Societatea – un Procust al bărbaților

Îndemn către bărbați 

Sunt femeie. Societatea vrea să fiu gospodină, mamă, gingașă, frumoasă. Dar ce se cere de la bărbați? Majoritatea vor ca  bărbatul să fie puternic, să aibă grijă de familie și casă, să aibă mașină, iar întreaga viață să și-o dedice muncii. Societate des țipă: bărbatul trebuie să muncească pentru a câștiga mulți bani, bărbatul trebuie să fie ca o stâncă, iar femeia trebuie să fie gingașă, sensibilă, să-și dedice viața familiei. Ce nu înțelege societatea e că acest trebuie provoacă atât bărbaților, cât și femeilor, neîncredere în propriile forțe, anxietate, stres și depresie. 

 Conform site-ului worldpopulationreview.org, în Moldova, rata sinuciderilor e de 14,7 raportat la 100.000 de persoane. Însă, printre bărbații din țara noastră, rata sinuciderilor este de 26.1, a femeilor de 4,1. E o statistică îngrijorătoare, care reflectă strigătul de ajutor și ne îndeamnă să ne schimbăm atitudinea față de bărbați.  Standardele înalte pe care le impunem îi distruge. Dragi, bărbați, vă rog, fiți vulnerabili. Viața e dură și noi vă înțelegem. Sănătatea voastră este mult mai importantă decât orice normă și conduită socială. Viața voastră este mai importantă. 

Depresia este unul dintre motivele din cauza cărora o persoană alege să se sinucidă. Din păcate, Republica Moldova are restanțe la capitolul sănătate mintală. Bărbaților li este dificil să ceară ajutor deoarece nu vor să spulbere părerea altora despre ei. De mici, băieților li se spune: ești bărbat, nu plânge sau ești bărbat, fii puternic. Trebuie să îi învățăm să ceară ajutor, să plângă, să își arate sentimentele și emoțiile. Statistica sinuciderilor e una sumbră și ne demonstrează că greutatea pusă pe umerii bărbaților e de nesuportat. Feminismul vrea să ia din povara pe care o duceți zi de zi. 

 

Feminismul ajută și bărbații. Noi nu le cerem să fie puternici, nu le cerem bani, îi îndemnăm să își arate emoțiile, îi înțelegem când plâng. Cel mai mult admir bărbații care sunt ceea ce își doresc ei și nu se lasă modelați de către societate. 

Vă rog, întrebați-i pe soții, tații, frații și iubiții dumneavoastră cum se simt și ascultați-i! Nu le cereți să fie puternici, nu le cereți să aducă cei mai mulți bani în casă, nu le cereți imposibilul. Aveți grijă de ei și de sănătatea lor mintală. 

Autoare: Ecaterina Cornea

Distribuie articolul: