Este o afirmație pe care celebritățile de la Hollywood o promovează, mai nou: că dieta alcalină poate ajuta la pierderea în greutate și poate scădea șansa de a suferi de probleme precum artrita și cancerul. Teoria este că unele alimente, cum ar fi carnea, grâul, zahărul rafinat și alimentele procesate, determină organismul să producă acid, ceea ce ar fi rău pentru organism.

Deci, conform „științei” din spatele acestei diete, consumul de alimente specifice care fac corpul mai alcalin poate proteja împotriva acestor afecțiuni și poate pierde kilogramele. Dieta alcalină a apărut într-adevăr în știri când Victoria Beckham a scris pe Twitter despre o carte de bucate pentru o dietă alcalină în ianuarie 2013.

Ce poți și ce nu poți mânca?

  • Majoritatea fructelor și legumelor, soia și tofu, precum și unele nuci, semințe și leguminoase sunt admise.
  • Lactatele, ouăle, carnea, majoritatea cerealelor și alimentele procesate, cum ar fi gustările conservate și ambalate și alimentele comode nu sunt permise.
  • Majoritatea cărților care promovează dieta alcalină spun că nu ar trebui să bei nici alcool sau cofeină. Vei elimina o mulțime de alimente pe care ai putea fi obișnuit să le consumi. Multe alimente sunt interzise. Această dietă este în cea mai mare parte pentru a deveni complet vegetariană. Funcționează și pentru vegani, deoarece lactatele sunt interzise.
  • Dieta exclude grâul, dar pentru a evita complet glutenul, va trebui să verifici cu atenție etichetele alimentelor, deoarece glutenul nu este doar în grâu.
  • Pe lângă grâu, dieta înlătură majoritatea celorlalți factori declanșatori majori ai alergiilor alimentare, inclusiv laptele, ouăle, alunele, nucile, peștele și crustaceele. Este, de asemenea, bun pentru persoanele care încearcă să evite grăsimea și zahărul.

Funcționează oare acest regim?

Poate, dar nu pentru motivele pe care le pretinde.

În primul rând, puțină chimie: un nivel de pH măsoară cât de acid sau alcalin este ceva. Un pH de 0 este total acid, în timp ce un pH de 14 este complet alcalin. Un pH de 7 este neutru. Aceste niveluri variază în întregul corp. Sângele tău este ușor alcalin, cu un pH între 7,35 și 7,45. Stomacul tău este foarte acid, cu un pH de 3,5 sau mai mic, așa că poate descompune alimentele. Și urina ta se schimbă, în funcție de ceea ce mănânci – așa corpul tău menține homeostaza corpului.

Dieta alcalină pretinde că ajută corpul să-și mențină nivelul pH-ului din sânge. De fapt, nimic din ceea ce mănânci nu va schimba substanțial pH-ul sângelui tău. Corpul tău lucrează pentru a menține acel nivel constant – aceasta și este esența homeostazei.

Dar alimentele pe care ar trebui să le consumi în dieta alcalină sunt bune pentru tine și vor sprijini o slăbire sănătoasă: multe fructe și legume și multă apă. Evitarea zahărului, alcoolului și alimentelor procesate este, de asemenea, un sfat sănătos pentru pierderea în greutate.

În ceea ce privește celelalte potențiale beneficii pentru sănătate, există câteva dovezi timpurii că o dietă săracă în alimente producătoare de acid, cum ar fi proteinele animale (cum ar fi carnea și brânza) și pâinea și bogată în fructe și legume, ar putea ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi, la menținerea oaselor și a mușchilor puternici, îmbunătățește sănătatea inimii și funcția creierului, reduce durerea de spate și scade riscul de diabet de tip 2. Dar cercetătorii nu sunt încă siguri de unele dintre aceste afirmații.

Oamenii care cred în dieta alcalină spun că, deși alimentele producătoare de acizi ne modifică echilibrul pH-ului doar pentru puțin timp, dacă continui să-ți schimbi pH-ul sângelui mereu, poți provoca aciditate de lungă durată.

Urmând o dietă alcalină înseamnă să alegi fructe și legume în detrimentul celor cu mai multe calorii și grăsimi. De asemenea, vei evita alimentele preparate, care de multe ori au mult sodiu.

Aceasta este o mișcare excelentă pentru a ameliora sănătatea inimii, deoarece acești pași ajută la scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului, care sunt factori de risc mari pentru bolile de inimă.

Obținerea unei greutăți sănătoase este, de asemenea, importantă în prevenirea și tratarea diabetului zaharat și a osteoartritei.

Unele studii au descoperit că un mediu alcalin poate face anumite medicamente pentru chimioterapie mai eficiente sau mai puțin toxice. Dar nu s-a demonstrat că o dietă alcalină poate face acest lucru sau poate ajuta la prevenirea cancerului. Persoanele care au cancer trebuie să discute cu medicul sau cu dieteticianul despre nevoile nutriționale înainte de a începe orice tip de dietă.

Distribuie articolul: