Copiii bolnavi de inimă pot şi trebuie să fie operaţi în Republica Moldova. Adesea, intervenţiile de zeci de mii de euro din străinătate ajung să fie inutile, după ce se constată că micuţii ar fi putut să beneficieze de tratament gratuit acasă, scrie TVR Moldova.

Ministerul Sănătăţii a aprobat un ordin care prevede că medicii nu vor avea dreptul să trimită copiii bolnavi în străinătate fără aprobarea specialiştilor de la Institutul Mamei şi Copilului şi de la Spitalul Clinic Republican.

Anual, cel puţin 15 copii cu malformaţii cardiace congenitale, care puteau fi trataţi gratuit fie la Spitalul Clinic Republican, fie la Institutul Mamei şi Copilului, făceau tratamente costisitoare în străinătate. Un exemplu este și Eva. Micuța a fost diagnosticată cu o gravă maladie cardiologică de la naștere. Pentru a-i salva inima, medicii au trimis-o de urgenţă la Kiev. La a cincea zi de viaţă, copila a suportat două operaţii. Părinţii au achitat tocmai nouă mii de euro pentru tot tratamentul copilei.

Vedeți materialul VIDEO pe pagina TVRMoldova

După noile regulamente, competenţa respectivă îi va reveni unui consiliu medical din care vor face parte medici cardiologi, cardiologi intervenţionişti, cardiochirurgi şi pediatri. Bolnavii vor fi duşi la Institutul Mamei şi Copilului unde vor fi examinaţi, iar mai apoi se va stabili pentru fiecare copil în parte, metoda potrivită de tratament. Iar dacă minorii nu vor putea fi operaţi în ţară, atunci consiliul va elabora un raport medical, în care va argumenta necesitatea efectuării tratamentului în clinicile de peste hotare, notează Tvrmoldova.md.

În Republica Moldova, anual vin pe lume peste 400 de copii cu malformaţii congenitale cardiace. Numai 240 de pacienţi sunt supuşi intervenţiilor chirurgicale acasă.