Mămicile sau tăticii cu bebeluși ultra activi știu cât de important este să lucrezi zilnic cu picii curioși, astfel încât să fie stimulați corespunzător și să se dezvolte corect. Evident, studiile demonstrează că lectura este una dintre metodele cele mai bune pentru a ajuta un copil să devină mai atent, mai empatic și să descopere lumea din jur mult mai ușor. De cele mai dese ori e dificil să alegi anume acele lecturi care i se potrivesc celui mic și care i-ar fi cu adevărat pe gust. Am selectat pentru tine următoarele titluri:

 

„Culorile” de Aino – Maija Metsola, tradusă la editura Cartego – o carte vibrantă, cu foarte multe imagini, dar mai ales cu multă culoare, pe care piciul tău o va aprecia din plin. Aino – Maija Metsola este designeră și ilustratoare, respectiv aceasta a creat o carte non-conformistă care nu doar aduce gama coloristică, ci și învață bebelușii să facă diferențe dintre o nuanță sau alta. În plus, copertarea rezistentă și textura nu vor ceda în fața dinților sau gingiilor celui mic. Lucru verificat pe propriul meu copil.

Mica mea carte zornăitoare și de dentiție „Oița” de la editura Arc – este salvarea mea în perioada când bebelușul are crize cu dentiția. Respectiv, aceasta se uită la imagini, iar jucăria anexată la copertă o ajută să își calmeze gingiile. Fiind un amestec de texturi, culori și forme, cărticica este perfectă pentru jocurile zilnice, dar și pentru momentul când aveți de făcut un drum mai lung.

„O vizită la fermă. Ascultă cum vorbesc animalele” de la editura Prut – cărțile cu sunete sunt o salvare pentru mine, deoarece îmi dau un răgaz pentru a-mi servi cafeaua, de altfel rece (mamele mă vor înțelege). Această carte frumos ilustrată este potrivită pentru bebelușii de la 6 luni, care încep să cunoască mediul ambiental. Sunetele calme, dar clare, îl vor ajuta să învețe cum fac animăluțele domestice și îi vor stimula curiozitate zi de zi. Apropo, începând cu vârsta de 12 luni acest tip de carte este indispensabil, deoarece îl ajută pe cel mic să facă asocieri dintre sunet și vizual.

Studiile demonstrează că bebelușii formează zeci de mii de legături neuronale în fiecare zi, iar cititul este o metodă benefică de a-i ajuta să înțeleagă perfect lumea în care se integrează.

Lectura are și următoarele beneficii:

  • Dezvoltarea aptitudinilor de comunicare. Bebelușii care ascultă vocea mamei vocalizează activ și pot repeta câteva zeci de sunete noi zilnic.
  • Fortificarea conexiunilor părinte – copil. Un ritual de lectură zilnică îi dă copilului senzația de siguranță în brațele părinților, respectiv acesta crește cu ideea că mama și tata îi sunt cei mai buni prieteni.
  • Dezvoltarea dorinței de a învăța și de a cunoaște lumea – evident, acest punct merge în tandem cu dezvoltarea fiecărui copil în parte. Cert este că repetarea unui exercițiu de lectură îl ajută pe termen lung.

Deci, azi ce îi citești celui mic?

Distribuie articolul: