Când intri în magazinele ce comercializează produse cosmetice, ochii îți fug de la un raft la altul. Este atâta abundență în industria cosmetologică, încât oricine poate să-și aleagă ce-i poftește inima. Iar consultanții îți pot recomanda cele mai bune și potrivite produse pentru tine, ținând cont de vârstă, piele, problema cu care te confrunți sau necesitatea ta.

Toate bune, însă de foarte multe ori, din lipsa informării adecvate, sau poate că din lipsa de timp, nu studiem etichetele de pe tuburile cu produse cosmetice și, adesea, comitem greșeli în combinarea diverșilor componenți ai cremelor sau serumurilor.

Parcă am cumpărat nu cele mai ieftine produse, parcă am respectat modul de utilizare, dar uite că fie nu observăm vreun efect, fie efectul este invers proporțional așteptărilor noastre. Ca aceste lucruri să nu se mai întâmple, ți-am creat un mini – ghid de combinare a produselor cosmetice. Astfel, vei ști să eviți combinațiile nereușite și să pui accent pe cele ce îți asigură efectul scontat.

Ingredientele ce se combină perfect între ele:

  • Retinolul + glicerina sau acidul hialuronic. Când facem un tratament cu retinol, bariera protectoare a pielii se poate deteriora, dat fiind că retinolul este un component destul de agresiv. Pielea devine uscată, iritată, mai puțin rezistentă la factorii de mediu negativi. Glicerina și acidul hialuronic contribuie la restabilirea umidității și la refacerea barierei protectoare a pielii.
  • Retinolul + niacinamida (vitamina B3). Încă un ingredient – minune care se folosește în timpul tratamentului cu retinol. Studiile au demonstrat că acest component stimulează producerea de colagen și ceramide, iar ca rezultat are loc diminuarea efectelor adverse negative ale utilizării retinolului.
  • Retinolul + SPF. Retinoizii, per general, sunt niște compuși fotosensibili, adică foarte sensibili la lumina soarelui. Drept urmare, îți poți crea probleme cu hiperpigmentarea pielii, iar acest lucru e valabil și iarna! Chiar dacă retinolul este recomandat utilizării pe timp de noapte, ziua va trebui să aplici o cremă cu SPF pentru a-ți proteja pielea de razele UV.
  • Vitamina C + acidul ferulic. De ce aceste două componente fac un tandem ideal? Pentru că sunt antioxidanți puternici care previn stresul oxidativ și protejează tenul de razele UV. S-a demonstrat că utilizarea acidului ferulic împreună cu vitamina C intensifică acțiunea acesteia.
  • Vitamina C + SPF. Un produs ce conține vitamina C în concentrație mai mare poate face pielea mai puțin rezistentă la razele UV care sunt inamicii principali ai pielii. Utilizarea vitaminei C cu protecția solară este obligatorie, mai ales pe timp de vară. Nemaivorbind de faptul că vitamina C în combinație cu crema SPF îi intensifică acesteia funcția de protecție.

Ingredientele ce nu se combină între ele:

  • Retinolul + acizii AHA/BHA. Atât retinoizii cât și acizii în cosmetologie sunt niște componente destul de agresive. Utilizarea lor concomitentă nu garantează nimic bun pielii tale. Te poți alege cu arsuri, iritații, mâncărime, roșeață sau chiar eczeme. Specialiștii recomandă utilizarea separată a acestora.
  • Retinolul + vitamina C. Schema ideală de utilizare a acestor două componente ar fi: retinolul- seara, vitamina C- dimineața. La fel ca în cazul acizilor, combinarea retinolului cu vitamina C poate provoca reacții cutanate neplăcute, dar și, prin reacție, retinolul neutralizează efectul vitaminei C.
  • Vitamina C + niacinamida. Forma pură a vitaminei C, care este acidul ascorbic, în reacție cu niacinamida sau vitamina B3 duce la neutralizarea reciprocă a acțiunii acestor două componente. Există și posibilitatea ca, în urma reacției chimice, să se formeze acidul nicotic care va cauza arsuri la nivelul pielii.
  • Vitamina C + acizii AHA/BHA. Dat fiind că aceste componente au proprietatea de a irita pielea, este recomandat să fie utilizate separat, nu împreună.
  • Vitamina C + metalele grele. De multe ori întâlnim serumuri ce conțin, să zicem, cupru. Cuprul din cadrul unui produs cosmetic este un eficient aliat în lupta cu acneea, dar în combinație cu acidul ascorbic se va crea reacția de oxidare ce este absolut dăunător tenului tău.

Ne bucurăm mult dacă ți-a fost de folos acest articol și sperăm că vei citi atent compoziția produselor cosmetice pe care le alegi în rutina ta de îngrijire.

Distribuie articolul: