Flocoasa este un sat din cadrul comunei Ciobalaccia din raionul Cantemir. Conform recensământului din anul 2004, populația este de 684 locuitori. Din luna octombrie 2022, locuitorii, au început să se confrunte des cu deconectări  ale apei, din cauza stării deplorabile a turnului de apă și a țevilor ruginite.

Am vorbit cu tânăra, studentă-masterandă a Universității de Stat „B.P. Hasdeu” din Cahul, Andrea Butnaru, băștinașă și locuitoare actuală a localității, care, din proprie inițiativă, a scris o cerere colectivă către președintele Cooperativei Agricole de Producție „Ciobalaccia”, Dmitri Jelev, pentru trecerea turnului de apă în gestiunea primăriei.

Ecaterina Cornea: Salut, Andreea. Ne bucurăm să vedem tineri care luptă pentru binele comunității lor. Povestește-ne cum a început lupta ta.

Andreea Butnaru: Noi avem un gup pe Viber. Acolo discutăm problemele din comunitatea noastră. Astfel, sătenii s-au plâns că nu au apă destul de des. Primarul comunei Ciobalaccia, Pîrciu Gheorghe, a explicat că primăria nu poate interveni atât timp cât turnul nu e în gestiunea sa, iar dacă ar fi în gestiune, s-ar putea aplica la un proiect pentru apeduct. Nu am primit un răspuns clar și concis la întrebarea: „Ce se întâmplă cu ziua dată, ca consumator o achit, dar de apă nu beneficiez, banii sunt recalculați și se transferă pentru luna viitoare sau cum se procedează? În ideea că taxa pe lună e aceeași, standartă, dar serviciul șchiopătează.”

EC: Știm că ai scris o cerere către CAP (Cooperativa Agricolă de Producție). Cum a reacționat președintele CAP

AB: În primul rând, trebuie să menționez că cererea colectivă nu a fost susținută de locuitori. În aceeași zi, când am depus cererea, persoana responsabilă pe apă în satul Flocoasa, Pîrciu Nicolae, are mai multe funcții în cooperativă, e și șef-electrician, și la brutăria din Ciobalaccia are un post de lucru, și resonsabil pe apă în satul Flocoasa, și apicultor, mi-a spus că Dmitri Jelev nu va da turnul de apă pe degeaba, dacă vrea, să-l cumpere primăria, și că dacă vrem așa, o să oprească apa pe tot satul.

Cererea colectivă către președintele CAP ,,Ciobalaccia”.

 

EC: Care a fost reacția ta la răspunsul pe care l-ai primit?

AB: Nu am renunțat. În continuare, am scris o altă cerere, una către Consiliul Comunal Ciobalaccia, înregistrată la data de 24.10.2022, la secretară. Inițial, nu era pe ordinea de zi a Consiliului din 09.11.2022, ca explicație mi s-a comunicat că va fi adăugată înainte de începerea ședinței, pentru că nu este proiect de decizie. După, cererea a fost exclusă, dar nu m-au anunțat, și nici nu am primit un răspuns oficial de ce cerea mea a fost exclusă.

EC: Ce consecințe ai suportat din cauza că ai decis să pui întrebări și voiai să se facă dreptate?

AB: În linii generale, am devenit un dușman pentru toți, deși nu am învinuit pe nimeni, ci doar am pus întrebări și am întreprins măsuri conform drepturilor unui consumator și cetățean activ. Totodată presupun că ceva nu e în regulă, dacă așa bolnăvicios a reacționat președintele CAP ,,Ciobalaccia”, la o greșeală și nechibzuință a unei studente.

EC: Alte sate din comună la fel se confruntă cu deconectări ale apei?

AB: Recent în satul vecin, satul Ciobalaccia, sat-reședință, unul dintre turnurile de apă care sunt, a fost deconectat. O parte din sat nu are apă, din ceea ce vorbesc localnicii, președintele CAP „Ciobalaccia”, Dmitri Jelev a ordonat să fie oprită apa, din motiv că turnul de apă e al cooperativei agricole.  Turnul nostru tot este al cooperativei, acum mă întreb care este asigurarea noastră că într-o zi de iarnă, la fel nu va fi deconectat un sat întreg de la apă, fiindcă noi avem doar un singur turn la care suntem conectate toate gospodăriile. Altă problemă legată de apă, este că nu există nicio factură sau bon de plată. Evidența se face într-un simplu caiet, sunt gospodării care nu au achitat ani de zile serviciile și oricum nu sunt deconectați de la apeduct.

EC: Ce vei face pe viitor ca localitatea ta să aibă apă și să nu se mai confrunte cu această problemă?

AB: În primul rând vreau să menționez că dacă am comis o greșeală gravă, prin toate aceste acțiuni, să mi se explice argumentat ce nu este așa (se putea face de fapt, de la început), astfel, sunt cu totul pentru a-mi recunoaște și asuma greșeala, și lipsa de studii, cum și mi s-a dat de înțeles că am studii superioare, dar nu dau dovadă de ele.

În al doilea rând, voi încerca să conving localnicii să scriem o cerere colectivă și să lupte pentru dreptate. Voi încerca să colectez semnăturile lor pentru a depune o cerere colectivă. Sper să-mi reușească. Căci nu aș vrea să renunț. Totuși, e comunitatea noastră și ar trebui să ne cerem drepturile.

Distribuie articolul: