Brioșe, macarons, eclere, cheesecake și multe alte deserturi care îți fură privirea! Dar, nu sunt comestibile ci create din ceară de soia. Meșterița handmade, Teodora Simion originară din Județul Neamț, România a decis să creeze altfel de lumânări parfumate. 

Cum a început această pasiune dar și care este procesul de realizare, am discutat cu ea într-un interviu pentru revista EA.md.

„Am absolvit facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, la Iași. Lucrez în domeniul bancar de 7 ani. În prezent, locuiesc în București, sunt o persoană jovială, îmi place să călătoresc, să încerc activități noi, să cunosc oameni.

În ultimii 5 ani, de când m-am apucat de handmade, am experimentat diverse activități până să mă opresc la cea care îmi aduce cea mai mare satisfacție și anume- lumânăritul. Pasiunea pentru handmade a aparut într-o iarnă, pentru că petreceam majoritatea timpului liber în casă aveam foarte multă energie care se cerea consumată. Îmi doream să fac ceva dar nu știam exact ce anume. Am descoperit pe rețelele sociale un filmuleț cu felicitări cu tematica de Crăciun care mi-a atras atenția imediat și m-am gândit că ar fi o idee de cadou inedită pentru cei apropiați”, a spus artista handmade.

Teodora își amintește cu nostalgie momentul în care s-a îndrăgostit iremediabil de lumânările parfumate.

„Pe masură ce realizam aceste felicitări starea mea de bine creștea, iar reacția oamenilor la cadoul primit îmi aducea și mai multă satisfacție. Aceasta a fost prima activitate de tip handmade pe care am realizat-o, după care am continuat cu vaze decorate cu funie de iută și măsuțe de cafea din anvelope uzate și reciclate. Dar pentru că procesul de realizare al unei măsuțe implică forță fizică (eu având 55kg) au început să apară și durerile de spate, motiv pentru care am renunțat.

Pasiunea pentru lumânărit a apărut anul trecut, atunci când mă pregăteam pentru cel mai frumos eveniment din viața unei femei, nunta. Mi-am dorit să le ofer invitaților, în semn de mulțumire, un cadou deosebit realizat de mine – astfel am creat mărturii sub formă de lumânare parfumată, cu aspect de desert. Acestea au fost foarte apreciate, motiv pentru care am dorit să continui cu acest hobby care aduce bucurie nu doar mie, ci și celor din jur”, povestește Teodora.

Crede că reciclarea face lumea mai frumoasă. Iată de ce urmează cu sfințenie un ritual în crearea lumânărilor. Totul constă în materialele pe care le folosește în procesul de creație.

„Realizez lumânări parfumate din ceară de soia, în forme total diferite față de lumânările clasice pe care le regăsim în comerț. Mai exact, lumânările realizate de mine au formă de desert: eclere, brioșe, felii de tort, mini tort, budincă, cheescake la pahar. Recunosc, de multe ori sunt confundate cu o prajitură adevarată. Dacă am stârnit curiozitatea cititorilor, acestia ne pot găsi pe Facebook.com/candly.ro și Instagram.com/candly.ro.

Folosesc ceara din soia (nemodificată genetic) fabricată din resurse naturale regenerabile, spre deosebire de parafina folosită în majoritatea lumânărilor din comerț- fabricată din petrol și nu este regenerabilă. Pentru realizarea lumânărilor mai folosesc fitil din bumbac 100% sau fitil din lemn și uleiuri parfumate special create, care îndeplinesc și respectă standardele IFRA (International Fragrance Association)”, adaugă meșterița handmade.

Folosit în trecut mai ales ca sursă de iluminare, funcția lumânării s-a schimbat radical de-a lungul secolelor și astăzi a devenit un accesoriu de mobilier cu o valoare esențial decorativă, folosit mai presus de toate pentru a crea atmosfere particulare în funcție de context și, din ce în ce mai des, să parfumăm o cameră cu esențele.

„Pentru realizarea unei lumânări, procesul nu este unul dificil, doar că este nevoie de multe teste în prealabil pentru că fiecare tip de ceară, parfum, fitil și coloranți se comportă diferit. Până ajung la rezultatul dorit poate dura și cateva luni de zile. Totul trebuie cântărit, calculat și monitorizat termic, la fel ca și în cazul unei prăjituri. Aici se întâmplă toată magia, alchimia unei lumânări presupune multe încercări până când rezultatul final ajunge să aprindă emoțiile celui care o primește.

Din punct de vedere tehnic, în prima fază, se topește ceara, se adaugă colorantul și mai apoi parfumul. Dupa ce ceara ajunge la temperatura optimă care diferă în funcție de tipul de ceară folosit, se toarnă în recipient sau matriță și se lasă la răcit. Odată finalizată, lumânarea trebuie lăsată la măturat timp de 1-2 săptămâni, deoarece acest proces ajută la o ardere mai bună cu un parfum mai intens”, menționează Teodora.

Cât de solicitate sunt lucrările handmade?

„În ultimii ani, în contextul globalizării și al apariției pe piață a mai multor produse chinezești, de serie, oamenii au început să caute produse unice, personalizate în funcție de nevoile și dorințele lor. Realizate manual și din materiale eco, iar noi am încercat să le oferim acest lucru la care am adăugat un strop de bucurie colorată. Motto-ul a ceea ce fac este “aprindem emoții” pentru că ne dorim să le oferim oamenilor mai mult decât niște simple lumânări. Reacțiile pe care le-am primit ne-au confirmat acest lucru: zâmbetele curioase ale celor care au primit un cadou neobișnuit, mirarea celor care află că nu sunt comestibile deși se pregăteau mulți să le guste sau cei care le pipăie ușor să se asigure că într-adevăr ce văd nu este o prăjitură, ci o lumânare de ceară.

Preferații noștri sunt copiii, ei au cele mai delicioase reacții. Oamenii apreciază produsele handmade, chiar dacă acestea tind să fie mai scumpe decât produsele realizate în masă, datorită timpului dedicat realizării acestora”, a spus Teodora.

Inspirație, multă răbdare și imaginație- sunt doar câteva dintre ingredientele secrete care o ajută pe Teodora să transforme o bucată de ceară de soia în adevărate creații.

„Contează foarte mult complexitatea lucrării și a modelului pe care îl realizez. În prezent, după toate testele efectuate și precizate anterior, durata medie de realizare a unei lumânări este în jur de 1-2 ore, dar procesul nu se oprește aici. După finalizarea acesteia, pentru ca parfumul lumânării să fie mai intens și arderea să fie mai bună, este recomandat să stea la maturat între 1 si 2 săptămâni”, mărturisește artista handmade.

 

Distribuie articolul: