Dacă ai un hobby, probabil că îți place și-ți aduce multă satisfacție. Hobby-urile îți oferă șansa de a te implica în activități care îți plac și te ajută să te reîncarci. Foarte des, vei descoperi că aștepți cu nerăbdare să te întorci la acel hobby după o zi sau o săptămână stresantă la serviciu.

Hobby-ul tău ar putea fi orice, dar simplul fapt de a avea o ocupație pe care o aștepți cu entuziasm te umple de un sentiment de fericire. Și mai bine, să-ți faci timp pentru a te răsfăța cu ceea ce îți place să faci îți îmbunătățește sănătatea fizică și mentală, conform oamenilor de știință.

Acestea fiind spuse, a face parte dintr-o societate modernă care premiază realizările profesionale ar putea lăsa prea puțin timp pentru a practica hobby-urile care te atrag. Acesta este un motiv major pentru care multor oameni le este greu să dedice în mod constant timp pentru a face lucruri care le plac.

Beneficiile hobby-urilor pentru sănătate

Cercetările arată că atunci când îți iei timp pentru a face activități care te bucură, acest fapt ajută la îmbunătățirea sănătății mintale. Acordarea timpului de calitate unor asemenea activități ajută și la performanța în viața profesională. Îți îmbunătățește abilitățile creative de rezolvare a problemelor și te ajută să construiești relații mai bune cu colegii tăi, te face mai empatic.

Îmbunătățesc bunăstarea generală

Un studiu din Noua Zeelandă a constatat că participarea la activități care scot în evidență latura ta creativă duce la un sentiment crescut de bunăstare, care este bun pentru tine pe termen lung. Persoanele care au fost implicate în studiu au simțit un sentiment de pozitivitate și înălțare după câteva zile de activitate creativă.

Studiile au arătat, de asemenea, că persoanele care își iau în mod regulat timp liber pentru hobby-urile lor sunt mai puțin probabil să se simtă defavorizate sau deprimate. De fapt, astfel de activități te pot face mai fericit și mai relaxat.

Reduc stresul

A te menține ocupat în timpul liber îți scade nivelul de stres. Cercetările au descoperit că adulții care și-au făcut timp pentru a practica arta au considerat că timpul petrecut este relaxant, plăcut și util. Ei au mai spus că sesiunea a dus la o dorință crescută de a-și îmbunătăți abilitățile în continuare.

Mai important, nivelurile de cortizol ale participanților care au luat parte la acest studiu au fost măsurate înainte și după aceste sesiuni. Studiul a constatat că a existat o scădere vizibilă a nivelului de cortizol după ședințe. Cortizolul este hormonul stresului uman, iar răspunsul la stres al corpului tău este legat de o creștere a nivelului de cortizol.

Promovează sănătatea mintală

A avea un hobby duce la îmbunătățirea sănătății mintale. Dacă hobby-ul tău implică activitate fizică, aceasta va duce la reducerea stresului și la scăderea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac. Un studiu care a măsurat atât stresul psihologic pozitiv, cât și negativ, a constatat că cei care își făceau frecvent timp pentru a face activități de petrecere a timpului liber de care se bucurau aveau tensiune arterială, circumferința taliei și IMC mai scăzute.

Activitatea fizică în aer liber sau, mai bine, mai aproape de natură are multe beneficii, cum ar fi o stare de spirit îmbunătățită și o concentrare mai bună. Poți obține acest lucru petrecând doar 10 minute în aer liber.

Un alt studiu a constatat că cei care au participat la activități fizice au trecut prin mai puține zile de sănătate mintală precară în comparație cu cei care nu au făcut mișcare.

Între timp, provocarea creierului prin desfășurarea unor activități care să beneficieze din punct de vedere intelectual nu numai că ajută la îmbunătățirea activității creierului, ci și la creșterea încrederii. Învățarea de noi abilități te ajută, de asemenea, să contribui la viața oamenilor, împărtășindu-vă experiența cu alții.

Îmbunătățesc relațiile

Găsirea unor persoane cu interese asemănătoare cărora le place să facă aceleași activități ca și tine ar fi putut avea beneficii suplimentare. Cercetările arată că desfășurarea activităților în grupuri, cum ar fi sporturile de echipă sau voluntariatul pentru o cauză care ține, te ajută să-ți îmbunătățești abilitățile de comunicare și să construiești relații sănătoase cu ceilalți.

Mulți oameni trec printr-un sentiment de singurătate în diferite faze ale vieții lor. Deși acest sentiment nu este prea problematic, a-l avea pe o perioadă prelungită este nesănătos și ar putea duce la o sănătate fizică, mentală și cognitivă mai slabă. Este, de asemenea, legat de alte afecțiuni medicale, cum ar fi obezitatea, tensiunea arterială și colesterolul ridicat. Un studiu a constatat că lipsa activității sociale pentru o perioadă lungă de timp este aproape la fel de nocivă ca și fumatul a 15 țigări pe zi.

Unul dintre principalele motive pentru care hobby-urile sunt importante este că pot oferi beneficiile desfășurării activităților de grup, în special cele pe care le faci cu plăcere. Acest lucru ar putea ajuta la depășirea oricărui sentiment de singurătate și, de asemenea, îți reduce șansele de mortalitate cu până la 50%.

Distribuie articolul: