RISE Moldova a documentat afacerea controversată cu produse cosmetice „Desheli” și a aflat cine sunt afaceriștii, lanțul de companii și rețeta secretă care îi aruncă pe oameni, fără voia lor, în brațele companiilor de microfinanțare.

„Mitropolitul Vladimir, de asemenea, a optat pentru produsele cosmetice Desheli”, susține luptătorul de box, Eduard Filbger, care este și bossul din spatele brand-ului „Desheli”.

În 2013, Centrul Național Anticorupție (CNA) a constatat, în baza unor informații operative, că la subsolul centrului comercial Grand Hall activează o reţea de distribuire ilegală a produselor cosmetice (pentru corp, față și păr) marca „Desheli” – produse neînregistrate pe teritoriul Republicii Moldova.

Reprezentanții companiei selectează femei și bărbați, cu vârste cuprinse între 25 şi 50 de ani, cărora le oferă o procedură SPA gratuită, cu utilizarea produselor „Desheli”. Ulterior, acestora li se propune un set de produse, iar dacă persoanele nu au bani pentru a le achita li se sugerează semnarea unui contract de creditare. În cazul în care, după un timp, clientul vrea să returneze marfa, din cauza calității proaste a produselor sau că acestea provoacă diverse reacţii adverse, compania refuză să primească produsul, iar beneficiarul este obligat să ramburseze suma creditată băncii.

Tot atunci, CNA a identificat că reprezentanţii companiei sustrag în mod fraudulos sume considerabile de bani, prin înşelăciune, asemenea scheme fiind utilizate și pe teritoriul Ucrainei şi a Federaţiei Ruse. Pe acest caz, Procuratura Generală a deschis un dosar penal în 2014, iar peste un an a clasat procesul penal. Motivul – compania a reziliat contractele a trei victime, iar procurorii au decis că „fapta nu întrunește elementele infracțiunii”.

RISE a discutat cu mai mulți clienți ai companiei Monte de Farm SRL, firmă care administrează afacerea Desheli la Chișinău. Ei le-au explicat cum au ajuns în această schemă.

„Am fost sunată ca să trec o procedură gratuită. Am mers la centru unde m-au ținut șase ore. La final mi-au spus să semnez un contract. Nu știu ce s-a întâmplat în capul meu că am semnat contractul… Abia când am ajuns acasă mi-am dat seama ce prostie am făcut. După asta, am mers să reziliez contractul, iar jurista mi-a spus că nu este posibil și eu trebuie să le dau 50 mii lei”, povestește G. Gaju.

În timp ce jurnaliștii de investigație documentau acest subiect, o angajată RISE Moldova a fost apelată de o reprezentată Monte de Farm SRL. La telefon, li s-a spus să meargă la sediul firmei pentru o ședință gratuită. Singura condiție – să aibă buletinul în geantă. S-au programat pentru a doua zi, la ora 10.00.

Distribuie articolul: