Ruda apropiată a ghimbirului, turmericul este o plantă perenă originară din India, a cărei denumire științifică este Curcuma Ionga. Pudra de turmeric este un condiment cu aromă intensă, specific indiană, dar și cu o mulțime de beneficii pentru sănătate. Curcuma, substanța activă din turmeric, este cea care are efecte curative, odată ce ajunge în organism.

Turmericul este unul dintre cele mai eficiente suplimente nutriționale existente, deoarece este susținut de numeroase studii de calitate ce atestă beneficiile aduse de acest condiment oriental pentru sănătatea organismului. Iată câteva dintre acestea.

1. Conține compuși bioactivi extrem de eficienți

Turmericul este folosit în India de mii de ani, atât drept condiment, cât și ca plantă medicinală. În ultimele decenii, turmericul a început să fie mai atent studiat de către cercetători, care au descoperit o serie de compuși bioactive puternici în structura sa. Aceștia poartă numele de curcuminoizi, iar curcuminul este cel mai important, fiind și principalul ingredient activ din turmeric.

Curcuminul are puternice efecte antiinflamatorii și antioxidante. Cu toate acestea, conținutul de curcumin în turmeric nu este atât de crescut, fiind de aproximativ 3%. Așadar, majoritatea studiilor cu rezultate promițătoare au fost efectuate pe extracte de turmeric ce conțin cantități mai mari de curcumin. Este foarte dificil de obținut un nivel adecvat de curcumin doar prin asezonarea mâncărurilor cu turmeric, așadar se încurajează, mai degrabă, utilizarea unui supliment ayurvedic pe bază de curcumin și turmeric. Orientează-te după un produs ce conține și piperină, substanță ce ajută la asimilarea mai bună a curcuminului. În plus, curcuminul este solubil în grăsime, deci e o idee bună să îl consumi împreună cu o masă mai consistentă în grăsimi sănătoase.

2. Este un antiinflamator natural

Procesele inflamatorii din corp au un rol important. Acestea protejează corpul prin eliminarea agenților externi nocivi și au un rol important în repararea țesuturilor deteriorate. Fără inflamație, agenți patogeni, precum bacterii și virusuri, ar putea invada cu ușurință corpul și produce daune serioase.  Așadar, deși inflamația pe termen scurt este benefică, poate deveni o problemă atunci când devine cronică și atacă, în mod anormal, țesuturile corpului.

Oamenii de știință sunt de părere că inflamația prelungită se află în spatele celor mai multe afecțiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă, cancerul, sindromul metabolic, boala Alzheimer’s și alte boli degenerative. Prin urmare, orice poate lupta împotriva inflamației cronice este binevenit ca metodă de prevenție, pentru a evita o afecțiune serioasă.

După cum spuneam, turmericul are puternice proprietăți antiinflamatorii. Este atât de puternic, încât poate concura cu anumite medicamente antiinflamatorii, fără efectele adverse ale acestora.
Componentele antiinflamatorii din turmeric acționează prin blocarea molecule NF-kB, ce pătrunde în nucleul celulelor și activează genele responsabile pentru inflamație. Așadar, turmericul este atât de potent pentru că lupta împotriva inflamației la nivel molecular.

3. Crește capacitatea antioxidantă a organismului

Stresul oxidativ provoacă daune ce duc la îmbătrânirea prematură a organismului și la apariția bolilor. Acesta acționează prin intermediul radicalilor liberi, molecule extrem de reactive care interacționează cu substanțe organice importante, cum ar fi acizii grași, proteinele și ADN-ul.  Principalul motiv pentru care antioxidanții sunt necesari este că protejează corpul de acțiunea nocivă a radicalilor liberi.

Curcuminul conținut de turmeric este și un antioxidant puternic ce neutralizează radicalii liberi. În plus, acesta stimulează activitatea enzimelor antioxidante din organism. În concluzie, acțiunea curcuminului este extrem de eficientă, pentru că nu doar blochează radicalii liberi, ci și stimulează abilitatea corpului de a lupta mai bine împotriva acestora.

4. Stimulează factorul neurotrofic asociat cu funcțiile creierului și cu afecțiunile cerebrale

Neuronii sunt capabili să formeze noi conexiuni, iar, în anumite părți ale creierului, aceștia se pot multiplica și crește în număr.  Unul dintre principalii factori care stimulează acest proces este factorul neurotrofic derivat din creier (FNDC), care este un hormon de creștere cu acțiune la nivelul creierului.  O bună parte din afecțiunile cerebrale au fost asociate cu scăderea nivelului acestui hormon, inclusiv depresia și boala Alzheimer.

În mod remarcabil, curcuminulpoate crește nivelul de FNDC în creier. În acest fel, poate fi eficient în amânarea sau chiar împiedicarea instalării anumitor boli ale creierului, inclusiv celor asociate cu înaintarea în vârstă și deprecierea funcțiilor cerebrale. De asemenea, curcuminul din turmeric poate îmbunătăți memoria, grație efectului asupra factorului neurotrofic derivat din creier.

5. Scade riscul de afecțiuni cardiovasculare

Bolile de inimă sunt principala cauză de deces în lume, iar cercetătorii studiază de decenii mecanismul din spatele acestor afecțiuni. Inima este un organ extrem de complex, așa încât factorii din spatele afecțiunilor cardiovasculare sunt numeroase și variate. Potrivit cercetărilor, curcuminul conținut de turmeric poate contribui la evitarea bolilor de inimă.

Principalul beneficiu adus de curcumin, în aces sens, este îmbunătățirea funcției endoteliumului – membrana ce căptușește vasele de sânge. Disfuncția endotelială este un factor important ce duce la apariția bolilor de inimă, deoarece endoteliumul este responsabil pentru reglarea tensiunii arteriale și pentru prevenirea coagulării sângelui. În plus, curcuminul reduce inflamația și procesele oxidative, la fel de importante pentru sănătatea sistemului cardiovascular.

Sursa

Distribuie articolul: