Sri Lanka trece printr-o criză valutară fără precedent, care a forțat devalorizarea monedei din mica țară insulară din  sudul Asiei și a afectat plățile pentru importuri esențiale, cum ar fi alimente, medicamente și combustibil. Astfel, guvernul a fost forțat să intervină și să scoată armata pe străzi pentru a ajuta populația, scrie Reuters.

Sri Lanka a anulat examenele pentru milioane de elevi din provincia de vest, deoarece țara a rămas fără hârtie. Autoritățile din domeniul educației au spus că testele au fost amânate pe termen nelimitat, deoarece Sri Lanka se confruntă cu cea mai gravă criză financiară de la independența din 1948.

Atacurile islamiste care au avut loc de Paștele din 2019, urmate de epidemia de Covid-19 au avut consecințe dezastruoase pentru turismul srilankez, principalul furnizor de valută.

Națiunea insulară de 22 de milioane de locuitori și-a asigurat o linie de credit de 1 miliard de dolari din partea Indiei pentru a cumpăra alimente și medicamente necesare urgent, au declarat oficialii, după vizita ministrului de Finanțe Basil Rajapaksa la New Delhi.

În toată țara s-au format cozi lungi pentru produse alimentare și ulei, guvernul instituind întreruperi de curent electric și raționalizarea laptelui praf, zahărului, lintei și orezului.

Armata din Sri Lanka a ieșit pe străzi să ajute la distribuirea eficientă a combustibililor

După o creștere a prețurilor la mărfurile cheie și a penuriei care a forțat zeci de mii de oameni să stea la coadă ore în șir, Sri Lanka a ordonat armatei sale să trimită soldați la sute de benzinării marți, pentru a ajuta la distribuirea carburanților.

„Decizia de a poziționa trupele în apropierea pompelor de benzină și a punctelor de alimentare cu kerosen a venit după ce trei persoane vârstnice au murit în timpul așteptării la o coadă lungă”, au spus oficialii.

Tensiunile legate de deficitul de provizii au dus la violențe sporadice în rândul locuitorilor care s-au îmbulzit ca să cumpere combustibil și alte articole esențiale.

Criza afectează și diplomația

Guvernul de la Colombo a decis să închidă unele misiuni ale statului Sri Lanka în străinătate, ca mijloc de reducere a cheltuielilor. „Există în jur de 65 de misiuni străine ale statului Sri Lanka în străinătate și am văzut că unele dintre aceste misiuni nu sunt necesare. Prin închiderea lor, vom economisi fonduri”, a informat ministrul relațiilor regionale, Taraka Balasuriya, notează Daily Mirror.

Sursa: digi24.ro

Distribuie articolul: