În dimineața zilei de azi luni, 14 martie, un bloc de locuințe cu 9 etaledin Kiev a fost bombardat de ruși. Atoritățile ucrainene au anunțat un deces, până la această oră. Etajele 3 și 4 au fost distruse parțial.

Faptul că a eşuat în războiul-fulger nu înseamnă că Putin nu mai are „aşi” în mânecă, este de părere Ionuţ Şutea, expert în intelligence, specializat pe sisteme militare şi conflicte armate, care răspunde pe larg la întrebarea „Ce îl împiedică pe Putin să șteargă Kievul de pe faţa pământului?”:

Cele mai bune formaţiuni ale Rusiei sunt angrenate în conflict, însă acestea nu au fost valorificate. Putin a încercat să obţină o „economie a forţei”, adică să obţină cât mai mult cu cât mai puţin efort, iar acest plan „a ricoşat”, explică Şutea.  De ce au eşuat ruşii? „Au trimis forţe de asalt-desant şi operaţii speciale într-o serie de atacuri aeropurtate, sinucigaşe, să captureze aeroporturile din jurul Kievului. Aceste atacuri au fost lansate, deşi Rusia nu obţinuse superioritate aeriană, iar forţele terestre ale Ucrainei nu erau atacate de la sol, deci au fost libere să doboare elicopterele ruseşti”, spune specialistul.

De asemenea, o mare eroare a fost folosirea unităţilor militare din districtul militar estic, prezente în Belarus, să atace Kievul: „Acestea sunt, probabil, cel mai prost echipate unităţi din armata rusă, dar şi cele mai uşoare din punct de vedere al vehiculelor. În asaltul spre Kiev ar fi fost nevoie de mai multe tancuri”.  În ciuda faptului că în Karkov ruşii au trimis Armata 1 de tancuri, probabil cel mai bine echipată formaţiune blindată din armata rusă, fără sprijin aerian apropiat, acestea nu au putut avansa.

Vezi și: Ministerul Rus al Apărării a publicat documentele care ar confirma pregătirea unei operațiuni în Donbas de către Kiev

Noaptea în Kiev: „Am răspuns soldaților ruși cu un contraatac. Am distrus cinci tancuri” (Video)

Faţa nevăzută a războiului din Ucraina: „Ce îl împiedică pe Putin să șteargă Kievul de pe faţa pământului” – Ionuţ Şutea, expert în intelligence, specializat pe sisteme militare şi conflicte armate

Distribuie articolul: