Olga Țăpordei este în drum spre cel mai înalt punct de pe pământ. Ieri a făcut un live, pe pagina sa de Instagram, din Everest base camp situat la o altitudine de 5364 metri, în care a răspuns la mai multe întrebări care au fost adresate de către urmăritorii ei. Femeia de afaceri a vorbit despre riscurile acestui drum și despre etapele pe care urmează să le parcurgă.

„Deci acum sunt, cred, vreo -10 grade celsius. Cel mai nașpa este că sunt la înălțime, este vânt și se simte precum -30 de grade, dar eu sunt moldoveancă fierbinte și fac față la tot”, a spus Olga Țăpordei.

În această noapte grupul din care face parte Olga pornește la următoarea etapă de aclimatizare, care este etapa nr. 2. O urmăritoare în live a întrebat-o pe Olga despre riscurile următoarelor 3000 de metri la care ea a răspuns:

„Deci noi am fost deja până la 6500 de metri și a fost tot ok. Da, bineînțeles că este rău de înălțime, la cineva mai mult, la cineva mai puțin. Eu am avut dureri de cap și cam atât, în rest totul a fost perfect. La înălțime se doarme destul de greu, prima dată am dormit la 6500 cred că vreo 3 ore, după care organismul tot încerca să înțeleagă ce se întâmplă pentru că este insuficiența de oxigen, organele încep să se streseze. Insuficiența de oxigen în munți este asemenea unui accident rutier, dacă pot să zic așa, atunci când organismul suferă un șoc și el nu înțelege ce se întâmplă, iar organele intră într-o stare de panică, cineva are vomă, pe cineva îl doare capul, deci toate sunt diferite. Cele mai grave pot fi hipoxia de creier și cea de plămâni, dar sper că asta nu este despre grupul nostru”, completează Olga.

Olga a mărturisit în live că acest drum este foarte greu, anevoios și cu multe pericole, dar ghidul și nepalezii care sunt împreună cu ei îi ajută.

„Prietenii și cunoscuții mei știu că eu nu prea spun că este greu, dar dacă ești pregătit moral și fizic pentru asta, păi totul este posibil. Adică nu pot spune că este ușor, că cineva o să vină la anul viitor și o să-mi spună: Olga, dar la tine în storys-uri era totul așa de colorat, totul așa de viu, totul așa de nu știu cum, dar aici poți să mori. Da, aici poți să mori, adică trebuie să înțelegem unde ne pornim, depinde foarte mult de ceea ce ai în suflet și cum ești tu setat pentru că noi am avut cazuri când la 4600 de metri unei colegi i-a fost foarte, dar foarte rău. De asta nu poți să știi ce te așteaptă, este forte individual”, spune moldoveanca.

Lagărul trei unde o să ajungă în următoarele patru zile este situat între 7100-7400 de metri respectiv va fi etapa doi de aclimatizare și după etapa doi de aclimatizare se vor întoarce înapoi la 5364 de metri, unde sunt acum.

„Deci, următoarea etapă de aclimatizare mai durează patru zile, cam așa, după care revenim. Sper să fie totul ok la toată lumea și să ne simțim bine. Trebuie să ne odihnim după a doua etapă de aclimatizare încă patru zile minim. Așa se face, traseul este destul de complicat mai ales că noi mergem peste Khumbu. Deci după 9 mai ar trebui să revenim și să avem 3-4 zile minim de recuperare, după asta noi suntem pregătiți de ascensiune, dar sunt mai multe circumstanțe, una dintre cele mai importante este timpul. Totul depinde de cum o să fie timpul și cât de mult o să ne permită el să facem lucru ăsta. Au fost ani când oamenii au fost nevoiți să aștepte 10-14 zile această „fereastră”, ca să fie timpul bun și să meargă în ascensiune”, a completat tânăra.

Urmăritorii au rugat-o pe Olga să posteze pe rețelele de socializare cât mai multe poze și videouri pentru a vedea cum decurge acest drum, dar ea a răspuns: „Eu foarte tare aș vrea să fac cât mai multe poze, dar ca să înțelegeți la 6500 de metri este -30 de grade și respectiv ca să scoți mâna din mănușă și să faci poze este foarte periculos, eu aș vrea să ma întorc acasă cu degetele întregi”.

De curând, Olga a aflat că nu vor fi 18 zile de expediție, așa cum credea inițial, dar vor fi 20:

„O să avem 20 de zile de expediție. 20, în aceeași componență, cu aceiași oameni. Noi niciodată nu ne-am certat, eu niciodată nu am avut niciun regret sau panică. Nu știu, probabil eu știam inițial unde vin și mi-am setat foarte clar care este deadline-ul pentru expediția aceasta. Ceea ce am înțeles eu pentru mine este să nu am așteptări”.

Moldoveanca are drept scop să meargă fără oxigen până la 7200 de metri. Iar când a fost întrebată de ce se urcă pe Everest, a răspuns:

„De ce urc pe Everest? Simplu! Pentru că el există!”

Urmărește live-ul primei moldovence pe Everest în video de mai jos:

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Olga Tapordei (@tapordei)

Sursa: Instagram / Olga Țăpordei
credit doar cu buletinul