Din cauza stresului și a stilului de viață aglomerat, fiecare dintre noi mai uită din când în când diverse lucruri. Evident, un anumit nivel de pierdere a memoriei este absolut normal.  Acest lucru se întâmplă din multe motive, dintre care majoritatea au de-a face cu modul în care creierul tău economisește energia. Pe de altă parte, însă, tulburările de memorie reprezintă o problemă mai serioasă care trebuie tratată cu grijă.

Iată și un exemplu extrem de simplu: cu siguranță ai sarcini pe care le faci în mod regulat sau locuri în care mergi în fiecare zi. Ai început vreodată una din aceste sarcini și brusc ți-ai dat seama că ai și terminat-o? Sau te urci uneori în mașină și ai impresia că în secunda doi ai și ajuns la destinație? Acest lucru se întâmplă atunci când creierul tău „automatizează” sarcinile cu care te-ai obișnuit pentru a economisi energie.

Alte motive care duc la pierderi de memorie pot fi:

  • lipsa somnului;
  • stresul prelungit;
  • depresia;
  • consumul unor medicamente;
  • excesul de alcool;
  • probleme cu glanda tiroidă;
  • deficiența de vitamina B12.

Când trebuie să ne îngrijoreze pierderile de memorie?

Uitarea nu reprezintă neapărat o problemă de memorie, așa că nu ar trebui să intrăm în panică atunci când observăm că uităm anumite lucruri. Odată cu înaintarea în vârstă, creierul nostru va găsi mai greu informații stocate la un anumit moment, motiv pentru care avem tendința de a uita și de a ne chinui mai mult până ne amintim ceva.

Pe de altă parte, pot suferi de tulburări de memorie oamenii care pun aceeași întrebare mereu, uitând că au primit deja răspunsul, oameni care uită în mod constant unde și-au pus anumite lucruri și cei care au probleme când trebuie să-și amintească lucruri banale (cum ar fi data nașterii sau cum se leagă șireturile). Tulburările de memorie pot apărea începând cu vârsta de 45 de ani.

Remediile naturale și alimentele sănătoase pot îmbunătăți memoria, dacă sunt utilizate în mod regulat. Această listă de alimente poate susține activitatea creierului, îmbunătățind memoria și sporind concentrarea: avocado, sfeclă roșie, coacăza neagră, broccoli, țelină, ulei de cocos, ciocolată neagră, gălbenușul de ou, ulei de măsline extravirgin, legume cu frunze verzi, somon, turmeric, nuci, semințe, sparanghel, spanac și vin roșu.

Iată și câteva obiceiuri sănătoase pentru care poți opta pentru a reduce riscul de apariție a pierderilor de memorie:

  • Evită consumul excesiv de alcool și/sau droguri;
  • Renunță la fumat;
  • Folosește cască de protecție la practicarea unor sporturi sau activități riscante;
  • Stimulează-ți constant memoria: explorează locuri noi, citește în fiecare zi, învață o limbă străină și practică jocuri de memorie și altele antrenante pentru minte (șah, cuvinte încrucișate, sudoku);
  • Un bun exercițiu poate fi memorarea unor numărului de telefon sau a unor detalii despre persoanele nou cunoscute;
  • Repetă cu voce tare atunci când înveți ceva;
  • Practică în mod regulat sportul: câte 30-60 de minute de 2 ori pe săptămână pot face minuni atât pentru sănătatea ta fizică, cât și cea mentală;
  • Adoptă o alimentație echilibrată: dieta joacă un rol foarte important;
  • Hidratează-te;
  • Evită multitasking-ul, căci atenția poate fi distrasă de la activitatea centrală.

O viață sănătoasă asigură o minte sănătoasă și, prin urmare, o memorie pe măsură. Antrenarea permanentă a creierului, dar și a corpului, mențin creierul tânăr și previn apariția tulburărilor de memorie.

Autor: Rodica Iațcu

Distribuie articolul: