De ce unii oameni se simt mai des bine, decât rău? De ce ai, de asemenea, senzația că există perioade în care totul îți apare în culori gri și parcă ești în ceață?

Depresia, anxietatea, lipsa somului, nervozitatea, tulburările alimentare – toate aceste simptome pot să denote un nivel scăzut al serotoninei.

Ce este serotonina? Cunoscută și sub numele hormonul fericirii, serotonina, științific vorbind, este o componentă a proteinelor care se sintetizează în aminoacidul esențial L-triptofan. Din combinația L-triptofanului cu reactorul chimic hidroxilaza se naște serotonina (5-HT).

Serotonina este un neurotransmițător, un mediator între celulele neuronale și transmiterea impulsurilor la sistemul nervos de către organism. Serotonina nu influențează numai dispoziția noastră, ci de asemenea procese importante, precum metabolismul oaselor, comportamentul sexual, temperatura corpului, sistemul endocrin etc.

Când acest stabilizator al stării de bine a omului este în declin sau deficit, persoana simte apatie, anxietate, insomnii și chiar tulburări de ordin psihoneurologic.

Evident, în cazul unui deficit serios al serotoninei, se indică obligatoriu tratament medicamentos. Acesta poate include prescrierea unui inhibitor selectiv al recaptării serotoninei – ISRS, care este o formă de preparat antidepresiv. Dacă persoana nu suferă de tulburări bipolare, hemofilie și alte boli de sânge, diabet, epilepsie sau glaucom, tratamentul cu ISRS este unul deosebit de eficient. Atenție, însă, acest tip de tratament se prescrie doar după ce ați dat un set de analize și ați consultat specialistul.

Cum poate fi crescut nivelul serotoninei în organism? Există căi naturale de creștere a serotoninei în organismul uman. Prima ar fi o dietă bogată în triptofan. Ce alimente includ așa-numita dietă de creștere a serotoninei?

  1. Ouăle – gălbenușurile de ou sunt foarte bogate în triptofan, tirozină, colină, biotină și acizi grași Omega-3.
  2. Brânza – conține triptofan, poate fi combinată cu laptele și ouăle.
  3. Ananasul – bogat în serotonină.
  4. Produsele din soia – pe lângă faptul că sunt bogate în triptofan, sunt și o excelentă sursă de calciu.
  5. Somonul – printre beneficii se mai numără scăderea colesterolului și a tensiunii arteriale, este bogat în acizi grași Omega-3.
  6. Nucile și semințele – reduc șansele de a dezvolta boli de inimă, cancer, boli respiratorii.
  7. Carnea de curcan – bogată în triptofan.

O alternativă ar fi suplimentele ce conțin triptofan. Triptofanul trebuie să concureze cu alți aminoacizi ca să fie absorbiți de creier. Suplimentele ce conțin triptofan nu trebuie să treacă acest proces concurențial, de aceea au un efect direct de creștere a serotoninei. După consultația medicului, puteți achiziționa din farmacii suplimentul care vi se potrivește.

Alte modalități de stimulare a serotoninei includ:

  1. Sportul sau efortul fizic regulat. S-a dovedit că exercițiile fizice au un efect antidepresiv.
  2. Fie că faceți plimbări lungi în aer liber sau băi de soare, lumina solară este un remediu excelent de a combate insomnia și de a vă îmbunătăți starea de bine.
  3. Yoga sau meditația. Aceste practici luptă cu stresul și ajută la menținerea echilibrului psihoemoțional, promovează o perspectivă pozitivă asupra vieții și, implicit, stimulează producerea hormonului serotonina în organism.
  4. Dieta bogată în fibre și probiotice. Alimentarea cu bacterii intestinale sănătoase are efect direct asupra nivelului serotoninei din corp.

Per general, serotonina are efect direct asupra stării generale de sănătate a organismului și influențează direct buna dispoziție. Sperăm că nu te confrunți cu efecte neplăcute ale deficitului serotoninei în organism, dar fiindcă deja ești informat despre cum poți crește și menține serotonina în organism, suntem siguri că vei face tot posibilul să îți păstrezi starea de bine și echilibrul emoțional.

Distribuie articolul: