Laptele matern are minunatul efect de a asigura bebelușului toate necesitățile nutriționale. O dietă săracă în calorii sau bazată pe un singur grup de alimente poate afecta calitatea și cantitatea de lapte. În plus, dacă bebelușul nu suferă din cauza alimentației mamei, același lucru nu este valabil și în cazul tău, pentru că vei avea nevoie mai mult ca oricând de toată energia și puterea pe care ți-o oferă o dietă echilibrată. Iată de ce ai nevoie și ce trebuie să urmărești în perioada alăptării.

Care sunt vitaminele de care avem nevoie în timpul alăptarii?

Cu toate că în mod normal poți asimila toți nutrienții necesari printr-un regim alimentar corespunzător, fără nevoia altor adjuvanți, în perioada postnatală, corpul tău ar putea avea nevoie de un ajutor suplimentar așa că orice surplus de vitamine este binevenit, însă doar după consimțământul medicului, scrie bestkids.ro

catena.ro

  • Vitamina C protejează celulele și le menține sănătoase, ajută la vindecarea mai rapidă a rănilor sau a infecțiilor și asigură o absorbție mai bună a fierului de către corp. Un mare avantaj pentru proaspetele mămici este și faptul că vitamina C ține în frâu senzația de oboseală, care poate fi extrem de copleșitoare când ai grijă de un sugar. Organismul uman nu poate produce vitamina C, așa că este important ca mămicile să se asigure că dieta le oferă resursele necesare.
  • Omega 3 are grijă de dezvoltarea vederii și a funcțiilor cognitive ale bebelușului, ne confirmă Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară. Acest nutrient esențial pentru un copil sănătos poate fi procurat doar prin alimentație, așa că o dietă bogată în omega 3 sau chiar apelarea la suplimente este recomandată mamelor în timpul alăptării.
  • Fierul este extrem de important, mai ales în primul an de viață, pentru că facilitează oxigenarea corpului, transmiterea de impulsuri nervoase și accelerează producerea de celule roșii, însă majoritatea copiilor se nasc cu resurse considerabile de fier, pe care le-au primit de la mamă în timpul sarcinii. Aceste resurse sunt epuizate de bebeluși după primele șase luni, arată studiile, acesta fiind momentul propice pentru a introduce în dietă cât mai multe produse bogate în fier, dacă micuțul tău este încă alăptat.
  • Calciul ajută la întărirea oaselor. Încă din timpul sarcinii, corpul unei femei trece prin numeroase transformări, care pot afecta și structura osoasă în cazul unora dintre mame. Astfel de cazuri sunt mai rare, însă precauția este o trăsătură de bază pentru orice mămică, așa că aplic-o și în cazul oaselor tale, asigurându-te că nivelul de calciu este de 1000 de mg pe zi în perioada alăptării.
  • Vitamina D ajută la întărirea oaselor și la protejarea inimii, iar organismul nostru o produce în urma expunerii prelungite la soare, însă cercetările demonstrează că sugarii pot primi vitamina D și din laptele mamei, dacă aceasta are resurse suficiente sau consumă suplimente în timpul alăptării. Consultă medicul să afli dacă ai nevoie de aceste suplimente.
  • Vitamina A  este un antioxidant important, cu un rol vital în dezvoltarea vederii și a funcțiilor neurologice. Din păcate, copilul se naște cu un nivel scăzut de vitamina A, motiv pentru care procurarea sa din laptele mamei este critică.

doc.ro

Pe durata alăptării avem nevoie de un surplus de energie

Îngrijirea și atenția constantă de care are nevoie un sugar îți consumă foarte mult din energie, chiar și fără să mai socotim procesul de alăptare în sine, așa că nu neglija cantitatea de calorii pe care o oferi corpului și caută alimentele care îți oferă un surplus energic. O mamă care alăptează poate avea nevoie chiar și de 2200 – 2500 de calorii pe zi. Ca să nu pui în pericol cantitatea de lapte pe care i-o oferi bebelușului, asigură-te că nu consumi sub 1800 de calorii.

Care sunt principalele alimente pe care trebuie să le consumam în perioada alăptării?

