Uneori, și organismul și creierul nostru au nevoie de repaus, de zile în care să nu faci nimic! Nu în zadar se spune că să stai câteva zile singur cu tine și să nu faci nimic este mai eficient decât o ședință la SPA. Dar una este să ai câteva zile de lenevie, și cu totul altceva este ca aceste zile să se transforme în săptămâni sau chiar luni.

Observi tot mai des că nu ai aceleași rezultate la serviciu? Nu mai poți fi atât de activ precum erai odinioară? Ei bine, te afli în starea în care organismul tău are nevoie de o resetare, iar noi te ajutăm să determini din ce cauze te simți ca o lămâie stoarsă și nu mai ai chef de nimic.

Să fii productiv îți dă sentimentul de realizare și utilitate. În timp ce să nu apuci să realizezi nici jumătate din sarcinile zilnice îți aduce un sentiment de nereușită, și te simți că nu ești bun de nimic, la un moment dat.

Aici nu vom vorbi despre procrastinare, care este subiect aparte de discuție. Noi am detectat câteva din obiceiurile ce fac parte din rutina ta obișnuită pe care, revizuindu-le, poate că vei reveni la graficul productiv de mai înainte:

  1. Stilul de viață. Dacă ai un mod de viață sedentar, cu puțină mișcare, puțină apă consumată și mâncare nesănătoasă, s-au dus pe apa sâmbetei toate năzuințele și planurile tale. Iar dacă la tot acest buchet se mai adaugă și somnul insuficient, urmările pot fi destul de grave. Nu doar că nu vei reuși să-ți îndeplinești funcțiile la birou și/sau activitățile casnice, dar poți lesne să te pomenești cu stări depresive și apatie. Totul este foarte simplu. Fiziologic, organismul nostru poate să ofere doar cu condiția dacă primește. Hrana, apa, odihna, activitatea fizică și mâncarea sănătoasă sunt prietenii cei mai de nădejde ai unui ritm normal de viață. Despre ce forță sau poftă de muncă poți vorbi când ai organismul deshidratat? În altă ordine de idei, poftim explicația la întrebarea: „Cum de oamenii ăia de succes din filme aleargă dimineața sau fac yoga?”. Pentru că starea de bine pornește de la sănătatea corpului tău. Ia aminte acest lucru.
  2. Tulburări psihice cum ar fi tendința spre perfecționism sau comportamentul obsesiv – compulsiv sau chiar starea interioară proastă. Aici ar fi cazul să mergi cât mai urgent la psiholog sau chiar psihoterapeut ca să poți urma un tratament. Acuma nu o să mă opresc prea mult în a explica un lucru evident: nu doar oamenii cu tulburări mintale grave sau oamenii care suferă de boli psihice au nevoie de terapie și tratament de acest gen. Lucrurile stau foarte simplu și se explică la nivel de fiziologie. Există hormonii dopamina și oxitocina care ajută la stimularea serotoninei. Atât. Și de foarte multe ori este doar cazul să îndrepți puțin lucrurile, cu un tratament medicamentos sau anumite practici ce ți le va prescrie medicul sau psihologul.
  3. Ignorarea plăcerilor vieții sau a hobby-urilor. Dacă faci mereu exclusiv ceea ce trebuie, de unde să iei energie pentru a munci cu spor? Acest „trebuie”, dacă nu este echilibrat cu activitățile care îți fac plăcere, ca, de exemplu: lectura, teatrul, brodatul, dansul, mersul cu bicicleta – se transformă într-o corvoadă. La nivel de subconștient, vei percepe acest lucru ca pe o muncă silnică ce nu mai are capăt. Și vei căuta automat să te eschivezi de la îndeplinirea sarcinilor.
  4. Nu ai un plan bine definit sau ai un plan supraîncărcat. Dacă nu îți planifici deloc ziua, nu e de mirare că ajungi seara și realizezi că nu ai făcut nimic. În același timp, un plan cu foarte multe puncte este, de multe ori, imposibil sau foarte greu de realizat. Nici una din aceste practici nu îți este prietenă. Te sfătui să îți cumperi o agendă frumoasă și să îți notezi maximum 5 lucruri ce trebuie să la faci neapărat în ziua respectivă. Vei vedea că acesta este mijlocul de aur în a-ți plănui activitatea pe ziua respectivă. Iar la sfârșitul zilei, vei avea satisfacția să bifezi totul din listă.
  5. Ignori dezordinea ce te înconjoară. Acasă sau la birou, despre ce chef de muncă și activitate poate fi vorba dacă nu te vezi din obiecte aruncate la nimereală, peste tot e un strat gros de și ai sertarele dezorganizate? Scapă de priveliștea aceasta dezolantă și asigură-te că te afli într-un mediu curat, organizat și plăcut. Nu te lenevi și fă-ți faci curățenie regulat pe masă la birou, chiar dacă nu este ziua în care vine femeia de serviciu. Astfel, vei îmbina utilul cu plăcutu,l fiindcă vei face puțină mișcare și vei munci mai cu tragere de inimă când toate-s puse la locul lor.
  6. Multitasking-ul. Acest lucru se aplică și bărbaților, dar mai mult femeilor. O spun cu regret, dar trebuie să recunoaștem că femeia modernă, pe lângă faptul că merge la birou, trebuie să gătească, să spele, să calce, să facă curățenie, să meargă la cumpărături, să fie o mamă bună, dar și să nu uite de sine, umblând cu manichiura nefăcută sau amânând mereu programarea la coafor. Dacă stai să te gândești mai bine, ai putea delega din funcțiile tale soțului, sau poți angaja o femeie de serviciu care să preia din treburile casei. Altfel nu e de mirare că nu ai chef de nimic. Ba mai mult, așa vei ajunge la arderea emoțională. Îndrăznește să ceri ajutor!

Ți-am prezentat câțiva pași simpli care să-ți sporească productivitatea la locul de muncă, precum și pofta de activitate în viața de zi cu zi. Dar poate mai cunoști ceva secrete? Vom fi bucuroși să aflăm ceva nou.

Distribuie articolul: