Bolile cardiovasculare, împreună cu cancerul și accidentele de circulație, sunt una dintre cele mai frecvente cauze de deces din lume, reprezentând 30%. Ele afectează bărbații în mod similar cu femeile, deși există o incidență mai mare în rândul lor. Prevenirea unui atac de cord este de o importanță vitală pentru a evita un rezultat tragic și, desigur, câteva minute pot face diferența. Dar cum depistați semnele de avertizare că ați putea fi pe cale să faceți un atac de cord?

Nu este ușor să descifrezi semnalele pe care le trimite corpul, deși întotdeauna dă un fel de avertizare când ceva nu este în regulă. Unele simptome de atac de cord sunt mai frecvente, iar altele sunt considerate mai neobișnuite.

Bărbații sunt mai predispuși la simptome neobișnuite
Aparent, conform unui grup de cercetători de la Universitatea din Edinburgh (Regatul Unit), bărbații care au un infarct au mai multe șanse de a prezenta simptome atipice în comparație cu femeile. Este important, așadar, să recunoaștem semnalele de avertizare pe care organismul le transmite pentru a acționa la timp.

Studiul cercetătorilor din Edinburgh, publicat în Journal of the American Heart Association, rupe astfel mitul potrivit căruia femeile au tendința de a suferi simptome neobișnuite în timpul unui atac de cord. Să vedem ce semnale dă organismul pentru a ști când să suspecteze un posibil atac de cord.

7 semne ale unui atac de cord pe care nu trebuie să le subestimați

1. Dureri de brate si umeri
Dintre gama largă de simptome pe care le poate provoca un atac de cord, iese în evidență durerea la umăr și la braț. Acesta este un simptom foarte frecvent, care nu afectează toracele sau pieptul. Această durere este situată pe partea stângă, deoarece este partea pe care se află inima. Cu toate acestea, această durere poate fi simțită și pe ambele părți ale corpului.

2. Dureri de dinți
Mai puțin frecventă este durerea de dinți și se știe că poate fi un semn al unui atac de cord. Și este că un studiu canadian afirmă că 13% dintre persoanele care au suferit un atac de cord au afirmat că au simțit o durere puternică de dinți înaintea acestuia.

3. Bufeuri și amețeli
Bufeurile și amețelile sunt un alt simptom comun al atacului de cord. Potrivit cercetărilor efectuate în Canada în 2013, 45% dintre bărbați au simțit acest disconfort înainte de a suferi un atac de cord. Uneori, transpirația poate fi rece și însoțită de dureri severe în piept.

4. Greață și amețeală
Durerea de stomac, însoțită de greață și amețeală, poate fi un semn tăcut că ceva nu este în regulă cu inima ta. Este interesant de știut că atunci când are loc un atac de cord, inima deviază sângele departe de sistemul digestiv, provocând probleme gastrointestinale. În același mod, atunci când organismul detectează o problemă de sănătate, organele vitale nu mai funcționează corect. Acest lucru poate duce la amețeli și dificultăți de respirație.

5. Amorțeală a mâinilor
Un alt simptom subtil al unui atac de cord este amorțeala la nivelul extremităților, ceva care apare din cauza fluxului sanguin slab. Vasele se îngustează, limitând cantitatea de sânge pe care o primesc extremitățile și, în consecință, devin amorțite.

6. Dificultate la somn
Problemele de somn nu sunt doar un factor de risc pentru bolile de inimă, ele sunt și un simptom. Palpitațiile sunt adesea asociate cu această problemă. Se poate întâmpla ca, cu luni înainte de a suferi un infarct, să suferi episoade de apnee în somn sau insomnie.

7. Schimbări de voce
În unele ocazii, vocea devine răgușită fără niciun motiv aparent. Este ceva neobișnuit, dar nu mai puțin important. Această modificare a vocii poate fi legată de insuficiența congestivă cauzată de insuficiența cardiacă.