O alimentație potrivită în perioada alăptării este cheia bunei dezvoltări a copilului tău, însă este esențial ca tu să te menții sănătoasă și să treci cu brio prin această perioadă obositoare.

1. Fructe și legume

Așa cum bine știi, fructele și legumele nu trebuie să lipsească din dieta ta de zi cu zi, întrucât fără ele organismul tău nu poate asimila toate mineralele și toți nutrienții de care are nevoie pentru o bună funcționare. Totuși, în perioada alăptării, unele fructe și legume stimulează și lactația.

  • Legumele verzi precum salata, spanacul, frunzele de nap, pătrunjelul sunt surse excelente de calciu, fier și acid folic, precum și de vitaminele A și C, de care copilul are nevoie pentru a fi puternic și a avea un sistem imunitar bun. În plus, frunzele de nap conțin o cantitate foarte mare de vitamina K. Aceasta favorizează un bun flux al sângelui și apără organele vitale precum inima și ficatul.
  • Morcovii sunt principala sursă de beta caroten, pe care organismul îl transformă în vitamina A și sunt extrem de bogați în carbohidrați, care oferă energie, susțin sistemul imunitar în lupta cu boli sau cu infecții și ajută la reglarea sau chiar la pierderea în greutate.
  • Andivele servite fie ca aperitiv, în salate sau chiar ca topping sunt cunoscute și drept „aurul alb”, pentru că au efect energizant și de stimulare a apetitului. De asemenea, transmise prin laptele matern sunt foarte ușor de digerat de stomacul încă slab dezvoltat al bebelușului
  • Fasolea verde și galbenă oferă împreună toate substanțele de care ai nevoie în timpul lactației. Fasolea verde este cea mai bună metodă de a asimila fier organic, reglează nivelul de zahăr din sânge și este bogată în vitamina A, vitamina C, magneziu, potasiu și mai ales acizii grași Omega 3. Pe de altă parte, fasolea galbenă acționează ca antiinflamator și antioxidant și reglează nivelul colesterolului.
  • Rubarba nu numai că are un gust dulce acrișor foarte bun, dar este și extrem de benefică organismului. Aceasta conține fibre alimentare, proteine, vitamina C,  complexul de vitamine B, vitamina K și are efecte terapeutice pentru digestie, circulația sângelui sau sănătatea oaselor.
  • Bamele sunt niște fructe mai puțin cunoscute, extrem de bogate în minerale, vitamine și acizi, așa că încearcă-le cu încredere, dacă nu ai facut-o deja. Ele îți oferă cantități mari de Vitamina A, C și K, de proteine și de fibre, precum și acid folic.
  • Vinetele, fie preparate pe grătar sau coapte, sunt și ele ideale pentru buna dezvoltare a copilului. Pe lângă o gamă largă de minerale, aceste legume au și un conţinut foarte ridicat de apă, aproximativ 93%, care vă menține hidratați pe tine și pe bebelușul tău. Alte avantaje ar fi protejarea tractului digestiv și dezvoltarea sistemului nervos al micuțului.

doc.ro

2. Peștele și fructele de mare

Atât peștele cât și fructele de mare sunt recomandate în perioada alăptării, însă alege-le cu mare atenție, pentru a nu consuma cantități prea mari de mercur, care dăunează dezvoltării sistemului nervos al copilului.

Un exemplu foarte bun de pește indicat este somonul, care are efecte pozitive asupra lactației și este bogat în acizi Omega-3 și în vitamina D. Prepară-l fiert sau la grătar și adaugă-l meniului în fiecare zi, pentru că este cea mai bună metodă de a obține proteine pentru un surplus de energie.

Păstrăvul, sardinele, scoicile sau crabul sunt de asemenea indicate, însă stai departe de sushi, crustacee sau pește spadă.

3. Carnea de pui sau de pasăre

Pentru că ai nevoie de mai multe proteine și calorii ca oricând, carnea poate fi un prieten de nădejde. Pe lângă carnea de pește, orientează-te și spre alte tipuri de carne mai puțin grasă cum ar fi cea de pui sau de curcan, pe care să le gătești într-o manieră cât mai sănătoasă.

