.Deși pare ciudat, alegerea partenerilor este condiționată de mirosul corporal. Toată lumea este atrasă de cineva din motive foarte diferite. Aspect fizic, zâmbet, inteligență și miros. Nu trebuie să faci multe experimente pentru a fi clar că mirosul urât ajută la excluderea unor anumiți oameni din viața noastră.

Evolutiv la diferite specii, inclusiv la oameni, partenerul este ales pentru a completa în mod optim propriile gene, în special pe cele legate de sistemul imunitar. Acest lucru are scopul de a face ca descendenții să fie rezistenți la mai mulți agenți patogeni.

Ceea ce căutăm este mirosul anumitor oameni

Oamenii au o structură care îi ajută, ținând cont de miros, să decidă ce partener să aleagă. Încă în anii 90 ai secolului trecut, Institutul Max Planck a realizat o serie de experimente a „tricourilor transpirate”. Acestea au demonstrat că o parte a deciziei de a alege un partener este influențată de avantajele genetice pe care le intuim din miros. În cadrul experimentelor fetele au mirosit tricourile pe care băieții le-au purtat două zile la rând, fără să fi folosit parfum, deodorant, săpun aromat sau orice element care ar putea să modifice mirosul corporal. Femeile le-au evaluat pe criterii de senzualitate, tandrețe și intensitate.

În rezultat, s-a demonstrat că femeile preferă mirosul bărbaților care au variante genetice ale sistemului imunitar diferite de al lor. Ele au ales bărbați cu diferențe mari în genele așa-numitului complex major de histocompatibilitate (MHC). Cu cât MHC este mai diferit între cuplu, cu atât rezistență imună la boli a copiilor pe care îi va concepe cuplul este mai mare. Totul pare destul de complicat, dar se pare că intuiția face pentru noi lucruri pe care noi nu le percepem.

Informația mirosului nostru

Și aici intervine un lucru extrem de curios: deși în specia noastră există sute de forme diferite de gene care codifică sistemul imunitar, în fiecare persoană unele dintre aceste variante participă la furnizarea aromei naturale și particulare pe care o emanăm și care le însoțește. Adică, mirosul corporal vorbește direct despre sistemul nostru imunitar. Cu atât mai mult, variațiile genetice ale sistemului nostrum imun ne influiențează alegerea ingredientelor din parfumurile pe care le preferăm. De fapt, selectăm parfumul astfel încât să intensifice semnalul olfactiv imunogen în sine.

Aroma care ne identifică

Au fost efectuate o serie de teste în care fiecare participant a fost capabil să recunoască un parfum specific. Cel căruia i s-au adăugat particule din sistemul imunitar care îi caracterizează propriul miros corporal. Acesta este, de fapt, parfumul preferat al fiecăruia dintre noi. Și aici creierul uman face mai mult decât ne imaginăm. Imaginile prin rezonanță magnetică au arătat că atunci când fiecare participant își miroase propriile particule imunitare, o anumită regiune a creierului este activată.

Mirosul atracției și parfumul succesului

Stimulii olfactivi, de la parfumuri delicate la mirosuri neplăcute, influențează asupra percepției pe care o avem despre ceilalți. Există o întreagă gamă de mirosuri corporale care influențează ceea ce percepem despre alte persoane. Dacă le considerăm atractive, care ar putea fi vârsta, dacă este stresată sau suferă de anxietate, dacă este bolnavă și chiar trăsăturile de personalitate. În plus, atât prezența unei arome, cât și absența unui miros urât influențează încrederea pe care o are fiecare persoană în sine, ceea ce influențează, fără îndoială, cât de atractiv este pentru ceilalți. Mirosul corporal are un rol important nu doar în stabilirea relațiilor de cuplu, dar și în impresia pe care o putem lăsa la o întâlnire sau la un interviu de angajare. S-a demonstrat că bărbații acordă scoruri mai mici persoanelor care poartă parfum sau apă de colonie, în timp ce femeile fac contrariul.

Ce parfum alegem?

În general, se crede că folosim un parfum pentru a masca mirosul corporal și pentru a ne mulțumi mai mult. În realitate, însă, combinația parfumului cu mirosul corporal însuși este cea care generează efectul plăcut și personal. Desigur, în proporția potrivită pe care trebuie să o găsim.

Parfumul acesta miroase mai bine la tine decât la mine!

Cu siguranță te-ai întrebat de ce parfumul pe care îl folosești miroase diferit dacă este folosit de o altă persoană. Analizând cele expuse mai sus, este ușor să găsim răspunsul plauzibil. Amestecul mirosului corporal cu un parfum, la persoane diferite, produce un efect diferit. După acest principiu funcționează și schimbarea aromei preferate. Chiar dacă este o aromă plăcută, poate să nu ne placă combinația cu propriul miros. Respectiv, utilizarea unui parfum nu presupune evitarea unui miros urât. Alegem parfumul care se potrivește cel mai bine cu mirosul nostru personal. Acesta și este, în esență, gustul personal în materie de parfum.

Sursa foto: pixabay.com

Distribuie articolul: