Odontofobia reprezintă o problemă clinică, fiind recunoscută de OMS ca o maladie propriu-zisă şi a fost introdusă în clasificarea internaţională a bolilor (ICD10) la fobiile specifice, în anul 1996. Antecedentele neplăcute suferite de un copil în cabinetul de medicină dentară pot avea consecințe grave asupra psihicului celui mic. Acesta poate avea accese de anxietate sau atacuri de panică, menționează stomatologul Viorica Guțan, care susține că o bună comunicare şi o relaţie bazată pe încredere şi înţelegere este cheia unui tratament de succes.

Facebook/ Viorica Guțan

Psihologul Diana Negru este de părere că un rol esenţial îl joacă părintele, el oferind exemplu propriului copil. Care sunt recomandările și cum putem transforma vizita la stomatolog într-o experienţă pozitivă, află în continuare.

Medicii stomatologi pediatri recomandă ca prima vizită în cabinetul stomatologic a copilului, să fie atunci când acesta se apropie de vârsta de 1-3 ani. În funcție de nevoile acestuia, medicul pedodont va indica frecvența următoarelor vizite. Încă un motiv pentru care micuțul trebuie adus în cabinetul stomatologic de la o vârstă fragedă, este pentru o atentă monitorizare a evoluției dinților săi. Mai mult decât atât, din momentul în care hrana solidă este introdusă în alimentație, e nevoie de periaj a dinților, iar vizitele regulate creează un obicei sănătos pentru copil ce îi elimină acestuia posibilele frici”, susține medicul stomatolog, Viorica Guțan.

La prima vizită se va produce acomodarea copilului cu ambianța din clinică și cu personalul medical.

În funcţie de vârstă, acesta va face cunoştinţă cu jocurile şi jucăriile, va colora sau va explora zona de aşteptare împreună cu părinții, care trebuie să se simtă în largul lor și să uite că se află într-o clinică stomatologică.

Consultația de specialitate– are loc în cabinet sau dacă copilul nu doreşte să coopereze, într-un spațiu special amenajat. Medicul pedodont va examina aparatul dento-maxilar şi va evalua riscul de apariţie a cariilor dentare.

Discuția medic – părinte, unde specialistul va oferi informaţii, recomandări şi indicaţii specifice cazului, precum şi răspunsuri la toate întrebările. Se vor prezenta părinţilor tehnicile corecte de periaj dentar şi igienizare orală în funcţie de vârstă, dar și principiile unei alimentaţii corecte şi sănătoase”, a mai spus medicul stomatolog.

Una dintre întrebările la care mereu caută răspuns părinții este cum pot ameliora durerile de dinți la bebeluși, ce le provoacă deseori o stare de agitație, neliniște sau disconfort.

ordodent.ro

De multe ori se întâmplă ca durerea să fie inexistentă. Există copii cărora le erup dințișorii fără ca aceștia să simtă disconfort ori durere, ce poate fi de scurtă durată cu o intensitate mare ori de lungă durată, iar intensitatea să fie una medie spre mare. Pentru a-l ajuta pe micuț să treacă cât mai repede peste această durere, puteți să-i oferiți ceva de mestecat, fie un covrig, fie o jucărie specială pentru dentiție. Aceasta trebuie ținută înainte câteva minute la frigider, iar mai apoi oferită copilului. De asemenea, l-ar putea ajuta foarte mult și masajul gingival. Mama își spală foarte bine mâinile apoi își înfășoară degetul într-o compresă curată și masează gingiile prin mișcări ușoare”, menționează Viorica Guțan.

Psihologul Diana Negru vine cu câteva sfaturi și menționează că înainte ca să ajungă copilul la dentist, părinții ar trebui să poarte o discuție astfel încât acesta să fie pregătit de vizită, mai ales dacă merge pentru prima oară.

Pentru o ședință reușită, puteți privi un filmuleț despre aceasta ( în dependență de vârsta copilului). La o vârstă fragedă mama va fi alături de copil toată vizita, ținut în brațe, îmbrățișându-l și încurajându-l. Nici într-un caz să nu-i mințiți sau să inventați lucruri care îl pot aduce pe copil în eroare, ca de exemplu: nu te va durea deloc, doar se va uita în gura ta, nu o să îți pună injecții. (atât timp cât nu știm singuri ce va fi, mai bine zicem că o să ne spună domnul doctor de ce este nevoie atunci când vom merge la consultație). Atunci când îl preîntâmpinăm din timp, știe când va merge și ce va urma, copilul este pregătit pentru programare la stomatolog. De asemenea, el poate alege dacă dorește să participe și mama sau tata alături de el, să le simtă susținerea și încurajarea”, a spus psihologul.

Dacă prima ședință va trece cu succes, psihologul recomandă ca copilul să fie lăudat că s-a descurcat bine, poate chiar primi o recompensă simbolică, iar data viitoare știind care este procedura și ce va urma va merge mai sigur și mai încrezut.

În caz că vorbim de  o experiență negativă cu specialistul, atunci ca recomandare ar fi ca, părinții să găsească un alt specialist, să pregătească corespunzător copilul după criteriile de mai sus, ca acesta să fie însoțit în cabinet și la procedură, până recapătă încrederea în specialist. În cele mai rare cazuri, dacă este o urgență și copilul nu are un comportament potrivit, sau suferă de careva boli cronice sau neurologice și își pune în pericol sănătatea, medicul poate indica și o anestezie generală, făcând mai întâi probe dacă copilul nu este alergic la careva medicamente. Părinții să fie informați despre aceasta și dentistul să primească acordul părinților pentru procedură”, adaugă Diana Negru.