a fost arestat de două ori pentru acuzații de posesie de droguri, a căutat ajutor la mai multe centre de tratament de-a lungul vieții sale.

Sacheen Littlefeather

Sacheen Littlefeather, activista care a urcat pe scena premiilor Oscar în numele lui Marlon Brando pentru a refuza premiul pentru „The Godfather” și a protesta împotriva modului în care industria cinematografică tratează populația nativilor americani, a murit pe 3 octombrie la 75 de ani, după ce s-a luptat cu cancerul la sân. Născută Marie Louise Cruz în Salinas, California, dintr-o mamă albă și un tată apaș și yaqui, Littlefeather era o actriță aspirantă în vârstă de 26 de ani când a fost escortată de pe scena premiilor Oscar din 1973, în timp ce spectatorii huiduiau. Ulterior, i s-a oferit șansa de a citi restul discursului său la o conferință de presă și l-a văzut tipărit în The New York Times. A fost trecută pe lista neagră după ceremonia de decernare a premiilor Oscar și, în schimb, și-a dedicat viața  activismului. În septembrie, la aproape 50 de ani de la discursul ei, Academia și-a cerut scuze personal față de Littlefeather în timpul unei prezentări publice la Muzeul Academiei. Viața și activismul lui Littlefeather au fost, de asemenea, subiectul unui documentar din 2021, Sacheen: Breaking the Silence.

Coolio

Coolio, rapperul și actorul a murit pe 28 septembrie, la 59 de ani. Cauza decesului său nu a fost anunțată. Coolio a obținut primul succes cu albumul său de debut din 1994, It Takes a Thief. În anul următor a apărut pe coloana sonoră a filmului Dangerous Minds al lui Michelle Pfeiffer cu piesa „Gangsta’s Paradise”. Una dintre cele mai de succes melodii rap din toate timpurile, aceasta a fost cea mai bună piesă a anului 1995, petrecând trei săptămâni pe locul 1, și a câștigat premiul Grammy 1996 pentru cea mai bună interpretare rap solo. A înregistrat în total opt albume de studio și a jucat în mai multe filme și emisiuni TV, printre care Batman & Robin, Martin, The Nanny și All That. De asemenea, Coolio a înregistrat și tema muzicală a serialului Kenan & Kel.

Regina Elizabeta a II-a

Sursa foto: Vogue

Regina Elisabeta a II-a, monarhul Marii Britanii și al altor 15 regate din Commonwealth, a murit pe 8 septembrie, la vârsta de 96 de ani. Încoronarea ei a avut loc la 2 iunie 1953, la Westminster Abbey și, pentru prima dată în istorie, a fost televizată, permițând oamenilor din întreaga lume să asiste la eveniment. Domnia reginei, care a durat 70 de ani, a fost în mare parte pașnică, în ciuda schimbărilor vaste din țara sa, a evoluției Commonwealth-ului și a creșterii sentimentului antimonarhist în Marea Britanie de-a lungul deceniilor. Regina Elisabeta a II-a – care a depășit-o pe stră-străbunica sa, regina Victoria, devenind cel mai longeviv monarh britanic la 21 decembrie 2007, a fost portretizată de multe ori în cultura pop. Helen Mirren este probabil cea mai cunoscută actriță care a interpretat-o, în filmul The Queen din 2006, pentru care a câștigat un premiu Oscar. Atât Claire Foy, cât și Olivia Colman au portretizat-o pe regină în serialul The Crown de la Netflix.

Olivia Newton-John

Olivia Newton-John, cântăreața și actrița anglo-australiană, cunoscută pentru interpretarea fetei bune Sandy în filmul Grease din 1978, a murit pe 8 august, la vârsta de 73 de ani. Ea a vândut peste 100 de milioane de discuri de-a lungul carierei sale, înregistrând hituri cu piese precum „I Honestly Love You”, „Hopelessly Devoted to You” din Grease și „Physical”. Confruntându-se cu mai multe episoade de cancer de sân de-a lungul vieții, Newton-John a fost o apărătoare înfocată a luptei împotriva acestei boli, fondând Olivia Newton-John Cancer and Wellness Centre în Melbourne.

Vangelis

Vangelis, prolificul muzician și compozitor de film premiat cu Oscar, a murit pe 17 mai la Paris, în Franța, din cauza unei insuficiențe cardiace. Avea 79 de ani. După ce a câștigat Premiul Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră originală de film pentru filmul „Chariots of Fire” din 1981 (o coloană sonoră care a devenit o senzație globală și care a fost folosită de atunci în ceremoniile olimpice și în alte evenimente sportive din viața reală), Vangelis a continuat să compună muzica pentru alte filme de impact, precum clasicul SF Blade Runner al lui Ridley Scott și filmul lui Costa-Gavras, câștigător al Palme d’Or, „Missing”. Până în ziua de azi, sunetul sintetizatorului său semnătură rămâne emblematic pentru filmele anilor ’80.

Robbie Coltrane

Sursa foto: People

Actorul din „Harry Potter”, Robbie Coltrane, care l-a interpretat pe Rubeus Hagrid în îndrăgita serie de filme, a murit la vârsta de 72 de ani, pe 14 octombrie. Agentul lui Coltrane a confirmat că acesta a murit la un spital din Scoția, dar nu a dezvăluit imediat cauza morții sale.