4. Cereale integrale și semințe

Bogate în carbohidrați, cerealele combinate cu semințe formează o gustarea ideala dintre mese, pentru un boost de energie. Mai mult, conțin și un nivel mare de antioxidanți, așa că sunt de mare folos sănătății tale. Printre cele mai indicate cereale și semințe avem:

  • Ovăzul este cea mai bună opțiune pentru un mic dejun sănătos, acesta având o serie uriașă de beneficii: reduce nivelul de colesterol, reglează nivelul de zahăr din sânge, întărește sistemul imunitar, protejează inima și reglează tensiunea arterială
  • Susanul este o sursă de calciu incredibilă, făcând o concurență veritabilă laptelui, însă aceaastă sămânță conține și o listă lungă de vitamine și fibre, având puterea să te ajute cu durerile de cap, cu greața, cu durerile de stomac și chiar cu cele menstruale. Susanul este și un mare sprijin în perioada alăptării, întrucât favorizează creșterea cantității de lapte.
  • Semințele de cânepă și de in abundă în acizii grași Omega-3 și Omega – 6 și sunt indicate în situații de oboseală, stres, tensiune arterială și, bineînțeles, alăptare. Cânepa are și proprietăți de menținere a echilibrului hormonal, extrem de necesare unei mame care abia a născut.
  • Orezul este un adevărat combustibil al organelor, protejându-le în același timp, fiind o sursă importantă de energie și un bun antioxidant. Ca bonus, fibrele din compoziția sa ajută la înlăturarea apei din țesuturi, ajutându-te să scazi în greutate fără să pierzi caloriile de care ai nevoie pentru energie.

doc.ro

5. Lactatele

Un pahar de lapte,  sau un iaurt sunt de mare ajutor în momentele în care te simți copleșită, pentru că te sprijină în ținerea sub control a stresului și îți oferă și un boost de energie, întăresc oasele și refac țesutul muscular.

Putem consuma miere cât timp alăptăm?

Da, mămicile care alăptează pot consuma miere liniștite, confirmă doctorul pediatru Laura R Viehmann, pentru babycenter.com, cu toate că bebelușii sub vârsta de 1 an nu au voie să mănânce miere.

Mierea poate conține anumite bacterii care pot cauza botulism, însă aciditatea stomacului ucide acești germeni. Totuși, bebelușii mai mici de 1 an nu au o aciditate a stomacului la fel de puternică precum mamele. Așadar, singurul contact pe care îl poate avea sugarul cu mierea este prin laptele matern, după ce microbii au fost uciși de stomacul mamei.

Putem consuma sucuri naturale?

Desigur, sucurile 100% naturale nu sunt doar permise, ci chiar indicate în timpul alăptării. Unele femei pot întâmpina dificultăți în a consuma toate cantitățile de vitamine și de nutrienți de care au nevoie atât ele cât și bebelușul lor, așa că sucurile naturale, preparate în casă sunt o soluție excelentă.

Mâncărurile cu aciditate crescută afectează calitatea laptelui?

Aciditatea crescută din mâncăruri și din băuturi este transmisă bebelușului prin laptele matern și poate ataca sau irita stomacul micuțului, provocându-i reflux gastric și disconfort. Mâncarea picantă afectează bebelușul?

Într-adevăr, mâncarea picantă poate schimba proprietățile laptelui, însă mulți specialiști consideră că acest lucru este benefic copilului, întrucât el se va obișnui mai ușor cu arome și cu miresme noi când va începe diversificare. Doctor Paula Meier, director al secției de cercetare clinică și lactație din cadrul Centrului Medical Rush al Universității Rush din Chicago, consideră că este mai important ca mamele să se gândească în primul rând la proviziile de care are nevoie propriul corp, pentru că laptele matern își va extrage oricum toți nutrienții importanți din el.

qbebe.ro

Ce alimente sunt interzise în timpul alăptării?

Unele alimente care ar putea părea inofensive au în compoziția lor toxine și este bine să le eviți în perioada alăptării, pentru a nu le trimite micuțului. Sunt interzise ciupercile, dulciurile, alcoolul, cafeaua, citrice și pește bogat în mercur.

Sursa: bestkids.ro