Riscul ca armele nucleare să fie folosite în conflictul din Ucraina a scăzut „deocamdată”, spune cancelarul german Olaf Scholz. „Rusia a încetat să mai amenințe că va folosi arme nucleare ca răspuns la faptul că comunitatea internațională a marcat o linie roșie”, a spus Scholz, informează BBC. Miercuri, președintele rus Vladimir Putin a sugerat că Moscova va folosi doar arme nucleare ca răzbunare.

Însă SUA au denunțat comentariile drept „vorbiri libere”.

Capacitatea Rusiei de a folosi arme nucleare a fost supusă unui control sporit de când a invadat Ucraina în februarie. Într-o adresă adresată națiunii în septembrie, președintele Putin a spus că țara sa are „diverse arme de distrugere” și „va folosi toate mijloacele pe care le avem la dispoziție”.

Într-un interviu de joi, cancelarul german Scholz a spus că recenta sa vizită în China a contribuit la „oprirea” amenințării escaladării nucleare. El a spus că el și președintele chinez Xi Jinping sunt de acord că „armele nucleare nu trebuie folosite” și că țările G20 au reafirmat această poziție la scurt timp după aceea.

Comentariul cancelarului german a venit a doua zi după ce președintele Putin a spus că riscul unui război nuclear „crește – ar fi greșit să îl ascundem”.

Vorbind la o ședință televizată a consiliului său pentru drepturile omului, liderul rus a afirmat că Rusia „sub nicio formă” nu va folosi mai întâi armele și nu va amenința pe nimeni cu arsenalul său nuclear.

„Nu am înnebunit, suntem conștienți de ce sunt armele nucleare”, a spus el, adăugând: „Nu suntem pe cale să alergăm în jurul lumii ținând această armă ca un brici”.

În interviu, dl Scholz a abordat, de asemenea, comentariile făcute de președintele francez Emmanuel Macron că ar fi necesar să se ofere Rusiei „garanții pentru propria sa securitate, în ziua în care aceasta va reveni la masa” negocierilor.

„Prioritatea acum este ca Rusia să pună capăt imediat războiului și să-și retragă trupele”, a spus el, adăugând că „bineînțeles că suntem gata să vorbim cu Rusia despre controlul armelor în Europa. Am oferit acest lucru înainte de război și această poziție a neschimbat.”

În ciuda evaluării domnului Scholz, potrivit căreia riscul a fost redus datorită presiunii occidentale, SUA au criticat comentariile lui Putin, despre care a spus că echivalează cu „vorbire liberă” și „rădăcină de sabie nucleare”.

„Este periculos și contravine spiritului acelei declarații care a stat la baza regimului de neproliferare nucleară de la Războiul Rece”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.

Olaf Scholz – care joi împlinește un an de când a fost ales cancelar – a abordat și chestiunile interne de apărare care au fost în centrul atenției de la începutul războiului din Ucraina.

La scurt timp după ce Rusia a invadat țara, el a anunțat o schimbare majoră a politicii de apărare prin angajamentul de a cheltui 100 de miliarde de euro (86,4 miliarde de lire sterline) pentru armata germană și creșterea cheltuielilor pentru apărare la peste 2% din PIB-ul Germaniei.

Acum, cancelarul Scholz a spus că speră să dezvolte un scut de apărare antirachetă în următorii cinci ani și a semnalat că guvernul german este deja în discuții cu producătorii diferitelor sisteme de apărare „pentru a se pregăti pentru decizii concrete”.

 

Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) declară că a reușit să viziteze prizonierii de război deținuți de Rusia și Ucraina după luni de obstacole, în principal din partea Moscovei, și a verificat starea și tratamentul acestora. Le-a dat cărți, pături, haine calde – și vești despre familiile lor.
Miercuri, președintele rus Vladimir Putin a sugerat că războiul din Ucraina ar putea fi un „proces lung”, dar a insistat că invazia Moscovei a dat deja rezultate, deoarece Rusia a câștigat „noi teritorii”, referindu-se la regiunile pe care pretindea că le-a anexat în septembrie.
Unsprezece civili ucraineni au fost uciși și 17 răniți de focul rusesc în ultimele 24 de ore, a declarat Kyrylo Timoșenko de la biroul prezidențial ucrainean.
Ucraina impune noi întreruperi de urgență a energiei electrice în timp ce încearcă să repare infrastructura energetică avariată în atacurile aeriene ruse. Guvernatorul regiunii Zaporizhzhia a spus că există o lipsă de energie la nivel național și că în prezent țara are doar „până la o treime din [energia] necesară”. Operatorul Ukrenergo a spus că situația a fost complicată de vreme, care în ultimul timp a inclus îngheț, ploaie, zăpadă și vânt puternic.