Potrivit unei cercetări ale cărei rezultate au fost publicate în Jurnalul Internațional de Psihogeriatrica, înțelepciunea se poate măsură și există șapte factori care pot determina cât de înțeleaptă este o persoană. Iată ce au descoperit cercetătorii.

Ce face ca o persoană să fie considerată înțeleaptă?

Pentru a efectua acest studiu, oamenii de știință și-au dorit să creeze o modalitate de a calcula înțelepciunea și au folosit un chestionar care a inclus 28 de întrebări. Au ajuns la concluzia că există șapte componente care fac o persoană să fie înțeleaptă și că cele 28 de întrebări pot fi reduse la numai șapte întrebări.

Cele șapte componente ale înțelepciunii sunt:

Auto-reflecție
Comportamente pro-sociale (precum empatie și compasiune)
Autoreglare emoțională
Acceptarea diferitelor perspective
Hotărâre
Capacitatea de a oferi sfaturi utile
Spiritualitate

Cercetătorii au chestionat peste 2000 de participanți pentru a descoperi cât de mult se identifica cu aceste șapte trăsături. De exemplu, participanții au evaluat cu note de la 1 la 5 dacă sunt de acord cu afirmații precum „Rămân calm în situații stresante”.

„Am ales tipul corect de întrebări pentru a obține informații importante care contribuie nu doar la avansul științific, ci susțin și datele precedente care corelează înțelepciunea cu sănătatea și longevitatea”, a declarat medicul Dilip V. Jeste, coordonatorul studiului, potrivit mindbodygreen.com

Ce a arătat studiul:

Cele șapte componente ale înțelepciunii – și cele șapte întrebări care le-au fost adresate participanților – au demonstrat că pot fi o modalitate eficientă și de încredere în măsurarea înțelepciunii. Bineînțeles, să fii considerat înțelept este un motiv de mândrie, însă este mai mult decât o trăsătură de caracter sau de personalitate.

S-a descoperit că înțelepciunea are o corelație puternică cu lucruri precum fericirea, reziliența și sănătatea mintală. Mai mult, Dr. Jeste a declarat pentru mbg.com că înțelepciunea poate fi o unealtă puternică în combaterea singurătății, care are un impact serios asupra sănătății.

Vestea bună este că cele șapte componente ale înțelepciunii pot fi cultivate, oferind oricui posibilitatea de a-și îmbunătăți viața, sănătatea și starea de bine.

Potrivit medicului, acest studiu arată că „există modalități dovedite de a crește nivelul anumitor componente ale înțelepciunii, care pot ajuta în scăderea senzației de singurătate și în promovarea unei stări de spirit bune”. Prin urmare, chiar dacă nu te consideri una dintre cele mai înțelepte persoane, poți să abordezi acest lucru că pe un proces continuu și îți poți cultiva aceste calități. Cu alte cuvinte, poți deveni treptat mai înțeleaptă dacă încerci să îți dezvolți cele șapte trăsături care stau la baza înțelepciunii.

Sursa: andreearaicu.ro

Distribuie articolul: