Atât cercetătorii cât și medicii ne recomandă să nu ignorăm efectele negative ale razelor solare. Cancerul de piele este unul dintre cele mai răspândite tipuri de cancer, iată de ce este aproape vital să te protejezi de soare, iar acest lucru înseamnă mai mult decât folosirea unei creme cu factor de protecție SPF.

Chimistul George Zaidan, autorul volumului „Ingredients: The Strânge Chemistry of What We Puț în Us and on Us”, a vorbit pentru platforma Mind Body Green despre protecția solară a pielii și a analizat miturile care înconjoară acest subiect, potrivit andreearaicu.ro.

Unul dintre cei mai importanți pași în prevenirea acestei boli este controlul dermatologic anual: „Mergeți la dermatolog și faceți o scanare completă a pielii o dată pe an. Dacă aplic zilnic crema de protecție, nu înseamnă că știu ce șanse am de a face cancer. Dar dacă merg o dată pe an la dermatolog și fac o verificare completă e pielii corpului, sunt șanse că el să descopere din timp orice formă de cancer de piele, o voi trata și aproape sigur voi fi bine”, a explicat el.

Nu te baza doar pe protecția solară!

Cel mai simplu e să nu stai mult la soare. Desigur, este important să ai multe activități exterioare, să te bucuri de natură și să obții cât mai multă vitamina D. Din păcate, multe persoane ignoră regula de a nu se expune atunci când soarele e foarte puternic, iar cea mai folosită scuză este că aplică creme și loțiuni cu protecție solară, convinse că e suficient.

„Singurul lucru pe care îl știm sigur este că prea mult soare produce cancerul de piele – și avem câteva dovezi că protecția solară ajută la prevenirea cancerului de piele. Așa că eu îmi adaptez comportamentul la aceste două lucruri. De exemplu, dacă trebuie să stau în soare mult timp în miezul zilei, vara, sigur, folosesc factor de protecție, dar port și pălărie și ochelari de soare. De asemenea, încerc să evit să stau prea mult direct la soare – așa că nu stau pe plajă până mă prăjesc”, a explicat el.

Potrivit expertului, expunerea inteligentă la soare și protecția solară necesită o analiză a stilului de viață și schimbarea acestuia.

Alege formule pe baza de dioxid de titan și oxid de zinc!

Produsele de protecție solară cu filtru mineral nu sunt doar cele mai bune pentru mediul înconjurător, dar sunt și mai sigure pentru organism, conform studiilor. Denumite generic și protecție fizică și inorganică, mineralale acționează similar produselor cu protecție chimică, dar sunt mai eficiente.

„Ideea că protecția solară fizică reflectă lumina solară că o oglindă e greșită. Reflectă puțin lumina, dar mecanismul lor de bază este să absoarbă lumina UV și să o transforme în căldură, ceea ce nu este nociv pentru ADN”, a explicat Zaidan.

Opțiunile de protecție cu filtru mineral includ unul dintre aceste două ingrediente sau pe ambele: oxidul de zinc și dioxidul de titan.

În condițiile în care mai multe studii au arătat că mai multe produse cu SPF de pe piață conțin benzen, un ingredient carcinogen, Zaidan arată cum să alegem protecția solară sigură pentru sănătate: „Mai întâi, scoate de pe lista produsele cu benzen și păstrează-le pe cele care nu sunt contaminate. Apoi poți alege o protecție inorganică – cu oxid de zinc sau dioxid de titan”, indică el.

„În 2019, FDA (Agenția pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite, n.r.) a introdus o propunere asupra produselor de protecție solară, anume că orice ingrediente chimice care se termină cu ‘on’ – oxibenzon, avobenzon – să nu fie recunoscute ca sigure și eficiente, e un mod prin care FDA calcă frâna puțin aici”, a explicat George Zaidan.

Aplică protecția solară corect!

Un alt adevăr despre protecția solară: poți să cumperi cea mai bună crema de pe piață, dar este esențial să o folosești cum trebuie, pentru că eficientă să depinde de comportamentul tău.

„Am descoperit că toată viață mea am folosit greșit protecția solară! Foarte mulți oameni fac la fel: folosesc crema de protecție solară că pe o loțiune hidratantă. Când spun asta, vreau să zic că o întind pe piele până când dispare complet. Iar în acest punct, ea intră sub stratul exterior al celulelor pielii. Iar ceea ce vrei să fie o protecție solară formează o barieră protectivă pe sub celulele pielii tale”, explică expertul.

„Un expert în protecție solară mi-a spus că modul corect de aplicare este să o întinzi foarte încet pe suprafață pielii. Iar următorul pas este să o lași să se usuce fără să o atingi. Când se usucă, înseamnă că se așază pe stratul superior al pielii tale. Și, apropo, de aceea scrie pe ambalaj să o aplici cu 15 minute înainte de a te expune la soare”, a adăugat Zaidan.

Sursa: andreearaicu.ro

Foto: Pexels.com