Diana Bulgaru provine dintr-o familie cu tradiții în fotbalul de la noi și nu este un om străin sportului rege, chiar dacă nu a jucat fotbal profesionist niciodată. Recent a fost aleasă în funcția de președintă a Ligii Feminine de Fotbal din Moldova pentru următorii patru ani, votată cu unanimitate în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Ligii Feminine de Fotbal. Diana este coordonatoarea proiectului social-sportiv „Fotbal în școli”, iar recent a devenit prima femeie membră a Comitetului Executiv al FMF. Despre planurile pentru dezvoltarea fotbalului feminin din Moldova, aflăm chiar de la ea.

Acest sport i-a marcat viața încă din copilărie, mereu se juca cu băieții pe terenurile improvizate în curțile școlilor, unde erau nevoiți să construiască porțile singuri din pietre sau cărămizi. Dar acest lucru nu-i oprea să joace de când răsărea soarele și până la apusul lui, când mingea nu se mai vedea pe terenurile neiluminate.

„Fenomenul FOTBAL este o pasiune despre care aș putea discuta fără întrerupere”, menționează Diana Bulgaru.

Propunerea de a deveni Președintă al Ligii Feminine de Fotbal din Moldova a primit-o recent.

„Am fost plăcut surprinsă. Am analizat minuțios ce pot să ofer eu dezvoltării fotbalului feminin din Republica Moldova, din postură de conducător al Ligii feminine. Cei care mă cunosc îndeaproape știu că sunt o persoană care se dedică totalmente proiectelor în care sunt implicată, de aceea am simțit o responsabilitate enormă și  am înțeles că de acum încolo trebuie să mă dedic mai mult acestui domeniu pentru a avea rezultate remarcabile. Nu doresc nici într-un caz să dezamăgesc pe cei care m-au votat”, afirmă Diana Bulgaru.

Este unica femeie în Comitetul Executiv al FMF, ceea ce o încarcă cu o responsabilitate enormă și o motivează să fie într-un pas sau chiar cu un pas mai înainte față de colegii comitetului. Evenimentul istoric a fost consemnat la Congresul al XIX-lea, când președintele reales, Leonid Oleinicenco, a anunțat echipa executivă a forului fotbalistic în următorii patru ani:

„Va trebui să muncesc mult mai mult decât până acum. Sunt sigură că fotbalul moldovenesc are unde să tindă, să se dezvolte. La moment, avem o echipă foarte puternică, cu mulți tineri și lideri, care pot mișca lucrurile din loc. În doar câțiva ani vor apărea rezultatele muncii noastre în materie de fotbaliști, antrenori calificați și cluburi puternice”, spune Diana Bulgaru.

Diana s-a alăturat echipei FMF încă din anul 2018 ca voluntară la diverse proiecte ale federației, iar în ultimii doi ani a contribuit la implementarea mai multor proiecte și programe de dezvoltare a fotbalului în țară. De cât timp este în echipa FMF niciodată nu a simțit o diferență de gen în muncă doar pasiunea pe care o depunea în tot ceea ce face și susținerea colegilor.

„Trăim în secolul XXI, când problema de gen nu mai este actuală. În ultimii ani, femeile au început să spargă stereotipurile dominante, acționând din ce în ce mai mult ca top manageri nu doar a echipelor de fotbal în Europa, ci și a echipelor naționale. Federația Moldovenească de Fotbal promovează echitatea de genuri, de aceea sunt femei care ocupă posturi de top. Să nu uităm că și forurile internaționale ca UEFA și FIFA promovează femeile în posturi de top: Fatma Samoura, Secretarul General al FIFA sau Nadine Kessler, responsabilă de fotbalul feminin din Europa. În ultimii ani, tot mai multe nume de femei apar în organizațiile sportive internaționale”, mai remarcă Diana Bulgaru.

Ca președintă a Ligii Feminine de Fotbal își propune să schimbe percepția și mentalitatea oamenilor privind stereotipul că fotbalul este un joc destinat doar bărbaților.

„Îmi doresc, cel mai mult, ca fiecare fetiță și băiat să aibă posibilitatea de a face fotbal pentru plăcere, pentru a se dezvolta armonios și a avea un mod de viață sănătos. Fiindcă fotbalul, prin propriul exemplu, deschide noi orizonturi, noi posibilități de a-ți schimba viața radical, să cunoști noi țări, să te dezvolți multilateral și să  ajungi la ceea ce visezi. Orice lucru făcut din plăcere într-un moment îți aduce și rezultate”, adaugă Diana.

Diana Bulgaru este încrezătoare că fotbalul feminin de la noi din țară are un viitor, cu condiția să fie elaborat un concept clar al dezvoltării sale, iar pentru a avea succes este nevoie de mult efort. „De exemplu, atunci când un copil învață să meargă și cade la nesfârșit, nimeni niciodată n-o să zică că copilul nu i-a fost dat să meargă. La fel este și cu fotbalul feminin, îl vom dezvolta și vom crește numărul participantelor în fotbal. Atitudinea mea față de fotbalul feminin este foarte emoționantă”, completează Diana Bulgaru.

Iar pentru a dezvolta fotbalul feminin președinta are câteva planuri puse bine la punct pentru realizarea acestui scop.

„Am o viziune cum trebuie să se dezvolte Liga feminină de fotbal, în speță, și fotbalul feminin din Moldova. Îmi doresc ca principala competiție de fotbal feminin, Divizia Națională, să își mărească numărul de echipe participante.

  • Să majorăm numărul de meciuri disputate în cadrul competiției, noi nu vom putea valorifica posibilitățile de marketing dacă cluburile vor juca puține meciuri.
  • Să implementăm proiectul ”MatchDay” și în fotbalul feminin, ceea ce presupune organizarea diferitor activități pentru spectatori în ziua meciurilor, acest proiect va atrage un număr mai mare de spectatori pe stadion și totodată va aduce un plus valoare imaginii cluburilor.
  • Să planificăm transmisiuni TV a meciurilor din cadrul Diviziei Naționale.
  • Să acordăm suport cluburilor pe dimensiunile: marketing, juridic, comunicare, dezvoltarea infrastructurii.
  • Să ridicăm nivelul profesional al antrenorilor și al staff-ului tehnic al cluburilor.
  • Să atragem cât mai mulți parteneri pentru dezvoltarea fotbalului feminin în regiuni.

Acestea sunt doar câteva repere strategice pe care mi le-am trasat”, punctează intervievata.

Toate succesele ei și ideile pe care le are le datorează familiei: copiilor și soțului care o susțin mereu în deciziile sale. Discuțiile despre fotbal mereu răsună în casa Bulgaru și chiar copii mereu se implică și doresc să afle detalii noi din lumea sportului.

„Cred că putem vorbi deja de o cultură fotbalistică în sânul familiei. Cred că și reușitele mele vin din susținerea familiei mele, care mereu mă încurajează și mă inspiră să merg mai departe, în pofida unor dificultăți care apar pe parcurs”, mai spune în final Diana Bulgaru.

Autor: Micaela Nemîchin, stagiară