Ai știut că vocea mai poate fi numită și o „a doua persoană”? Într-adevăr așa e, pentru că o voce poate spune despre un om la fel de mult ca un chip. Vocea este capabilă să spună despre sentimente, sănătate, despre cât de relaxat te simți, de unde ești, ce fel de educație ai primit, cât de ușor te supui presiunii altora. În general, vocea este capabilă să dezvăluie întreaga istorie psihologică a unei persoane.

Deseori, pare a fi foarte simplu „să vorbim”. Dar de fapt, aceasta este una dintre cele mai provocatoare sarcini pentru corpul și mintea noastră. Vocea exprimă toate emoțiile și stările umane imaginabile. Vocea în sine este adesea mai convingătoare decât cuvintele pe care le rostește.

Nu mereu contează ce spui, ci mai mult felul în care o faci. Iată ce poate spune vocea despre tine:

Dacă ești demn de încredere sau nu

A fost realizat un studiu unde au fost înregistrate mai multe persoane în timp ce citeau cu voce tare același text, iar vocile lor au fost ascultate de voluntari, care le-au dat diferite punctaje în funcție de impresia că pot avea încredere în cel pe care-l aud sau nu. Bărbații care vorbeau mai tare au fost considerați de încredere, în timp ce femeile care au accentuat finalul cuvintelor au primit un punctaj foarte redus.

Succesul în plan profesional

Un alt studiu realizat, a demonstrat că bărbații în funcții de conducere cu voci groase au un salariu mai mare, decât cei cu voci subțiri și aduc un profit mai ridicat companiei pentru care lucrează.

Fertilitatea 

Foto: elitedaily.com

Vocile femeilor sunt mai ascuțite în perioada de ovulație față de restul lunii, când fertilitatea este mai redusă. De asemenea, se consideră că bărbații percep vocile mai subțiri ca fiind mult mai atractive pentru că indică tinerețea și un nivel hormonal asociat cu o fertilitate ridicată a femeilor.

Gradul de autoritate pe care îl impui

După mai multe voci ale studenților s-a constatat că cei care au citit mai tare și în mod expresiv s-au impus în cadrul negocierii și au reușit să li se accepte un procent ridicat din argumentele susținute, față de cei care au citit foarte încet și monoton.

Vocea ascuţită 

Foto: musicademy.com

O voce ascuțită se spune că nu este a unui lider. Majoritatea interlocutorilor consideră neplăcută o voce ascuţită. De regulă, această voce nu este asociată cu cea a unui lider mondial, indiferent cât de multă consistenţă ar avea cuvintele exprimate. Sunetele ascuţite sunt specifice copiilor, ceea ce înseamnă lipsă de vizibilitate.  Acest tip de voce poate fi corectată, dar numai cu ajutorul unui specialist.

Înălțime

Vocea ta poate indica cât de înalt ești. Oamenii au fost rugați să identifice cea mai înaltă persoană după tonul vocii. Și 62,17% dintre participanți au reușit să-l  distingă pe cel mai înalt vorbitor. Cu cât persoana este mai înaltă, cu atât vocea este mai joasă și mai profundă.

Forță

Foto: shure.com

Vocea este capabilă să arate puterea unui om, și anume puterea de partea superioară a corpului său. Deci, potrivit sursei menționate, au fost ascultate vocile bărbaților din diferite țări, vorbind limba lor maternă, astfel li s-a evoluat puterea. Astfel, bărbații mai puternici aveau o voce mai profundă.

Sociabilitatea

Vocea poate indica personalitatea ta sau, mai exact, dacă ești extrovertit sau introvertit. Oamenii au ascultat vorbirea generată de computer, care a fost modelată pentru a suna ca vocile introvertiților și extrovertiților. Ca rezultat, participanții au putut identifica personalitățile. Extrovertiții vorbesc mai repede și mai tare, iar introvertiții, dimpotrivă, își exprimă gândurile într-un mod mai liniștit și mai încet.