Menopauza este o etapă la care ajunge și peste care trece fiecare femeie, este un proces fiziologic de îmbătrânire. Silvia Agop, medic obstetrician ginecolog, cu o experiență de 17 ani, categoria superioară pe specialitate și conferențiară universitară, a relatat pentru EA.md prin ce schimbări trece organismul femeii în această perioadă, oferind totodată câteva sfaturi care ne vor ajuta să trecem mai ușor prin acest proces.

Ce este menopauza?

Menopauza prezintă un proces fiziologic de îmbătrânire ca consecință a epuizării funcției ovarelor și respectiv scade treptat și nivelul hormonilor feminini – estrogeni. Considerăm că o femeie a intrat în menopauză când 12 luni consecutiv nu mai apare menstruație.

Când apare menopauza?

„În medie, menopauza apare la vârsta de 48-52 de ani. Există unele situații evident patologice de apariție a menopauzei până la 40 de ani. Se numește menopauza prematură. Cauzele acestei disfuncții sunt multiple: epuizarea prematură a ovarelor, diverse intervenții chirurgicale pe ovare, tratament pentru cancer etc.”, accentuează medicul.

În această perioadă în corpul femeii se produc un șir de schimbări legate de absența totală sau parțială a estrogenilor. Manifestările pot fi diferite și nu apar sută la sută la toate femeile.

Menopauza se manifestă prin următoarele simptome:

  1. Modificări la nivelul tegumentelor (uscate, păr fragil), mucoaselor – uscăciunea vaginala, dispareunie (durere la contactul sexual), pierderi involuntare de urina atunci când râzi, strănuți sau la efort cauzate de scăderea tonusului musculaturii pelvine;
  2. Tulburări de somn – insomnie, somn de calitate proastă;
  3. Schimbări de dispoziție, atitudine pesimistă, depresivă, plâns facil, scăderea stimei de sine, nervozitate, anxietate;
  4. Bufeuri, caracterizate prin valuri de căldură – creșteri ale temperaturii centrale urmate de transpirații profuze (în exces) cu durată de câteva secunde sau minute. Acestea se pot repeta de câteva ori pe zi sau pe oră. Se asociază cu creșteri ale tensiunii arteriale, ale pulsului, atac de panica, disconfort general.

Alte probleme ce pot apărea peste câțiva ani sunt:

  1. Boli de inimă și tensiune arterială mărită.
  2. Osteoporoza. În primii ani după instalarea menopauzei, majoritatea femeilor pierd rapid din densitatea osoasă. Femeile aflate în post-menopauză cu osteoporoză sunt deosebit de sensibile la fracturile coloanei vertebrale și a șoldurilor.

Pentru a trece mai ușor peste această etapă inevitabilă din viața noastră, Silvia Agop ne-a oferit câteva sfaturi:

  • Practicăm sportul, oricare cu excepția ridicării excesive de greutăți.
  • Includem în meniul nostru produse bogate în vitamine, calciu, vitamina D și esențial sunt cele ce conțin fitoestrogeni (estrogeni naturali) ca produsele din soia, usturoiul, maca etc.
  • Referitor la adaosuri alimentare ce conțin colagen se permit după consilierea unui specialist.
  • Extrem de utile sunt exercițiile Kegel care au scop de a întări mușchii pelvieni și a preveni apariția unor situații neplăcute.

„În cazul unei menopauze patologice, cu semne clinice evidente, insomnia, stări depresive etc., este binevenit tratamentul hormonal de substituție. Neapărat ținem cont că are o mulțime de contraindicații și se utilizează doar după un consult riguros la medicul ginecolog”, accentuează ginecologa.

„Să nu uităm, dragi femei, că fiecare perioadă din viața noastră are un farmec aparte (nu ne mai preocupă contracepția, copiii au crescut și poți să-ți oferi timp de calitate etc.) inclusiv în perioada menopauzală! Aveți grijă de voi și de sănătate! Nu ezitați să apelați la medicul specialist precoce, în scopul prevenirii apariției timpurii a unor probleme!”, conchide Silvia.

Foto: Instagram/ Silvia Agop