Cu un stil alimentar absolut nesănătos, cu multe alimente procesate, fără fibre, nu e de mirare că tot mai mulți oameni suferă de constipație, ani la rând. 

Conform cărții Să trăim sănătos fără toxine de Robert Morse, constipaţia provoacă fermentarea şi putrefacţia alimentelor, producând alcool, acidoză, gaze şi inflamaţii. Într-un final se ajunge la înfometarea organismului, prin absenţa substanţelor nutritive.

Constipaţia este, din multe puncte de vedere, o problemă serioasă pentru organism, printre altele fiind cauza absorbţiei de materii intrate în putrefacţie, provenind din alimentaţie şi reţinute în intestine. Constipaţia poate iniţia procesul de distrugere a peretelui intestinal, mai ales dacă aceste reziduuri alimentare se aglomerează într-o masă compactă.

Conform noii medicine germane (NMG), constipația apare când nu ne este ușor să eliminăm ceva din viețile noastre (exemple: un copil nu primește cadoul dorit; un copil este înțărcat prea devreme; de asemenea, același copil poate face și amigdalită).

 

Cauzele principale ale constipației

Conform cărții Să trăim sănătos fără toxine de Robert Morse, constipația obişnuită apare atunci când dieta conține cantităţi mari de produse lactate, varietăţi de zahăr rafinat, cereale şi, fireşte, carne de trei ori pe zi. Produsele lactate şi zaharurile stimulează formarea mucozităţilor şi, prin urmare, poate aduce dependența de picăturile nazale, deoarece sinusurile se pot înfunda cu ușurință. Produsele lactate stimulează producerea excesivă de mucozităţi şi duc la constipaţie, mai spune Robert Morse.

De asemenea, nervii simpatici şi parasimpatici ai sistemului nervos autonom controlează tractul digestiv prin intermediul unor neuro-transmiţători produşi de glandele suprarenale. Epuizarea glandelor suprarenale poate produce epuizare nervoasă, ceea ce va avea drept efect constipaţia. Mulţi specialişti nesocotesc relaţia dintre glandele suprarenale, pe de o parte, şi epuizarea sistemului nervos (care pot provoca constipaţie) şi producerea de steroizi ca răspuns la inflamaţie, pe de altă parte. Este obligatoriu şi de dorit să fortificăm glandele suprarenale concomitent cu regenerarea tractului gastrointestinal.

Tincturile medicinale ideale ca adjuvant în regenerarea glandelor suprarenale trebuie să
conţină toate plantele medicinale citate în continuare sau o parte din ele:
• Rădăcină de Astragalus (Astragalus Membranaceus)
• Rădăcină de Lemn-Dulce (Glycyrrhiza Glabra)
• Rădăcină şi frunze de Pătrunjel (Pteroselinum Sativum)
• Coajă de rădăcină de Dafin (Myica Cerifera)
• Rădăcină de Sarssaparila de Jamaica (Smilax Ornata)
• Fruct de Ienupăr (Juniperus Communis)
• Foi de Varec (Nereocystis Leutkeana)
• Frunze de Lucernă (Medicago Sativa)
• Scoarţă de Anghelică Americană (Zanthoxylum Clava-Herculis)
• Rădăcină de Ginseng Siberian (Eleutherococcus Senticosus).

Cum vindecăm constipația cu hotărâre?

Mobert Morse sugerează ca metodă pomperistică să asigurăm tranzitul intestinal consumând fructe şi legume crude şi proaspete şi să folosim un preparat din plante medicinale bazat pe o reţetă de reglare a tranzitului intestinal, până la curăţarea şi însănătoşirea colonului.

O hidratare eficientă

Dacă corpul tău este cronic deshidratat, colonul pur și simplu nu va avea suficientă apă pentru procesele sale firești.

Ceaiuri și alte băuturi

Ceaiul de muşeţel şi ceaiul de mentă sunt remedii excelente pentru inflamaţiile intestinale.
Ambele infuzii calmează ţesutul muscular neted. Un adjuvant excelent este şi sucul de aloe vera, consumat în cantitate de 60 g, de trei ori pe zi. Reţineţi, totuşi, că aloe vera poate declanşa diaree. Alte două plante medicinale care au capacitatea de a diminua inflamaţiile tractului gastrointestinal sunt ulmul cu coajă netedă şi rădăcina de nalbă-mare. Preparaţi un ceai din aceste două plante folosind o linguriţă de plante la o cană cu apă. Fierbeţi ceaiul timp de 8 minute, şi lăsaţi-l la infuzat timp de alte 5 minute. Apoi strecuraţi şi beţi ceaiul. Doza optimă este de câte o cană cu ceai de 3-6 ori pe zi.

Consumă fibre, mai ales dintr-acelea solubile

Da, fibre găsim mai ales în crudități: fructe și legume proaspete. Dacă ai probleme de constipație, introducerea treptată a tot mai multe verzături în dieta ta este absolut necesară.

Recomandate în constipație sunt mai ales semințele de in, prunele uscate, tărâțele de ovăz și kiwi. Perele și strugurii te pot ajuta. De asemenea, sucul din spanac poate fi o adevărată descoperire pentru tine.

Conform cărții Să trăim sănătos fără toxine de Robert Morse, iată ce alimente ajută la curățarea tractului intestinal:

Majoritatea fructelor şi fructe cu bob mic

Struguri, Banane, Căpşuni, Mango, Portocale, Grepfrut, Mere, Piersici, Pere, Ananas, Fructe uscate de toate soiurile (care nu au fost tratate cu sulf), Florile sunt acceptabile.

Legume

Lăptuci, Spanac, Morcovi, Ţelină, Ardei gras, Castravete, Varză de Bruxelles, Avocado,
Legume cu frunze verzi, Dovlecel, Fasole verde, Mazăre, Roşii crude, Varec, alge comestibile şi alte alge marine.

Alte alimente crude

Nuci Pecan, Migdale, Seminţe de floarea-soarelui, Seminţe de susan, Seminţe de dovleac,
Nucă de cocos, Seminţe din con de pin.

Notă – Se recomandă consumul moderat al alimentelor din această categorie. O cantitate
prea mare din aceste alimente poate forma aciditate, poate priva organismul de energie sau poate opri procesul de curăţare.

Fă sport

Ai auzit de noțiunea de peristaltism? În cuvinte simple, această înseamnă mișcarea naturală a colonului tău și depinde de cât de dezvoltată este musculatura ta abdominală. Așadar, întărându-ți mușchii îți ajuți și colonul să funcționeze mai eficient.

Distribuie articolul: