Te salut! Îți povesteam săptămâna trecută despre drumeția pe care am avut-o prin Orhei. Ne pornisem la două mănăstiri, dar, în drum, găsit-am niște căsuțe mici, cu acoperiș din stuf. Ei bine, azi îți vom povesti despre mănăstirea „Curchi” și mănăstirea „Hirova”.

La 60 km de Chişinău sau la 15 km de Orhei, găsești mănăstirea „Hirova”. Aceasta a fost întemeiată ca mănăstire de călugăriţe în anul 1805, de Mitropolitul Moldovei, Veniamin Costachi, pe locul unui schit de călugari părăsit, despre care nu se ştie decât că a ars în 1803.

Mănăstirea „Curchi” este una din cele la care revin de fiecare dată, ca pentru prima dată. Liniște și frumusețe.

Mănăstirea „Curchi” este una de călugări din Republica Moldova, unul din cele mai însemnate monumente ale arhitecturii basarabene. Este situată în Codrii Orheiului, pe teritoriul satului Curchi, raionul Orhei. Ca ansamblu arhitectural, s-a constituit în secolele XVIII – XIX. Este compusă din cinci biserici, două clădiri cu chilii, stăreție, mai multe încăperi auxiliare, o livadă, un schit cu arhondaric aflat la 500 m de Mănăstire și un bazin de piatră. Biserica „Nașterea Maicii Domnului”, construită în 1775 de către Iordache Curchi, este un exemplu de stil neobizantin, iar biserica „Sfântul Nicolae” (1808 – 1810) este construită în stilul clasicismului, cu elemente de baroc. Tot ansamblul e înconjurat de un zid înalt de piatră. În perioada sovietică, mănăstirea a fost transformată în spital de psihiatrie. Complexul monastic Curchi a fost ilustrat pe un timbu poștal din Republica Moldova.

Din anul 2002 la mănăstire au avut loc lucrări de reparație și renovare, care s-au finalizat abia spre anul 2015, de Eșanu Vladislav. Pe teritoriul Mănăstirii viețuiesc circa 30 de călugări.

 

Distribuie articolul: