Procesul de Kafka este o distopie despre paradoxul birocrației și nedreptății sociale, în care încă mai trăim. Avem și acum persoane care sunt vandalizate ani de zile de corupția și hilarul justiției, care nu-și pot apăra drepturile pentru că sunt prea neînsemnați, pentru nu-și cunosc drepturile sau nu au posibilitatea/șansa de a se apăra. Procesul prezintă, printr-o stufoasă serie de parabole, viziunea halucinantă, grotescă, tragicomică a autorului asupra realității.

Protagonistul cărții, Joseph K., este un bărbat de 30 de ani, care este arestat pentru un presupus delict tainic, despre care nu se știe nimic. El este lăsat în libertate și poate merge la serviciu, cu condiția să participe la anchetă.

El asistă la repetate întâmplări halucinante în tribunalul propriu-zis. Birocrația tribunalul, la rândul său, este construit de o așa manieră încât fiecare își știe statutul. Dar Joseph tot nu află ce i se incriminează.

Deși inculpatul își găsește la un moment dat un avocat adevărat, acesta se dovedește a fi și el la fel de corupt ca ceilalți, că Josef întâlnește client de-al avocatului care îi dezvăluie că a devenit sluga lui. Acesta este momentul în care K. decide că se va apăra singur la proces. În scurt timp însă, protagonistul află că niciun inculpat nu a fost vreodată achitat și că procesul poate dura la nesfârșit…

Iar în ziua împlinirii vârstei de 31 de ani, acesta este asaltat de doi necunoscuți, dus în afara orașului și înjunghiat de două ori în inimă. Îi e oferită atunci pe loc oportunitatea de a se sinucide, dar acesta refuză spunând că își merită soarta deoarece și-a ratat posibilitățile de afirmare umană“. Se poate, de altfel, afirma că Joseph a fost condamnat încă din momentul arestării. Nu doar din cauza corupției sistemului, ci din cauza modului lui indiferent față de acuzații și arestare. Ultimele cuvinte ale lui K. sunt:

​​Ca un câine!

Ca și alte romane ale lui Kafka, Procesul nu a fost niciodată finalizat, existând mai multe posibile finaluri.

Franz Kafka a fost un scriitor de limbă germană, evreu originar din Praga. Reprezentant remarcabil al prozei moderne, a exercitat o influență covârșitoare asupra literaturii postbelice. Printre cele mai importante creații kafkiene se numără romanele ProcesulCastelul și America, nuvela Metamorfoza sau povestirile VerdictulColonia penitenciarăUn artist al foameiUn medic de țară și Marele zid chinezesc.

Kafka, de altfel, are o soartă comună cu personajul romanului său, Josef. Acesta s-a înfometat pentru că nu putea mâncă fără să sufere dureri imense (suferind de o tuberculoză a laringelui), iar în momentul în care a fost internat în spital, s-a deconectat singur de la aparatul de oxigen, provocându-și moartea.

Distribuie articolul: